1. april 2015

Forvirrende priser hos søkemotorer

Skrevet av 

Mange bruker søkemotorene trivago.com og kayak.com for å finne ut hvilket nettbyrå som tilbyr de beste hotellpriser. Men søkemotorer kan favorisere sine søsterselskaper, og prisene som oppgis forteller ikke hele sannheten.

 

Mange nordmenn bestiller hotellrom via nettbyråer som agoda.com, booking.com, wotif.com og hotels.com. Men før de kommer dit har de gjerne startet på en søkemotor. De to store aktørene i denne bransjen eier hver sin søkemotor – Priceline Group eier Kayak og Expedia eier Trivago.

Vi har sammenlignet prisene på de to søkemotorene, og funnet at det kan være forvirrende. I tillegg virker det som om de fleste resultater hos Kayak kommer fra Priceline Groups egne byråer.

 

Med eller uten skatt?

Kayak er generelt billigere enn Trivago, men Trivagos priser er inklusiv skatter og avgifter så det er vanskelig å sammenligne.

For eksempel koster Bangkok-hotellet Lebua at State Tower 117 amerikanske dollar hos booking.com på søk hos Kayak, mens det koster hele 140 dollar når det søkes via Trivago. Forskjellen her overstiger det som normalt betales i avgifter i Thailand.

[ annonse ]

 

Seriøse aktører?

Hvilke nettbyråer kan du stole på? De store aktørene som er omtalt her regnes som seriøse. Skal du bruke mindre kjente nettbyråer bør du sjekke hva slags erfaringer andre folk har med disse selskapene – enten det gjelder venner og bekjente eller erfaringer du finner via søk på nettet.

Er du i Norge bør du velge å betale i norske kroner. Velger du en annen valuta brukes nettstedets egen omregningsrate, og den er sjelden til kjøperens fordel.

 

To gigantfirmaer eier det meste

Det er en mengde reisebyråer på nett, men de mest kjente aktørene er eid av enten Priceline Group eller Expedia.

Booking.com og agoda.com er blant de mest populære nettstedene for nordmenn som søker etter hotell, men få vet at begge disse byråene eies av det amerikanske børsnoterte selskapet Priceline Group plc. I fjor omsatte nettstedene til Priceline Group Inc for hele 50,3 milliarder dollar (cirka 360 milliarder norske kroner). Søkemotoren kayak.com tilhører også Priceline.

Den andre giganten er Expedia Inc. Dette selskapets nettsider genererte bestillinger til en verdi av 43 milliarder dollar i fjor. Selskapet opererer blant annet nettbyråene expedia.com, hotels.com og wotif.com. Søkemotoren trivago.com som det siste året har hatt omfattende markedskampanjer i Norge tilhører også Expedia Inc.

Reisefeber.no – som eies av Resia Travel Group AB i Sverge – har også tilknytning til Expedia, via en strategisk markedsføringsavtale med Travelocity.

Det er ikke lett å si hvor stor del av norske hotellbestillinger som skjer i regi av disse to store konglomeratene, men siden de populære søkemotorene kayak.com og trivago.com også er med i eierskapet, vil vi anta at mellom en tredel og halvparten av alle norske hotellbestillinger generer inntekter til de to gigantselskapene.

 

Byrå eller søkemotor?

Det er viktig å skille mellom et byrå og en søkemotor.

- Et byrå som eksempelvis agoda.com beregner seg en provisjon av den pris et hotel skal ha. Noen ganger vil byrået kjøpe et visst antall rom, eller forhåndsbestille til en avtalt pris. De forsøker så å få en pris som gir byrået fortjeneste.

- En søkemotor som for eksempel kayak.com tar betalt for henvisninger til byråer. Noen søkemotorer henviser til et stort antall byråer mens andre bare søker hos et begrenset antall. Norske hotellpriser skal oppgis inklusive alle avgifter og tillegg, men slik er det ikke i alle land.

(© Thailands Tidende. Utgave 4/2015 – 1. april 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge