1. februar 2015

Kronekursen: Fritt fall uten ende?

Skrevet av 

Norske kroner har fortsatt fallet mot de aller fleste valutaer. Fra forsommeren og frem til nå har kronekursen falt fra 5,50 til 4,29 baht i månedlig snittkurs.

 

Norges Bank kjøpte i hele januar 500 millioner kroner pr dag. Det har hjulpet til å bremse fallet for kronekursen. Kursen har ligget rundt 4,30 men har også vært under 4,20. Det er forventet en ytterligere nedsetting av renten på 0,25 prosentpoeng i mars. Dette er sannsynligvis innbakt i de nåværende valutakursene. Skulle Norges Bank ikke gjøre som de fleste valutaanalytikere forventer, vil det kunne dytte kursen oppover.

 

Olje lagres på tankskip

Flere store råvareinvestorer har i de siste ukene chartret eldre tankskip for å lagre råolje i påvente av en prisoppgang. Det tyder på at vi kan være nær bunnen for oljeprisen. Sannsynligvis vil vi se en oppgang i løpet av kort tid. Kostnaden ved å leie skip for lagring av råolje er så høy at det fort blir ulønnsomt ved lagring i flere måneder. En oppgang i oljeprisen vil også dra norske kroner med seg.

Årsaken til fallende råoljepriser er at Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) på sitt møte i november besluttet å la oljeprisen gå sin gang. OPEC med Saudi-Arabia i spissen har mange ganger redusert sin produksjon for å stoppe fall i oljeprisene. Nå var de lei. De vil at andre skal ta mer ansvar for å begrense produksjonsveksten, blant annet USA, Irak, Iran og Russland.

Ved å slippe produksjonen løs vil OPEC stimulere til økt oljeforbruk, samt redusere investeringer i alternativ energi og nye oljefelt. Lykkes de vil oljeprisen øke og norske kroner vil styrkes mot baht og andre valutaer.

[ annonse ]

 

Analytikerne er usikre

Hvis oljeprisen forblir lav over lengre tid vil det svekke norske kroner ytterligere. Norges Bank/Oljefondet vil få en kraftig reduksjon i valutainntektene og det vil bli mindre utenlandsk valuta å bruke på kjøp av norske kroner fra utlandet.

Om kronas fall går mot en slutt gjenstår å se. Analytikerne er ikke samstemte. Det er stor usikkerhet i markedet, men de fleste mener at den norske kronen er undervurdert. Har de rett er det en positiv melding for de som skal veksle til baht fremover.

(© Thailands Tidende. Utgave 2/2015 – 1. februar 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge