1. februar 2015

Kronekursen: Fritt fall uten ende?

Skrevet av 

Norske kroner har fortsatt fallet mot de aller fleste valutaer. Fra forsommeren og frem til nå har kronekursen falt fra 5,50 til 4,29 baht i månedlig snittkurs.

 

Norges Bank kjøpte i hele januar 500 millioner kroner pr dag. Det har hjulpet til å bremse fallet for kronekursen. Kursen har ligget rundt 4,30 men har også vært under 4,20. Det er forventet en ytterligere nedsetting av renten på 0,25 prosentpoeng i mars. Dette er sannsynligvis innbakt i de nåværende valutakursene. Skulle Norges Bank ikke gjøre som de fleste valutaanalytikere forventer, vil det kunne dytte kursen oppover.

 

[ annonse ]

Olje lagres på tankskip

Flere store råvareinvestorer har i de siste ukene chartret eldre tankskip for å lagre råolje i påvente av en prisoppgang. Det tyder på at vi kan være nær bunnen for oljeprisen. Sannsynligvis vil vi se en oppgang i løpet av kort tid. Kostnaden ved å leie skip for lagring av råolje er så høy at det fort blir ulønnsomt ved lagring i flere måneder. En oppgang i oljeprisen vil også dra norske kroner med seg.

Årsaken til fallende råoljepriser er at Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) på sitt møte i november besluttet å la oljeprisen gå sin gang. OPEC med Saudi-Arabia i spissen har mange ganger redusert sin produksjon for å stoppe fall i oljeprisene. Nå var de lei. De vil at andre skal ta mer ansvar for å begrense produksjonsveksten, blant annet USA, Irak, Iran og Russland.

Ved å slippe produksjonen løs vil OPEC stimulere til økt oljeforbruk, samt redusere investeringer i alternativ energi og nye oljefelt. Lykkes de vil oljeprisen øke og norske kroner vil styrkes mot baht og andre valutaer.

 

Analytikerne er usikre

Hvis oljeprisen forblir lav over lengre tid vil det svekke norske kroner ytterligere. Norges Bank/Oljefondet vil få en kraftig reduksjon i valutainntektene og det vil bli mindre utenlandsk valuta å bruke på kjøp av norske kroner fra utlandet.

Om kronas fall går mot en slutt gjenstår å se. Analytikerne er ikke samstemte. Det er stor usikkerhet i markedet, men de fleste mener at den norske kronen er undervurdert. Har de rett er det en positiv melding for de som skal veksle til baht fremover.

(© Thailands Tidende. Utgave 2/2015 – 1. februar 2015)

 

Lest 1105 ganger

Hold deg oppdatert, lik Thailands Tidende:

.
Gratis e-avis: Fyll ut og få adgang med en gang. Du vil deretter motta ny e-avis den første i hver måned.
[ annonser ]

Vi trenger ditt bidrag!

Siste rubrikkannonser

124 kvm i Pattaya
( / Leilighet selges)

124 kvm i Pattaya

Ønsker å leie hus i Pattaya
( / Hus til leie)

Ønsker å leie hus i Pattaya

Ønsker å leie i Pattaya
( / Hus til leie)

Ønsker å leie i Pattaya

Hus i Chiang Mai
( / Hus til salgs)

Hus i Chiang Mai

Najomtien - stor designvilla
( / Hus til leie)

Najomtien - stor designvilla