Kraftig konkurranse – ikke minst fra Norwegian – er med på å gjøre Bangkok til det rimeligste reisemålet i pris pr kilometer. Kraftig konkurranse – ikke minst fra Norwegian – er med på å gjøre Bangkok til det rimeligste reisemålet i pris pr kilometer. Foto: Terje Engø
1. februar 2015

Oslo billigst tross kronefallet

Skrevet av 

Verdien på norske kroner har stupt mot de fleste valutaer, men det har hatt liten innvirkning på billettprisene mellom Norge og Thailand. Det er fortsatt i snitt billigere å fly fra Oslo enn for eksempel København og Stockholm.

 

En årsak til at prisene fra Oslo fortsetter å ligge lavt er knallhard konkurranse og høy kapasitet. I løpet av få år har Gardermoen gått fra å være en middels stor flyplass til å bli Nordens mest trafikkerte. I fjor gikk flyplassen forbi Kastrup i antall passasjerer. Dette skyldes i hovedsak den store veksten i passasjerer som Norwegians ruter har vært med på å skape, samt at stadig flere utenlandske selskaper har etablert direkte forbindelser til Oslo. Det er nå direkte forbindelse til 107 utenlandske destinasjoner. Mange av disse har forbindelse videre til Bangkok.

 

«Alle» vil fly på Bangkok

Siden Bangkok er regnet som et av de aller viktigste knutepunktene i Asia er konkurransen om å fylle flyene som går dit stor. For å klare dette må selskapene fylle på med passasjerer fra andre land enn der selskapet er etablert. Når Gardermoen er en flyplass med raskt voksende trafikk er det viktig å sikre seg andeler av denne trafikken. Dette har skapt overkapasitet, noe som resulterer i knallhard priskonkurranse.

Thailands Tidende har sammenlignet hvor mye man betaler per kilometer for reiser fra Oslo til ulike ikke-europeiske destinasjoner. Dette er effektiv pris beregnet etter luftdistanse. Den reelle prisen blir lavere hvis man har mellomlanding. Eksempelvis er det 8 681 kilometer fra Oslo til Bangkok. Turkish Airlines er billigst på den datoen vi har sjekket. Kostnaden er 215 kroner per tusen kilometer, men siden Turkish Airlines flyr Oslo – Istanbul – Bangkok blir distansen hele 9976 kilometer. Det gir en pris på kun 187 kroner per tusen kilometer.

Siden det er hard konkurranse om passasjerene nytter det ikke for flyselskapene å øke prisen hvis distansen øker som følge av mellomlanding. Da taper selskapet i konkurransen med andre som flyr mer direkte. Derfor sammenligner vi i vårt eksempel kostnad per 1000 kilometer korteste vei.

[ annonse ]

 

Mye innvirker på kostnadene

Ingen selskaper flyr i nøyaktig rett linje. Luftrom kan være stengt eller utrygt på grunn av væpnede konflikter. Det er ofte laget korridorer som flyene må holde seg til av sikkerhetsmessige årsaker, og det blir også tatt hensyn til meteorologiske forhold. En kan gjerne fly mange hundre kilometer ekstra hvis det betyr at en får benyttet effekten av en sterk jetstrøm som øker flyets hastighet. Jetstrømmene kan gi et fly en hastighetsøkning på et par hundre kilometer i timen eller mer. Det forekommer faktisk at passasjerfly flyr hurtigere enn lyden i forhold til bakken, men siden jetstrømmen flytter luftmassene med flyet brytes ikke lydmuren. Normalt har jetstrømmene en hastighet på rundt 200 kilometer i timen men kan komme opp i over 700 kilometer i timen.

Det er med andre ord svært vanskelig å beregne kostnad per fløyet kilometer, men ser en på tabellen som Thailands Tidende har satt sammen over ti oversjøiske destinasjoner er billettkostnaden på billetter fra Oslo til Bangkok desidert lavest. For eksempel er kostnaden til Bangkok hele 39 prosent lavere enn til Beijing.

 

Fallende drivstoffkostnader

Råoljeprisene har stupt og det betyr lavere drivstoffkostnader. Flyselskapene har ulike måter å sikre seg forutsigbare drivstoffpriser på. Høye råoljepriser de siste årene har gjort at mange har innført et såkalt drivstofftillegg i prisen. Norwegian gjorde dette i 2011.

SAS inngikk sist sommer langsiktige kontrakter som gjelder frem til utgangen av januar. Deretter vil to tredjedeler av forbruket være bundet til en pris tilsvarende 80 til 90 dollar per fat råolje frem til mars/april. Norwegian er bundet av en kontrakt frem til mars. Pr 15. januar var prisen på flybrennstoff omtrent halvparten av topprisen på 350 dollar pr fat.

 

Kronefallet spiser det meste

Siden drivstoff utgjør rundt en tredel av prisen på en billett er det nå snakk om noen hundrelapper ekstra fortjeneste på en langdistansebillett. Men mye av denne besparelsen er spist opp av kronens sterke fall. Selv om noe av dette utjevnes ved at billetter selges i flere valutaer har både SAS og Norwegian uttalt at de ikke akter å fjerne det såkalte drivstofftillegget.

Til syvende og sist er det konkurransen, ikke pris på drivstoff eller valutakurs, som bestemmer prisen på billetter. Det er den som har gjort Oslo til en billigdestinasjon.

Mens billigste billett fra Gardermoen 25. februar var 3736 kroner, kostet billigste billett fra Stockholm 3870 norske kroner med Aeroflot, 4035 norske kroner fra København med Turkish Airlines, og 4447 norske kroner fra London (Oman Air).

(© Thailands Tidende. Utgave 2/2015 – 1. februar 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge