1. juni 2015

Lederartikkel: Er juntaen kommet for å bli?

Skrevet av 

Det blir stadig lengre til neste valg i Thailand. 19. mai, tre dager før ettårsjubileet for militærkuppet, signaliserte generalene at valget måtte utsettes ytterligere seks måneder, til august neste år. Det er tydeligvis ikke bare den jevne thai i gata som har en fleksibel holdning til avtalte tidspunkter.

 

På kuppdagen i fjor sa generalene at de skulle styre i et år. Dette ble raskt justert opp til 15 måneder. Så ble valget fastsatt til februar 2016, altså en seks måneders økning til totalt 21 måneders militærstyre. Nå er det snakk om nok en seksmånedersperiode, til august 2016, men visestatsministeren skyndte seg å legge til at det kanskje ville dreie seg om september...

[ annonse ]

 

Årsaken til den siste utsettelsen er at juntaen har kommet på at det jo må arrangeres en folkeavstemning over den nye grunnloven. Etter forrige kupp i 2006 ble det også holdt en avstemning, så ideen var ikke akkurat ny. Det merkelige med disse avstemningene er at det kun er ett forslag å stemme over. Hvis flertallet stemmer nei så må man starte på nytt og det kan ta et helt år. Tidligere statsminister Abhisit Vejjajiva har foreslått å gi velgerne to alternativer, grunnloven fra 2007 og det nye forslaget. Det virker som en logisk løs-ning men synes ikke å ha vakt begeistring i maktens korridorer.

 

Det skulle altså ha vært arrangert valg i februar neste år, men juntaen vil bruke seks måneder på en folkeavstemning. Den skal koste tre milliarder baht. Forslag til ny grunnlov skal trykkes opp og distribueres til landets 47 million-er stemmeberettigede. Dette tar tre måneder. Deretter skal juntaen bruke en måned på å forklare loven til folket, ifølge uttalelser til Bangkok Post. Det slår oss at man kunne spart tre måneder og utgifter til trykking og porto hvis man isteden hadde lagt ut lovforslaget på internett.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør

 

(© Thailands Tidende. Utgave 6/2015 – 1. juni 2015)

 

Lest 838 ganger Sist redigert 5. september 2015 - 09:31

Hold deg oppdatert, lik Thailands Tidende:

.
Gratis e-avis: Fyll ut og få adgang med en gang. Du vil deretter motta ny e-avis den første i hver måned.
[ annonser ]

Vi trenger ditt bidrag!

Mest lest siste måned

Siste rubrikkannonser

Hus i Chiang Mai
( / Hus til salgs)

Hus i Chiang Mai

Najomtien - stor designvilla
( / Hus til leie)

Najomtien - stor designvilla

Raskt salg Koh Samui
( / Land til salgs)

Raskt salg Koh Samui

Bangsare ved stranden
( / Leilighet selges)

Bangsare ved stranden

Enebolig i Cha am
( / Hus til salgs)

Enebolig i Cha am

Interaktive oversikter