Pavichaya "Joyce" Reaungtongdee Pavichaya "Joyce" Reaungtongdee Foto: Privat
1. mars 2015

Thaier i Norge: Mattelærer får ikke jobbe

Skrevet av 

Norge har mangel på mattelærere. Likevel får ikke Joyce (37) med universitetsgrad og lærererfaring fra Thailand jobbe med å undervise norske elever i matematikk. Hun mangler nemlig 140 timer med engelskundervisning.

 

Pavichaya «Joyce» Reaungtongdee (37) tok spranget fra Suphanburi til Kløfta for ti år siden. Hun har matematikkutdanning fra en fireårig grad ved Silpakorn University i Bangkok – et statlig universitet som ble grunnlagt i 1943 og har omlag 28.000 studenter. Hun jobbet som mattelærer i Thailand og ønsker nå å undervise norske elever i matematikk. Likevel jobber hun for tiden med regnskap. Hun forteller om forhistorien:

– Jeg har utdannelse fra et kjent universitet, så der nede var det ikke noe problem å få jobb. Også i Thailand er det mangel på mattelærere. Norge har også samme problem med å skaffe nok mattelærere fordi det ikke er et populært studium, men jeg får ikke jobb fordi jeg trenger ett år med praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) fra universitet for å kunne undervise.

 

Får ikke studere

Joyce vurderte å ta dette ekstra året, men da hun søkte om opptak fikk hun avslag. Hun manglet ifølge saksbehandler 140 timers undervisning i engelsk, som er et av kravene for å oppnå studiekompetanse.

– Jeg snakker godt norsk og skal undervise på norsk. Jeg forstår ikke hva poenget er med et langt kurs i engelsk, sier Joyce.

[ annonse ]

Ifølge Samordna Opptak kan folk over 23 år få studiekompetanse hvis de har fem års arbeidserfaring i Norge, men de må bevise at de har bestått seks fag på videregående skolenivå. Det dreier seg om norsk, engelsk, samfunnsfag, historie, matematikk og naturfag.

 

– Etnosentriske nordmenn

Joyce har mye positivt å si om Norge og nordmenn, men det er noe med grunninnstillingen hun ikke liker så godt:

– Nordmenn opplever jeg som etnosentriske, og med det mener jeg at de har en grunninnstilling som går ut på at deres egen kultur er den beste. Mange utlendinger oppfatter nordmenn som noen som tror de vet mest om alt. Verdensmesterholdningen gjør at de ikke ser at også andre er gode. Dette gjelder også godkjenning av utdannelse fra andre land. 

 

Møtte ektemann på nett

Joyce forteller om hvordan hun havnet i Norge:

– Det startet med at jeg traff en norsk mann gjennom Microsofts chattetjeneste MSN for tolv år siden. Jeg opprettet en profil med navn og yrke fordi jeg ville komme i kontakt med vestlige folk og praktisere engelsken min. En dag chattet jeg altså med denne nordmannen. Etter at vi hadde snakket sammen en stund spurte han om jeg kunne vise ham litt rund i Bangkok. Han lovte å spandere middag som takk. Han virket veldig snill, snakket ikke noe tull, og hadde mye respekt for thailandske jenter. Da vi etter hvert møttes i Bangkok viste det seg at vi hadde god kjemi. Man kan kalle det kjærlighet ved første blikk. Etter to år giftet vi oss, så flyttet jeg til Norge i 2005 etter at jeg først hadde vært invitert til familien hans for å feire jul i 2004. 

– Hva tenkte du da han spurte om du ville flytte til Norge? 

– Jeg vet jo at kjærlighet gjør blind, så jeg var forsiktig med å bygge opp forholdet vårt. Det er viktig å bli godt kjent med hverandre før man gifter seg, men det var enkelt å svare, for han hadde vært snill mot meg fra første dagen vi møttes. Det var også viktig at jeg ble så godt mottatt av familien hans. 

– Hvordan var det å plutselig ha nordmenn på alle kanter?

– Jeg husker at jeg hadde et inntrykk av at nordmenn var litt reserverte og forsiktige med å bli kjent med andre, spesielt utlendinger. Etter årene i Norge har jeg fått et godt inntrykk av nordmenn, og har flere gode norske venner av begge kjønn. Blir man først kjent med nordmenn så åpner de seg mye mer. Det føles veldig trygt å bo her, og jeg liker at det legges mye vekt på likestilling, ytringsfrihet og demokrati, og at det er gode ordninger med fødselspermisjon og en trygg pensjonisttilværelse. Når det gjelder jobb så synes jeg det er bra at nordmenn tør å si fra til sjefen om det er noe, og at man kan spørre sjefen om man ikke forstår eller får til alt. I Thailand er folk mer redde for å vise at de har svakheter på jobben, så de lar heller ting gå skeis enn å si at de ikke har forstått. 

– Hva synes du er de største forskjellene på Norge og Thailand? 

– Det som er bedre med Thailand er at det er sommer hele året, at thaier er mer åpne enn nordmenn, og at de smiler mye og stiller opp når folk trenger hjelp. Det negative er at Thailand er et ekstremt korrupt land, og at det er mye fattigdom. Det er så stor forskjell på de fattige og rike. Mange har så lite peiling på politikk at de er lette å utnytte for lokale politikere. 

 

Kulturforskjeller

– Kulturforskjellene er jo store fra Thailand til Norge. Har du opplevd noen spesielle kulturkrasj?

– En ting er at kassabetjeningen i matbutikker i Norge kaster bæreposene til kundene. Det er ikke bra i henhold til thailandsk kultur. En annen ting er å peke på ting med føttene, eller å ha dem på bordet. Det er uakseptabelt i Thailand. Men jeg har nok blitt for norsk til å reagere sterkt på ting.

– Hvilken kontakt har du med det thailandske miljøet i Norge?

– Jeg er jo administrator på facebookgruppen «Thai i Norge», så der får jeg kontakt med andre thaier når det skjer arrangementer og seremonier. Wat Thai Norge på Frogner er også et fint sted å holde kontakten med thaimiljøet. De har aktiviteter hele året. 

– Hva med maten? Hva liker du best, og er det noe du ikke klarer å spise? 

– Favorittretten min er ribbe, noe vi også har i Thailand. Retter som rakfisk og lutefisk ligner på det vi thaier kaller «Pla Ra», men det er ikke min favoritt selv om jeg spiser det når det er servert.  I Thailand spiser vi jo mye rart, men smalahove tør jeg nok ikke smake på, svarer Joyce med et smil.

---

Pavichaya «Joyce» Reaungtongdee:

Alder: 37

Sivil status: Gift med Helge, to barn. 

Bosted: Kløfta. Kommer fra Suphanburi som ligger en drøy time nord for Bangkok. 

Yrke: Mattelærer i Thailand, regnskapsfører i Norge. 

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2015 – 1. mars 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge