President Vibeke Leirvåg med stab på kontoret. Bak står sekretær Nattamon Santiwutthimethee (tv.) og daglig leder Thitikul Opdal. President Vibeke Leirvåg med stab på kontoret. Bak står sekretær Nattamon Santiwutthimethee (tv.) og daglig leder Thitikul Opdal. Foto: Dag A. Ekeberg
1. februar 2015

Handelskammeret satser offensivt

Skrevet av 

Det norske handelskammeret i Bangkok har økt medlemsmassen med 15 prosent pr år de siste to årene.

 

Det siste halvannet året har gründer innen smykkeindustrien, Vibeke Leirvåg, vært president i det norske handelskammeret (Thai-Norwegian Chamber of Commerce). Thitikul Opdal har vært daglig leder i samme periode. De to kvinnene var klare i sin tale da de tiltrådte: Medlemstallet skulle opp.

– Det har vært ca. 15 prosent økning begge de siste årene, opplyser Leirvåg. Hun gir daglig leder mye av æren. Thitikul Opdal, som har bodd i Norge og kjenner landet ut og inn, tenker rekruttering både på jobb og i fritiden. Hun driver «networking» og snakker med firmaer som kunne ha nytte av å bli medlem.

Ifølge presidenten er stort sett alle norskeide firmaer i Bangkok medlem. Der det imidlertid er et potensial for økning, er når det gjelder thailandske firmaer som har samhandel med Norge.

Handelskammeret har pr i dag 65 bedrifter og 12 privatpersoner som medlemmer.

 

Kun Bangkok

[ annonse ]

Presidenten er ærlig på at det i hovedsak dreier seg om Bangkok. – Vi har rett og slett ikke kapasitet til å drive medlemsvirksomhet i andre byer. Vi har noen medlemmer fra andre steder i landet, men de må dessverre finne seg i å reise inn til Bangkok når de skal ha samkvem med oss.

Leirvåg er en stor motstander av korrupsjon, men hun er pragmatisk og vet at man må leve med den. Når det gjelder filosofi for Thailand, så mener hun at utdanningssystemet har et stort forbedringspotensial.

– Jeg driver innen utdanning, sier hun med en smil. – Både her i kammeret og på jobben ser jeg det som viktig å bruke tid på opplæring.

 

Advokater viktig

– Hva er ditt råd til nystartede firmaer?

– Det aller viktigste i starten er å finne en dyktig advokat, sier presidenten. Handelskammeret har advokatfirmaer de anbefaler i ulike prisklasser.

– Kammeret har jo vidt forskjellige medlemmer, fra store konserner til småbedrifter med noen få ansatte. Hvor mye har disse til felles?

– For noen av de store konsernene har jeg inntrykk av at det er like mye nettverket og den sosiale kontakten som er viktig, sier Leirvåg. – Når det gjelder småfirmaer så har de ofte konkret nytte av den erfaringen handelskammeret sitter på.

Et viktig punkt for handelskamre i Thailand er å få endret lovgivningen om at utlendinger ikke får slippe til i servicenæringer.

Leirvåg er ikke veldig begeistret over militærjuntaen, men hun synes likevel at dagens statsminister er en likefrem kar som ikke lover mer enn det han kan holde. 

 

Ansvarsfordeling

Leirvåg ble medlem i handelskammeret i 1997, ett år etter starten. Da var hun allerede godt etablert med sin smykkeforretning Felicia Design i Bangkok. Etter 25 år i bransjen har hun nå 500 ansatte.

I 2006 skilte handelskammeret seg fra de svenske og danske kamrene og ble et selvstendig firma.

– Vi har en klar ansvarsfordeling på hva ambassaden, Innovation Norway og handelskammeret gjør, forteller Leirvåg.

Handelskammeret har kontaktpunkter hos myndighetene og kan sende medlemmene til rette vedkommende med en gang, slik at man ikke kaster bort tid på å bli kasteball i systemet. De har sine kontaktpersoner i Board of Trade, Board of Investment, tollvesenet, immigrasjonsvesenet og skattevesenet.

(© Thailands Tidende. Utgave 2/2015 – 1. februar 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge