1. april 2015

Hobbyen ble til jobb i Pattaya

Skrevet av 

Da Thailands Tidende intervjuet Bjørnar Tollefsen i september 2011 var han nettopp blitt bitt av dykkebasillen og var i gang med kurs. Nå har han gjennomført hele 25 kurs og er selv instruktør fra sin egen nyåpnede forretning i Pattaya.

 

– Jeg skalv som et aspelauv da jeg for første gang skulle ned på 40 meters dybde i et korallrev med haier og skorpionfisk, sa Bjørnar Tollefsen (51) fra Gratangen i Troms til Thailands Tidende i 2011. Han hadde året før bestemt seg for å gjøre feriene i Thailand litt mer innholdsrike med å finne en ny hobby.

Hobbyen tok helt av, og han fikk etter hvert jobber som dykkeinstruktør, både i Pattaya og i fjor som Operation Manager for Scandinavian Divers i Khao Lak. Bare i Pattaya-området har han gjennomført ca. tusen dykk.

I fjor høst tok han bestemmelsen. Han skulle starte opp eget dykkefirma. I begynnelsen av januar var weDIVE i Soi Lengkee et faktum. Der har Tollefsen et lokale med tilhørende kursrom. Avgjørelsen ble tatt i samarbeid med kona Kannika, som jobber hjemme i Norge. Dette ekteparet har gjort det motsatte av de fleste andre thai-norske par når det gjelder arbeidsplasser.

Soi Lengkee er en travel gate, men Tollefsen innrømmer at han godt kunne ha tenkt seg flere «walk-in»-kunder. Det har det imidlertid hittil ikke vært så mange av. Han bruker isteden internett i markedsføringen av firmaet. Et av salgsargumentene er at han er den eneste skandinaviske dykkeinstruktøren i Pattaya.

 

Sikkerhetskrav

[ annonse ]

Etter å ha gått gradene på amatørsiden i PADI begynte Tollefsen med de profesjonelle kursene. Det er disse han trengte for nå å kunne jobbe som instruktør. PADI er en verdensomspennende organisasjon med standardiserte sikkerhetskrav.

– Dette er det skandinaver spør oftest om, sier Tollefsen. – De er usikre på om de kan stole på sikkerheten i Thailand. De spør for eksempel om luftfiltrene er rene. Til det svarer jeg naturlig nok ja. Sikkerhetskravene er de samme her som i Norge.

Uansett er de fleste dykkeinstruktører på turiststeder utlendinger. Tollefsen vet om kun én thailandsk instruktør i Pattaya.

Tollefsen har nå ni ulike spesialiteter han kan gi kurs i. Det mest etterspurte er Nitrox (Enriched Air) dykking, som betyr at det er mer oksygen og mindre nitrogen enn i normal luft. Dette gjør at man kan dykke lengre. Vrakdykking er også populært. I området er det Samae San  i Sattahip som tilbyr det mest interessante vraket, men også i Pattaya finnes det tre interessante vrak. Dypvannsdykking og nattdykking er to andre spesialkurs som vakker interesse.

 

Prøvedykking

For de som ikke vil gå inn på et omfattende opplegg med en gang tilbys en dags prøvedykking. – De skandinavene som dukker opp her er stort sett seriøst interessert i å forsøke dykking, men vil teste det ut først. Indere, derimot, er mest interessert i å ha vært under vann og blitt fotografert, sier Tollefsen med et smil. – Indere er for øvrig også den gruppen som har minst erfaring med vann og som oftest blir engstelige. Skandinaver har stort sett god erfaring med vann og klarer seg bra.

På en dag med prøvedykking er det en sikkerhetsbriefing først, deretter to dykk, ett på grunt vann og ett på dybde ned til maksimum 12 meter.

Tollefsen satser på alle nasjonaliteter som kunder, ikke kun skandinaver. Kursene holdes på engelsk med mindre det kun er skandinaviske deltakere.

Et kurs hos weDIVE har maksimum fire deltakere.

 

Rare skapninger i dypet

– Har du vært riktig skremt noen gang i din dykkekarriere?

– I starten ble man jo litt engstelig når man plutselig ble utsatt for sterke strømmer og dårlig sikt i vannet.

– Er det noen farlige skapninger i dypet?

– Nei, det er ingen som angriper deg. Skorpionfisken kan være skummel, men så lenge man holder av-stand er man trygg.

Tollefsen har hatt nærkontakt med hvalhai, som er verdens største fisk og kan bli opp til 12 meter lang. De er imidlertid rolige og harmløse, forteller han. Delfiner har det vært i farvannene utenfor Pattaya med jevne mellomrom. Mange dykkere ønsker å se havskilpadder, og Tollefsen lover at han vet om steder hvor disse finnes. Manta ray (djevelrokke på norsk) er nok den mest imponerende skapningen han kjenner til i dypet.

– Hva med farlige haier?

– Her i området finnes det kun såkalt bambushai, disse er ufarlige, beroliger dykkeinstruktøren.

(© Thailands Tidende. Utgave 4/2015 – 1. april 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge