Chargé d’affaires Pongprach Makchang ved ambassaden i Oslo. Chargé d’affaires Pongprach Makchang ved ambassaden i Oslo. (Foto: Wat Norway)
1. mars 2015

Folk med «overstay» kontaktes

Skrevet av 

Thailand har begynt å se mer alvorlig på folk som oppholder seg på utløpt visum. Ambassaden i Oslo ringer nå til visumsøkere som har en historikk med overstay.

 

Vi har den siste tiden blitt gjort oppmerksom på nordmenn med reiseplaner til Thailand som har blitt oppringt av ansatte ved Thailands ambassade i Oslo. Spørsmål rundt deres forestående reise har blitt stilt, med spesiell vekt på at passene deres inneholder stempler for såkalt overstay – som vil si at de på tidligere reiser har forlatt Thailand med utløpt visum. Straffen for overstay er 500 baht pr dag, og folk har ofte betalt dette på flyplassen i Bangkok på avreisedagen. 

[ annonse ]

 

– Rett til å avvise

Praksisen med å ringe opp visumsøkere hadde vi ikke hørt om tidligere, så vi tok kontakt med Chargé d’affaires Pongprach Makchang ved ambassaden i Oslo. 

– Flere nordmenn som skal reise til Thailand har blitt oppringt med spørsmål rundt deres tidligere overstay. Er det nåværende politiske ledelse i Thailand som har bedt om en skjerping?

– Ambassaden ringer reisende som leverer pass hos oss hvor det går frem at de har en historikk med overstay. Vi gjør dette for å forsikre oss om at de er oppmerksomme på at det er forbudt å ikke forlate Thailand innen visumets utløp. Vi har rett til å avvise visumsøknader til reisende som gjentatte ganger har unnlatt å følge reglementet, og hvor vi tror at det kan skje igjen. Dette gjør vi altså for å gjøre folk oppmerksomme på at det ikke er greit å ta en kalkulert risiko og regne med at det bare er å betale en liten bot på flyplassen.

 

Diskuteres på nettfora

– På en del nettfora blir det jevnlig diskusjoner om dette, og at det ordner seg om man betaler ved avreise. Hva synes dere om slike holdninger? 

– Dagens regler har vært gjeldende i over 30 år, og det er ikke mindre alvorlig å bryte fristen for hjemreise i Thailand enn i andre land. Om man ikke reiser hjem innen visumets utløp, og dette oppdages, er det ikke uvanlig at man blir deportert. Ved innreise er det i siste instans de som sitter i immigrasjonen på flyplassen i Bangkok som avgjør om folk med tidligere overstay slipper inn i Thailand eller ikke, forklarer diplomat Pongprach Makchang.

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2015 – 1. mars 2015)

 

Lest 3481 ganger Sist redigert 3. mars 2015 - 15:50

Hold deg oppdatert, lik Thailands Tidende:

.
Gratis e-avis: Fyll ut og få adgang med en gang. Du vil deretter motta ny e-avis den første i hver måned.
[ annonser ]

Vi trenger ditt bidrag!

Mest lest siste måned

Siste rubrikkannonser

Hus i Chiang Mai
( / Hus til salgs)

Hus i Chiang Mai

Najomtien - stor designvilla
( / Hus til leie)

Najomtien - stor designvilla

Raskt salg Koh Samui
( / Land til salgs)

Raskt salg Koh Samui

Bangsare ved stranden
( / Leilighet selges)

Bangsare ved stranden

Enebolig i Cha am
( / Hus til salgs)

Enebolig i Cha am

Interaktive oversikter