1. februar 2015

Lederartikkel: Problemer i Bangkok

Skrevet av 

Utlendinger i Bangkok har fått et problem å hanskes med. Den siste tiden har sett litt for mange rapporter om politiovergrep. De har vært rapportert på lokale webfora, men det hele skjøt fart da journalist Ian Lloyd Neubauer i Time Magazine 20. januar publiserte sin historie om arrestasjon og utpressing. Hans artikkel inkluderte også andre ofre for overgrep og en referanse til den britiske ambassadøren som har tatt opp problemet med turistmyndighetene.

 

Det er området rundt Sukhumvit og Thong Lor som har hatt de fleste tilfellene. Folk har vært avkrevd store bøter for å kaste sigarettsneiper på gata. Andre har måttet avlegge urintest etter å ha vært ute på byen natterstid. Det var dette som skjedde med Neubauer, men ifølge hans reportasje slapp han ikke fri selv om han var uskyldig og ikke var narkotikabruker. Politiet holdt ham hele natta og forsøkte å få ham til å undertegne en tilståelse. Dette var etter at han hadde nektet å betale en halv million baht under bordet for å slippe løs, skriver han i sin artikkel.

 

Neubauer mener at det er militærkuppet som er årsaken til denne situasjonen. Det militære har brukt mye energi på å få bukt med politifolks utpressing av forretningsstanden med de månedlige «beskyttelsespenger». Derfor mener mange at de uærlige sjeler i politiet har måtte se seg om etter andre inntektskilder. Men noen spør seg hvorfor ikke militærjuntaen har slått ned på denne trakasseringen av utlendinger. Vi vet at juntaen ser på seg selv som moralens voktere. De har strammet inn alkohollovgivning og økt omfanget av promillekontroller og urintester for narkotika. Hvis de ikke vil bli beskyldt for å godta disse overgrepene mot utlendinger bør de nok snarest sørge for å få fjernet de politifolkene dette gjelder.

 

Hva skal du som utlending gjøre? Hvis du ikke liker å ta risiko bør du tenke deg om et par ganger før du begir deg ut i Bangkoks gater natterstid, spesielt i de angjeldende områdene, og ikke minst hvis du er alene. Når det gjelder resten av Thailand så virker situasjonen å være tilnærmet normal, bortsett fra at alkohollovgivning overholdes mye strengere nå. Det samme gjelder trafikklovgivning. Narkotika bør man som kjent holde seg unna i dette landet. 

 

[ annonse ]

Hvis du blir antastet av politiet så skal du nekte å skrive under på noe men forlange å få ringe til den norske ambassaden på 02 2046500. Ikke ta nei for et svar. Utenom åpningstidene skal man bli koplet direkte over til UDs nødsentral i Oslo, men i tilfelle problemer så er direktenummeret +47 23950000. Det var trusselen om å kontakte ambassaden som endelig virket for Neubauer.

 

Få populære turistmål i verden kan erklæres problemfrie, og med 25 millioner besøkende årlig er det forbausende få problemer man hører om i Thailand. Normalt klarer man seg godt hvis man bruker sunt bondevett og overholder lovene her. Det er imidlertid slik at de som har makten i Thailand nå har satt seg fore å utrydde det de ser på som umoral. De er tydeligvis ikke enig med de av oss som mener at summen av lyter er konstant. Vi tror sluttresultatet ville blitt bedre hvis de hadde akseptert både thaier og turister slik de er, enten de er pene barnefamilier, festglad ungdom eller enslige voksne.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør

 

(© Thailands Tidende. Utgave 2/2015 – 1. februar 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge