Bøssene er et fast innslag hos bareier Terje Salvesen på Kåre’s Party Bar. Bøssene er et fast innslag hos bareier Terje Salvesen på Kåre’s Party Bar. Foto: Dag A. Ekeberg
1. mars 2015

Millioner til utviklingshemmede barn

Skrevet av 

Kåre’s Party Bar har mange gjester – gavmilde gjester. De har på under tre år samlet inn nærmere fire millioner baht til barnehjem. Auksjoner hjelper på, og det er ikke de rike som gir mest, røper bareier Terje Salvesen.

 

Baan Kroo Boon Choo betyr «Huset til lærer Boon Choo». Og det var slik det hele startet. En lærerinne fra Sattahip som ville bruke sin tid på å ta seg av foreldreløse barn i området. Men ikke nok med at de skulle være foreldreløse, hun satset på de svakeste av dem alle – utviklingshemmede foreldreløse barn.

Den nå 55 år gamle lærerinnen sa for drøyt seks år siden opp den kommunale lærerjobben og dro frem 400.000 baht fra egen lomme. For det kjøpte hun en drøy rai og fikk satt opp den første bygningen. 

Dette er nå en non-profit stiftelse som har vokst seg stor. De har en stab på 24 person. Dette inkluderer en utenlandsk frivillig medarbeider. Barna er 125 i tallet. Dette inkluderer 55 med psykisk utviklingshemming, 45 med autisme og 15 med læringsvansker. Ti av barna har fysiske hemninger, inkludert to blinde og to døve.

 

Fotballtur til Vietnam

Kåres Partybar i Pattaya har nå samlet inn midler til dette barnehjemmet i snart tre år. De samler inn til flere steder i landet, men Baan Kroo Boon Choo får brorparten. I tillegg sender de barna på fotballturnering. Det dreier seg i år om tre fotballag for jenter med Downs syndrom som får en tur til Vietnam.

[ annonse ]

Eieren Terje Salvesen på Kåre’s Party Bar er sammen med Helge Spildrejorde primus motor i innsamlingen. Salvesen forteller om filosofien:

– Vi gjør dette gratis og har ingen administrative kostnader. Alle innsamlede midler går direkte til formålet.

– Hvor mye har dere samlet inn totalt til nå?

– I 2014 samlet vi inn 1,9 millioner baht, året før var det mellom 1,5 og 1,6 millioner, svarer Salvesen. – I 2012 ga vi 165.000 baht i auksjonspenger til Baan Jing Jai i Pattaya, og begynte senere på året å samle inn til Boon Choo.

 

Ingen kontanter

Salvesen og medhjelperne overbringer ikke kontanter. De spør led-elsen hva barnehjemmet trenger, og drar så og kjøper inn og bringer dette til Sattahip.

I romjulen arrangerte de julefest med band og helstekt gris. 30 plasser var avsatt til bidragsyterne i Kåre’s Party Bar. 28. desember hadde baren en auksjon av en mengde signerte idrettstrøyer. Det brakte inn hele 600.000 baht.

Baren hjelper også andre steder i Thailand. De har kjøpt inn datautstyr til Baan Pangkla School 7 i Khao Yai-distriktet i nærheten av Pak Chong. De har også hjulpet til på tre barnehjem i Mae Sot-provinsen. Det er Ole-Jørgen Edna fra Levanger som er initiativtakeren til Blessed Homes i Mae Sot. Det dreier seg om papirløse barn fra Burma som har mistet en eller begge foreldre.

 

– Ser barna forandre seg

– Kan du si noen ord om hvordan du opplever Boon Choo som menneske?

– Bestyreren er et flott menneske som kun ønsker at barna skal ha det godt, en dame med et utrolig stort hjerte. Dette er lett å se når man opplever hvordan hun takler alle barna. Man ser også hvordan barna forandrer seg fra første gang de kommer og til de har vært der en stund.

– Hvor mye tid bruker du egentlig på dette, og hva gjør at det er verdt det?

– Jeg bruker noe av fritiden på dette, men vet ikke hvor mye. Grunnen er vel at vi ser forandringen fra gang til gang vi er på besøk, og gleden barna viser.

– Hvem er det meste giverglade? Rike eller ordinære nordmenn?

– Det er vel den ordinære nordmannen som er med å gir mest. Gjestene i baren er utrolig flinke til å gi, samt at de er utrolig flinke til å skaffe ting til den årlige auksjonen vi har, mange bekker små osv, smiler Salvesen, som nevner at de nå også samarbeider med Scandinavia Bar, som har tilsvarende bøsse stående.

– Dette har blitt en del større en det vi hadde forutsett, men det er jo bare hyggelig, avslutter bareieren, som inntil for et par år siden drev i partnerskap med Kåre Anmarkrud, barens navnefar.

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2015 – 1. mars 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge