Håvard Farstad, Nordea Singapore, tok seg en tur til Jomtien Beach, Pattaya. Håvard Farstad, Nordea Singapore, tok seg en tur til Jomtien Beach, Pattaya. Foto: Dag A. Ekeberg
1. juni 2015

Gir investeringsråd fra Singapore

Skrevet av 

Med lave renter, valutasvingninger og usikre børser er det ikke lett å vite hva man skal gjøre med sparepengene. Håvard Farstad er basert hos Nordea i Singapore, men Thailand er nest største marked, og han gir stadig vekk råd til norske privatpersoner her.

 

Håvard Farstad (46) gir investeringsråd til nordmenn i utlendighet. Han har fått med seg både Island og Russland i oppgangstid. De siste tre årene har det dreid seg om Sørøst-Asia, på Nordeas Singapore-kontor. Thailand er Nordeas nest største marked for privatkunder i regionen. Kun Singapore er større.

Farstad tar seg av de norske kundene. Han er eneste nordmenn der. To av kollegene er svensker og to er danske.

Du trenger ikke være styrtrik for å klassifisere som privatkunde hos investeringsrådgiver Farstad. Nordea følger Singapores lover for det som kalles «akkrediterte investorer», som betyr at du enten må ha en brutto årlig inntekt på minst 300.000 Singapore-dollar (ca. 1,5 millioner norske kroner) eller en formue på minst to millioner Singapore-dollar (ca. 10 millioner norske kroner).

Som årlig inntekt regnes for eksempel lønn, leie- og kapitalinntekter samt typiske goder lønnsmottakere kan ha, som husleie, skolepenger etc.

 

Reduserer skatten

[ annonse ]

– Vi passer på at folk betaler riktig skatt i riktig land, sier Farstad. 

– Thailand har såkalt territorial beskatning. For en person som er skattemessig bosatt i Thailand innebærer det at bare inntekter og avkastning opptjent i landet samme kalenderår beskattes. Har man inntekter i utlandet så kan disse hentes hjem skattefritt i kalenderåret etter de er opptjent. Mange har derfor sin formue investert i Singapore, hvor det er skattefri avkastning, og så lever de av avkastningen som de tar inn i Thailand påfølgende år.

Nordea Singapore jobber ikke med kunder som er registrert bosatt i Norden, men tar kun «expats» og andre som har gjort Asia til sitt hjemsted. Farstad ser at Thailand nå likner litt på hvordan Spania var for et par tiår siden. Stadig flere velger Thailand, siden Spania ikke lenger er noe billigland.

– Våre kunder får oppfølging når de overfører penger hit. Vi tar 0,2 prosent i gebyr. Enkelt folk klager, fordi noen asiatiske banker ikke tar gebyr, sier Farstad. – Men isteden får kundene en dårlig kurs, så resultatet blir verre. Dette er det mange som ikke er klar over.

 

«Gullpensjonistene» kommer

– Nå kommer gullpensjonistene for alvor, sier Farstad med et smil. – Dette er etterkrigsbarna som har truffet de fleste bølger på rett tidspunkt. De har gode pensjonsavtaler og nedbetalte hjem de kjøpte for en billig penge.

I tillegg til lønnsmottakere er det mange private næringsdrivende som selger virksomheten i hjemlandet og flytter til Thailand.

Farstad sier at Filippinene er et hett område for tiden når det gjelder investeringer. Kostnadsnivået er lavt og befolkningen behersker engelsk relativt godt. Men Thailand er også interessant, spesielt er det mange IT-bedrifter som etablerer seg i Bangkok-området. Her er arbeidskraften billig sammenlignet med Norge.

– Men India er vel hakket bedre?

– Jeg mener India er best for større IT-bedrifter. Skal du starte i det små egner Bangkok seg godt.

– Myanmar er mye omtalt for tiden, er dette et aktuelt område for investeringer slik du ser det?

– Det er ingen børs i Myanmar så foreløpig får våre kunder eksponering via selskaper notert i Thailand og Singapore. I tillegg gir Telenor-aksjen muligheter for å ta del i veksten i Myanmar.

Nordeas privatkunder investerer også i det thailandske aksjemarkedet, ifølge Farstad, som for øvrig har et annet ben å stå på også, i sin jobb for Nordea, nemlig velstående asiater som vil investere i Norge. Men Nordea tar ikke inn hvem som helst, de må vite hvor midlene som investeres kommer fra og at de er tjent på lovlig vis.

 

Frynsegodene forsvinner

I tidligere tider hadde mange nordmenn i denne regionen ansettelse fra Norge, men det var dyrt for firmaene de jobbet for. Store summer skulle inn til folketrygden, samt at de ansatte jo skulle ha dekket reise, opphold, flytting etc.

– Nå for tiden går stadig flere over til lokale ansettelseskontrakter. Det betyr at man kun har en vanlig lønn, ikke noe gratis husvære, hjemreiser eller annet, sier Farstad, som innrømmer at han selv tilhører sistnevnte kategori. Til gjengjeld kompenseres dette gjennom høyere lønn og de ansatte tar selv hånd om sin egen pensjon.

I denne elektroniske tidsalder har interessant nok nærheten til kundene blitt viktigere for Nordea. Singapore-kontoret ble opprettet i 2013 som følge av dette. Nordea hadde mange nordiske kunder i Sørøst-Asia og ville gi dem et bedre tilbud. Det er 11 personer som jobber i Nordea Singapore, noe som gjør det til en av Singapores minste banker.

 

Mange velger Thailand

Farstad sier at de fleste kundene hans er nordmenn som jobber i regionen, men det er også pensjonister som henvender seg. Noen har pensjonert seg fra jobber i regionen, mens andre har kommet fra Norge.

– Thailand er et favorittland å bosette seg i blant nordmenn som  har jobbet i Sørøst-Asia. Klima og kostnadsnivå er hovedårsakene. Phuket, Hua Hin og Jomtien er de mest populære stedene.

– Hvorfor er Nordea medlem av det thai-norske handelskammeret  i Thailand?

– Nordea er medlem i alle nordiske handelsstandsforeningene i regionen, kan Farstad røpe, og legger til: – Handelskammeret i Thailand er blant de mer profesjonelle. Jeg er imponert over det de får til.

Nordea Bank oppsto i årene 1997-2000 etter en rekke sammenslåinger og oppkjøp i nordisk bankvesen. I Norge var det Kredittkassen som ble kjøpt. Banken har tradisjonelt sett vært involvert i shipping og med store bedriftskunder, men Farstad jobber altså med privatmarkedet, som blir stadig viktigere for banken.

 

Hobbyen ble jobb

For Håvard Farstad ble hobbyen jobb. Han var hobbyinvestor, utdannet seg som sosialøkonom, men kom raskt over som rådgiver for privatkunder i bank. – Det viste seg at jeg likte å ha kontakt med kunder, så jeg har fortsatt som rådgiver.

Farstad jobbet i Luxembourg og senere med Russland da han var leder for East Capital i Norge. Han ferierte imidlertid mye i Asia, aller først i Thailand, og slo til da Nordea trengte folk til sin nyåpnede avdeling i Singapore.

– Likheten mellom Russland da jeg var der og Asia nå, er at det dreier seg om vekstmarkeder.

Farstad har jobbet i mange vekstmarkeder, inkluder på Island. Men han har kommet seg ut før krisene har rammet.

– Hva med Asia? Noen tegn til krise her?

– Man vet aldri, mange asiatiske husholdninger sliter med høy gjeld.  Når man ser antallet unge folk som sitter på en tirsdag kveld og drikker champagne i de asiatiske storbyene så kan man jo begynne å lure, sier Farstad med et skjevt smil.

 

Håvard Farstad:

* Fra Ålesund. 46 år gammel.

* Utdannet sosialøkonom fra Universitetet i Oslo.

* Arbeidshistorie: DnB, Merrill Lynch, East Capital, Nordea Bank.

* Begynte i Nordea da de opprettet Singapore-kontoret i 2012.

(© Thailands Tidende. Utgave 6/2015 – 1. juni 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge