Stor stemning i Moss, fra venstre Ning, Pon, Wan, Kingkwan og Phet. Stående bak: Jitr. Stor stemning i Moss, fra venstre Ning, Pon, Wan, Kingkwan og Phet. Stående bak: Jitr. Foto: Helge Heyerdahl
1. juli 2015

Fest for thaier betyr åpent hus

Skrevet av 

Når thaier inviterer til fest er det ingen som på forhånd vet hvor mange som kommer. 20. Juni var det fest i Moss for østfoldthaiene.

 

Å beregne innkjøp av mat og drikke til en fest med thailandske gjester er ikke enkelt. Det er tilnærmet umulig å vite på forhånd hvor mange som kommer. Det var også tilfellet da Rattiya Carlsson (45) inviterte thaier i Østfold på sommerfest.

– Her er dere nordmenn ryddigere enn oss thaier, sier vertinnen Rattiya mens hun tar en pust i bakken. – Dere inviterer folk hjem til dere og da kommer de som er invitert og ingen andre. Det å invitere thaier til fest er noe helt annet.

 

Frekt eller ei?

Rattiya forteller at hun har invitert 30 gjester: – Men det er vanlig for thaier å se på en fest som et slags åpent hus hvor alle som vil kan komme, gjerne uten å spørre først. 

– Hva synes du om det, nordmenn ville antagelig kalt det litt frekt? 

[ annonse ]

– Hehe, ja men for oss thaier er det mer «hele gjengen eller ingen». Å invitere et vennepar eller liknende er sjeldent, og det er sosialt akseptert å ta med andre venner. Det er ikke noe problem, da gjelder det bare å handle inn mye mat og drikke for å være på den sikre siden.

Til sist dukket det opp ca. 40 personer og det var mat nok til alle.

 

Thaier og renhold

Hver sommer pleier Rattiya å invitere en del kolleger som jobber som renholdere i Rygge kommune. Mange av disse er thaier. Renhold er en vanlig bransje for thaier, selv for de som kan ha lengre utdanning fra fødelandet.

Rattiya flyttet til Norge som 16-åring, på invitasjon fra søsteren som allerede hadde tatt med flyttelasset og reist nordvest. Etter 12 år som renholder tok hun fagbrev, men skiftet jobb da det ble ledig en stilling som resepsjonist. Da det etter noen år ble utlyst en stilling som renholdsleder sendte Rattiya en søknad, og har de siste tre årene vært renholdsleder.

 

Status i yrkesvalg

– Du gikk fra å være resepsjonist til en ny jobb innen renhold. Er ikke det et skritt i gal retning med tanke på hva som anses som en statusjobb blant thaier?

– Det er riktig. I Thailand har man en veldig lav status om man driver med renhold. Men jeg opplever at dette er ganske annerledes i Norge, for folk vet at uten renholdere så stopper det opp. Bare se på når det er streik. Om renholderne blir tatt ut i streik så går det ikke. 

Rattiya legger til: – Men hva som har høyest status bryr jeg meg ikke om. Jeg kjedet meg som resepsjonist, så da fikk status være status. Da var det bedre å bli renholdsleder så jeg kunne være mer aktiv.

 

Få nordmenn

– Og som vi ser på festen her i dag, uten innvandrere hadde Norge kanskje vært et mindre rent land? 

– Ja, det hadde nok gått dårlig. Det er få nordmenn som vil jobbe med dette. Hos oss er det folk fra Thailand, Filippinene, Polen, Tyrkia, Vietnam og kun noen få nordmenn. 

– Men nå er det sommer og ferietiden er rett rundt hjørnet. Hva liker du å gjøre om sommeren?

– Da elsker jeg å holde på i hagen, å stelle planter så det blir fint. Om sommeren er det også godt å komme seg ut på sykkeltur og slippe å bare være på spinning på treningssenteret.

(© Thailands Tidende. Utgave 7/2015 – 1. juli 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge