1. mars 2015

Mange bommer på reiseforsikring

Skrevet av 

Den norske ambassaden i Bangkok opplever ofte at folk ikke har vært klar over gyldighetstiden for reiseforsikring. «Helårs» betyr ikke at du kan være borte hele året. Pass på at du vet hva som dekkes og hva unntakene er.

 

Ambassaderåd Brita Ve Magnusson var klar i sin tale under den norske ambassadens informasjonsmøte på Jomtien 5. februar. Hun sa at forsikringsselskapene brister når det gjelder å informere om lengen på reiseforsikringer.

– Kunne du utdype dette litt? Hvordan mener du de burde informere om dette?

– De ulike forsikringsselskapene tilbyr forskjellige vilkår og lengde på gyldighet av reiseforsikring når man reiser til utlandet. Det er i alle fall noen selskaper som tilbyr helårsforsikring i Norge inkludert reiseforsikring. Det står sikkert i vilkårene hvor lenge reiseforsikringen er gyldig, men vi hører stadig vekk at de reisende ikke har vært oppmerksom på gyldighetstiden. Dette er noe som TV2 også har tatt opp, at forsikringsselskapene ikke gir ut tydelig nok informasjon om dette.

Ifølge ambassaden er det spesielt viktig å sjekke tre ting:

1) Hvor lenge et utenlandsopphold maksimalt kan vare før forsikringen ikke lenger er gyldig,

2) Aldersgrense og egenandeler, og

[ annonse ]

3) Avgrensninger på dekning som f.eks. tidligere lidelser, rus/alkohol, motorsykkel- og vannskuterulykker.

 

Forsikring via kredittkort

Ve Magnusson advarer om misforståelse angående kredittkort og debetkort: – Man får også automatisk reiseforsikring når man betaler minst 50 prosent av reisen med kredittkort, men det er viktig å poengtere at dette bare gjelder kredittkort og ikke vanlige debetkort.

I følge Forbrukerrådet bør man tenke seg nøye om før man utelukkende baserer seg på kredittkort for reiseforsikring, men de sier at det kan være et greit supplement. 

Når det gjelder såkalt helårs reiseforsikring må man være oppmerksom på at man kun er dekket for reiser opptil et visst antall dager, for eksempel 45 dager. Fordelen med slike helårs forsikringer er ifølge Forbrukerrådet at de også gjelder på småturer i Norge, selv om noen selskaper riktignok stiller krav om minst én overnatting for at forsikringen skal gjelde.

 

Tryg bruker ikke ordet «helårs»

Thailands Tidende har hørt med selskapene Tryg, Frende, DnB, Gjensidige og Gouda om hvordan de informerer om lengden på reiseforsikring

Fra Tryg får vi vite: – Vi informerer tydelig om at reiseforsikringen gjelder i inntil 45 eller 60 dager, avhengig av produkt. Det går an å kjøpe utvidet varighet i 1–10 måneder, men da må kunden ta kontakt med oss. 

Kommunikasjonssjef Ole Irgens sier at dersom de registrerer at mange misforstår dette, vil de vurdere å være enda tydeligere på at reiseforsikringen bare dekker reiser av en bestemt varighet. For øvrig bruker ikke Tryg begreper som «helårs» i markedsføringen.

 

Backpackers og eldre

– Du har helt rett i at det er mange som ikke er klar over varigheten på forsikringen, sier Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB. – Vi informerer både på våre websider, i vilkårene når du tegner avtalen og i media om at det er et maks antall dager du kan være ute på reise. Vi ser likevel at noen glemmer eller lar være å tegne ekstra forsikring når de er på lengre reiser. Unge backpackere og eldre som oppholder seg i utlandet over lengre tid er de gruppene som oftest går igjen.

Dalsbø sier at det er enkelt å forlenge forsikringen mens man er i utlandet: – Ring oss på telefon 04800 hele døgnet. Du kan også sende oss en e-post med opplysninger om reisens varighet og reisemål.

– Kunne du utdype dette med at mange ikke er klar over varigheten?

– Generelt ser vi at folk dessverre ikke setter seg nok inn i vilkårene. Dette gjelder ikke bare for reiseforsikring, men også for andre typer forsikring. Personer som reiser til f. eks. Spania og Thailand er ofte borte i lengre perioder, så det er viktig at disse er oppmerksom på å tegne utvidelse av forsikringen. 

 

Varierende praksis

Informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige opplyser at hans bedrift gjennom flere år har jobbet med å forenkle, forbedre og forkorte tekster. De erkjenner imidlertid at de fortsatt har et stykke igjen å gå.

Salgs- og markedssjef Eva Hagby i Gouda opplyser: – Vi mener vi i Gouda er tydelig på varigheten i en helårsforsikring. På nettsalg blir de stadig minnet om at en reise kun kan ha varighet på inntil 45 dager. Ved salg per telefon blir dette informert om, og vi selger mange forlengelser for de som trenger forsikring utover denne perioden.

Kommunikasjonssjef Heidi Tofterå Slettemoen i Frende sier at det er grunn til å forvente at kundene leser noe av den informasjon som gis: – Siden det fremgår meget klart av forsikringsbeviset at det gjelder reiser av inntil 65 dagers varighet, bør ikke dette komme overraskende.

---

Dette dekkes

Reiseforsikring gjelder for medlemmer av norsk folketrygd med fast bostedsadresse i Norge, og som skal returnere til Norge etter reisen. Du bør sjekke din egen polise, men det som normalt dekkes er følgende:

- Reisegods

- Sykdom

- Ulykke (unntatt risikosport)

- Hjemreise ved sykdom

- Juridisk hjelp

- Ansvar (erstatningsansvar du som privatperson måtte pådra deg for fysisk skade voldt på annen person eller en annens ting mens du er på reise).

TV2 har i samarbeid med Norsk Familieøkonomi de to siste årene testet reiseforsikringer. I 2013 vant Frende, mens i fjor vant DNB. Årsaken til DNBs seier var en garanti som lover å matche kriterier og priser til andre reiseforsikringer.

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2015 – 1. mars 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge