1. mai 2015

Unngå voldsomme bagasjegebyrer

Skrevet av 

Det er nå stort sett bare KLM/Air France og noen få selskaper i Star Alliance som ikke tilbyr 30 kilo innsjekket bagasje på økonomiklasse. Men det er nok av gebyrer å se opp for ellers.

 

Først ute med 30 kilos grense var flyselskapene som hører hjemme i den Arabiske Gulf samt Turkish Airlines. I september økte også Thai Airways grensen til 30 kilo. 

Grunnet presset fra lavprisselskaper har en rekke flyselskaper innført nye gebyrer og begrensninger på hvor mye bagasje som kan sjekkes inn gratis. KLM tar nå betalt ekstra for innsjekket bagasje om en reiser på de rimeligste billettene innen Europa. Kjøper du en billett for eksempel Oslo – Bangkok med Emirates, Qatar eller Turkish Airlines kan du fritt sende en koffert som veier 30 kilo. Men har du en forbindelse fra en annen by til Oslo med SAS eller Norwegian må du innfinne deg med å betale for overvekt.

 

Fordelsprogrammer

Det kan være lurt å sjekke pris på overvekt mot billettpris hos selskaper som tilbyr 30 kilo sammenlignet med de som tillater maksimum 20–23 kilo innsjekket vekt. Om en reiser ofte og pleier å ha med mye bagasje kan det også være lurt å samle poenger i et fordelsprogram. Straks en går opp ett nivå til det som hos de fleste kalles Sølv, vil de fleste selskaper gi mulighet til å ta med 10 kilo ekstra. Hos de som allerede har 30 kilo som grense vil en da kunne ta med seg 40 kilo pluss noen kilo bagasje i kabinen.

Det er viktig å sjekke om en må dele opp bagasjen i to kolli. 23 kilo ekstra betyr ikke nødvendigvis at en kan pakke 46 kilo i en koffert. 

[ annonse ]

 

Bestill av korrekt utsteder

Det er også viktig at en billett bestilles på korrekt måte. Utstedes en billett av SAS gjelder deres begrensning på 23 kilo bagasje for reisen totalt, selv om en kanskje flyr med Qatar til Bangkok og SAS bare en kort innenriks distanse. Utstedes billetten av for eksempel Qatar, Turkish Airlines aller Emirates, så har en 30 kilo på hele reisen, også de deler som utføres av SAS.

 

Litt overvekt OK

Det er også viktig å være oppmerksom på at selv om de fleste selskapene ser mellom fingrene om du har en eller kanskje to kilo for mye, er det ingen garanti for at du ikke blir avkrevd betaling for overvekt. Noen vil forlange per kilo, andre et fastsatt beløp for inntil et visst antall kilo. Det kan også være mye å spare på å bestille ekstra vekt/bagasje på internett istedenfor å vente til en skal sjekke inn på flyplassen.

Mye tyder på at alle flyselskaper vil bli tvunget til å innføre 30 kilo innsjekket bagasje på sine interkontinentale forbindelser fra Norge. Det vil på en rimelig måte begrense konkurransen fra lavprisselskaper som Norwegian, og det vil hindre at selskaper som Finnair, Lufthansa, Austrian og KLM mister passasjerer til de som allerede har 30 kilos grense.

 

Nye prisklasser

Prisklasser med navn som Økonomi Ekstra, Økonomi Premium og Økonomi Comfort har etter hvert kommet inn som en mellomklasse hos mange flyselskaper.

KLM tilbyr egne comfort-seter. Disse har noen ekstra centimeter avstand til setet foran. Men de er ikke bredere og de innebærer verken oppgradert service eller ekstra bagasje.

Flyr du derimot med Turkish Airlines får du både bedre seter og oppgradert service. Det samme gjelder for flere andre selskaper. I og med at den oppgraderte delen av økonomiklasse er så variert i hva som tilbys har vi ikke lagt denne inn i oversikten.

Vi har heller ikke tatt med hvor mye ekstra bagasje en får på høyeste nivå i de forskjellige fordelsprogrammene. Før var det vanlig med tre nivåer. Nå har de fleste innført et fjerde nivå, ofte kalt for Platina eller Platinum. Svært få av de reisende vil ha dette nivået.

Vi har valgt å ta med Norwegian i oversikten, selv om det vel kan konkluderes med at det sjelden vil være økonomisk fordelaktig å bruke Norwegian om en har mye bagasje. De har heller ikke noe fordelsprogram som tilbyr fordeler med hensyn til bagasje.

Flere selskaper lar en sende en golfbag eller annet sportsutstyr. Noen tillater også dykkerutstyr. For å avklare detaljene bør en kontakte selskapet før en bestiller billett.

 

Håndbagasje

Reglene for håndbagasje håndheves svært ulikt. Noen selskaper veier aldri hvor mye passasjerene tar med seg, men de kan være strenge på størrelsen av håndbagasjen. Andre har ofte kontroll av all kabinbagasje ved gaten. Husk at har du med kamera og laptop sparer du noen kilo om du henger kamera rundt halsen og bærer laptop separat.

(Se papirutgave/e-avis for tilhørende tabeller)

(© Thailands Tidende. Utgave 5/2015 – 1. mai 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge