Lederen for trafikkpolitiet i Hua Hin tester ut dronen til Jørn Aaron Barstad. Lederen for trafikkpolitiet i Hua Hin tester ut dronen til Jørn Aaron Barstad. Foto: Privat
1. juni 2015

Nordmann er politiets dronemann

Skrevet av 

Cha-am-baserte Jørn Aaron Barstad (47) er hektet på droneflyving. Han var den første dronepilot som søkte om tillatelse hos politiet i Hua Hin. De ble så smittet av lidenskapen hans at de engasjerte ham som læremester.

 

– Det er mange som ikke forstår hvorfor jeg bruker så mye tid og penger på denne lidenskapen, røper Barstad. Han forklarer: – Jeg drikker ikke mye, og jeg slapper av med flyvningen. Da dronene kom på mar-kedet måtte jeg bare kjøpe. Jeg har krasjet et par stykker i lærefasen, men nå går det så det suser. 

Barstad pendler mellom Thailand og Norge, hvor han har eget firma innen langtransport: – Når jeg er på jobb i Norge er dronekofferten alltid med, og det er fint å koble av med flyving etter en tøff og stressende dag på jobb. 

 

Trafikkovervåkning

– Hvordan hadde det seg at du ble instruktør for thailandsk politi? 

– 1. mars i år skulle det komme nye lover om droneflyving i Thailand, så jeg dro til politistasjonen i Hua Hin for å søke om tillatelse. Hun som tok i mot meg ble fyr og flamme, for hun hadde sett droneflyving på Youtube. Hun gikk til sjefen sin og fortalte om meg, og han kom og ville se meg fly. Dermed var mitt samarbeid med politiet født.

[ annonse ]

Barstad blir nå hentet av politiet når de ønsker opplæring: – Jeg har vært med dem tre til fire ganger i uken. Deres plan er å bruke droner ved trafikkovervåkning og ved skarpe oppdrag for å få et bedre oversiktsbilde. Man hører ikke dronen når den er et stykke over deg.

Samarbeidet har ført til at Barstad har fått hilse på viktige personer innen politiet i Thailand. Han har også fått beskjed om at politiet i Bangkok gjerne vil ha en demonstrasjon av droneflyvingen. 

 

Hotelldrift

Barstad satser også på hotelldrift i Cha-am. Det er hans thailandske kjæreste Memey som nå driver «Aaron Hotel & Bar»:

– Både hotellet og jeg bærer navnet Aaron, etter rockens konge Elvis Aaron Presley, sier Barstad med den største selvfølgelighet. 

– Hvordan har erfaringene vært med å starte opp næringsvirksomhet i Thailand? 

– Siden jeg ikke har lov å jobbe i Thailand er det kjæresten som driver hotellet. Håpet er å få til at jeg lovmessig kan ta i et tak med driften, men jeg har sett at det å starte egen virksomhet her kan være tungt. Enda tyngre blir det om man ikke vet hva man skal gjøre eller hvor man skal henvende seg. Da må man bare ikke gi opp.

 

Hektet på første tur

– Mange som reiser til Thailand får i løpet av den første turen en tanke om hvordan de kan legge alt til rette for å bosette seg eller oppholde seg mye i Thailand. Hva med deg?

– Min første tur skjedde da jeg var syk og bare gikk hjemme i Nor-ge. En venn tok kontakt og ba meg komme nedover, noe som ikke var naturlig for meg siden jeg så på Syden og USA som naturlige ferie-mål. Da jeg landet i Bangkok fikk jeg et positivt sjokk da jeg så alle de smilende menneskene og opplevde den gode maten. Så på den turen be-stemte jeg meg for å flytte ned når jeg fyller 50, siden jeg var lei av mye i Norge. 

– Men du er jo bare 47 år?

– Ja, jeg klarte ikke å vente til jeg ble 50, smiler Barstad. – Det tok ca. en uke før jeg hadde familieråd med mine nærmeste. Min datter sa, «jeg skjønner ikke hvorfor du ikke har gjort dette før, for jeg ser du har det godt der nede». Men jeg var for ung til å slutte å jobbe, så etter mange år som ambulansesjåfør startet jeg opp et enkeltmannsforetak slik at jeg kunne leie meg ut innen langtransport og jobbe akkurat så mye som jeg trenger for å kunne bo mest mulig i Thailand. 

 

Mangroveskoger

– Det finnes mange perler, hvorfor valgte du akkurat Cha-am og Hua Hin-området?

– Området har mye som kan ta pusten fra en turist. Når jeg har besøk tar jeg for eksempel folk med til mangroveskogen litt sør for Hua Hin. Man vandrer gjennom skogen, plutselig kommer man til en elv hvor man kan ta en tur med en liten båt. Da kommer man nært innpå folket og ser alt fra blikkskur til flotte hus til 50 millioner baht. Så avslutter vi den timelange turen med lunsj på en strand som er folketom. Her har vi ikke det kjøpepresset andre storbyer har.

 

Stor trafikk

– Er det ikke noe negativt å si om Hua Hin-området?

– Skulle jeg trekke frem noe negativt må det være trafikken. Den kan være stor, spesielt ved thailandske helligdager.

– Kan du huske en hendelse som fikk deg til å tenke, «disse thaiene er det noe spesielt med»? 

– Når thaiene får et problem klarer de som regel å finne en løsning. En elektriker er for eksempel ikke bare en elektriker. Jeg trengte hjelp til noe rørleggerarbeid en gang. Da dukket elektrikeren opp og fikset problemet.

 

Slik unngår du havari

Droneflyving kan fort bli en dyr hobby. Her er noen punkter Barstad mener er viktige å passe på for å slippe problemer og havari: 

1. Sjekk alltid at batteriet er oppladet og satt riktig i.

2. Kalibrere GPS-lokasjonen til dronen slik at du lar den få vite hvor den hører hjemme. De fleste droner har nemlig en «Coming Home»-funksjon, som vil si at den kan returnere til utgangspunktet hvis du mister kontakten.

3. Ha alltid visuell kontakt med dronen, også om du har skjerm.

4. Land alltid med vinden i ryggen.

5. Husk avstander og internasjonale flyregler.

 

Jørn Aaron Barstad

* 47 år gammel. Mellomnavnet er lånt av Elvis Aaron Presley.

* Bor i Stavanger og Cha-am.

* Tidligere ambulansesjåfør, har nå egen transportvirksomhet.

* Best med Thailand: 90 prosent av alt i Thailand er bra. 

* Savner mest med Norge: Maten til mor.

(© Thailands Tidende. Utgave 6/2015 – 1. juni 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge