En del av utvalget av kollagendrikker på 7-Eleven. En del av utvalget av kollagendrikker på 7-Eleven. Foto: Terje Engø
1. mars 2015

Thaier tyr til kollagendrikker

Skrevet av 

På 7-Eleven i Thailand kan du nå velge mellom hele åtte ulike kollagendrikker. Markedsføringen sier at disse drikkene forbedrer huden. En norsk lege som var hyret inn til å overse en kollagenstudie sier at inntak av stoffet har effekt, men mange vitenskapsmenn sier det motsatte.

 

Kollagen er et stoff som kroppen produserer og som bidrar til å holde huden ung og spenstig. Når man eldes produseres mindre kollagen, med kjent resultat. Eksperter er enige om at det finnes mange måter å forsøke å få kroppen til å produsere mer kollagen på, men det er ikke lett å finne vitenskapsmenn som tror at det hjelper å drikke kollagen. Når kollagen spises eller drikkes brytes det nemlig ned og omdannes til energi som all annen føde.

Dette er imidlertid ikke til hinder for at kollagenholdige drikker nå markedsføres overfor thaier som ønsker seg lysere og renere hud. Over hele Sørøst-Asia har slike drikker vært populære i flere år. På 7-Eleven kan du nå velge mellom åtte ulike drikker. Webfora i Thailand forteller at unge thaimenn på helsestudio også nå ofte sees med en kollagendrikk i hånda.

I østlige kulturer er det ofte en tro at det man spiser forbedrer helsa direkte. I Kina spiser man fiskeøyne for å bedre synet. Da blir det kanskje logisk å spise kollagen for å øke kollageninnholdet i huden. Men vitenskapen er ikke så enkel.

 

Oslo-lege rådgiver i studie

Oslo-legen Roald Strand jobber med alternative medisiner. Han var i 2011 hyret inn som faglig rådgiver for en studie av kollagens effekt på huden. Studien ble arrangert av Almea som selger produktet SkinGain i Norge. På Almea.no kan man kjøpe tablettene for 399 kroner. 

[ annonse ]

Resultatet av undersøkelsen var meget positivt for Almeas vedkommende: Deltakerne fikk i snitt 45 prosent økning i kollagenmengden i ansiktshuden i løpet av 12 uker.

Almea har en webside hvor skribenter hyres inn til å skrive om produktene. Der siteres Strand som følger: «Så her kan man faktisk kombinere det å se bedre ut med det å føle seg bedre».

En leser ved navn «Hege» er en av tre personer som har lagt igjen en kommentar på siden hvor produktet selges. Hun er ikke fornøyd og skriver blant annet «Ekkelt å drikke noe så intenst søtt, ellers greit å få det ned. Har brukt Skingain i 3 uker og merker absolutt ingen forskjell.»

En annen bruker er usikker på om produktet har effekt, mens den tredje kommentaren er fra Almea selv.

 

Langeland: – Neppe forbedring

Jon Langeland er hudlege ved Hudklinikken på Youngstorget i Oslo og på Doktoronline. Vi spurte ham:

– Etter det vi leser brytes kollagen ned på samme måte som andre proteiner, og så lenge man ikke har proteinmangel i dietten har det ingen effekt på huden å drikke kollagen. Er det noen grunn til å drikke kollagen for hudens skyld? 

– Det er nok sannsynligvis som anført at eventuelt per oralt tilført kollagen nedbrytes og neppe havner i huden, så noen hjelp til hudforbedring er det neppe.

Langeland legger til: – Det er bedre å benytte solkrem og parasoll for å beskytte den huden man har.

 

Slaktet av TV2

I 2010 anmeldte TV2 Hjelper Deg noen nye produkter i Norge. Det var snakk om noen rosa og grønne flasker i hyllene på Deli de Luca som lovet «Wrinkle free skin», «Beautiful skin» og «A better digestion». Det var snakk om leskedrikker med kollagen og Q10. Men importøren kunne ikke selv svare på om de virket og Dr. Jarl Bunæs ved Klinikk Bunæs avfeide den pleiende effekten kontakt: – Dette er bare tull. Du kan bare glemme å få noen hudforbedrende effekt, sa han til TV2.

En studie som ofte siteres av produsenter av slike drikker er også laget av industrien selv, nemlig «Kollagen Research Institute» i Kiel i Tyskland. Studien fra februar 2014 antyder at det kan være en hjelp i å drikke kollagen. Websiden til instituttet er tatt ned, men vi finner den gamle versjonen. Der står det ingen ting om studien.

 

Kritikk i USA

Dr. Peter A. Aldea, kirurg i Memphis, er en sterk kritiker av kollagendrikker. Han sier blant annet på legesiden RealSelf: «Det er bedre å drikke vann enn kollagen. Vann bidrar til å hydrere huden. Kollagen er et protein, og blir brutt ned i magen som andre proteiner. Ingen proteiner er bedre enn andre, så lenge proteinene har godt innhold av aminosyrer istedenfor fett. Fisk og kjøtt med lite fett er viktig for hudens evne til å bygge kollagen. Spis heller et kyllingbryst enn kollagen. Hvis drikkene har noen effekt, så skyldes det vitamin C og E som ofte er tilsatt.»

Dr. Neal Schultz er hudlege i New York og grunnlegger av Derm TV. Han sier følgende til en amerikansk nyhetstjeneste for kvinner kalt Refinery29: «The makers of these drinks want you to believe that the collagen you are ingesting will be delivered directly to the skin and have benefits there… It is just the most absurd suggestion that you can push collagen through your bloodstream and have it pump out collagen in your skin».

------

Forsvarer kollagen

Roald Strand er legen som forsvarer inntak av kollagen. Han svarer her på våre spørsmål.

– Proteiner blir omdannet til aminosyrer i magen. At proteinene fra en spesiell kilde (f. eks. en kollagendrikk) skal kunne styres til et bestemt organ – huden – er vel utenkelig?

– Det er ikke riktig at all protein som blir tilført i kosten enten som mat eller tilskudd blir nedbrutt 100 prosent til aminosyrer for så å bli tatt opp. Det er en sterk forenkling av virkeligheten. Det er alminnelig kjent kunnskap at også peptider og proteinfragmenter kan tas direkte opp. I tilegg er også kollagendrikkene kilde til aminosukkere  som er lettopptagelige og svært viktige i oppbygning av all brusk, bein og bindevev (kollagen ). Kollagendrikkene er også tilsatt mineraler, vitaminer og Omega-3-fettsyrer som er viktige for å opprettholde og styrke god bindevevsstruktur også i huden.

– Felles for undersøkelsene vi har funnet om kollagen er at de er utført av kollagenindustrien selv. Vet du om noen uavhengige medisinske undersøkelser som viser de samme type resultater?

– All forskning må finansieres og det finnes svært få uavhengige muligheter for å få midler. Legemiddelindustrien forsker fram nye medisiner og finansierer dette selv i håp om å få pengene tilbake hvis de får godkjent et effektivt middel. Når det gjelder naturstoffer finnes det overhode ikke noen mulighet for uavhengige midler.

Strand fortsetter: – Når industrien selv finansierer egen forskning er det viktig at det gjøres på en riktig måte og at det som er gjort kan etterprøves. Det er derfor jeg har overvåket den aktuelle forskningen på kollagendrikker. Nettopp for å se at det går riktig for seg.  Det er svært strenge kriterier som skal oppfylles, og hvis disse prinsippene ikke er fulgt kan man aldri få publisert sine funn og da faller jo vitsen bort.

---

Fra fiskeavfall

- Kollagen er et stivelsesprodukt som utvinnes fra fiske- og slakteriavfall. Blant annet er fiskeskinn fra norske fiskefiletprodusenter ettertraktet råstoff.

- Etterspørselen er økende, ikke minst siden kosmetikkindustrien først og fremst vil ha kollagen fra fiskeråstoff.

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2015 – 1. mars 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge