1. juli 2015

Finnair er raskest i lufta

Skrevet av 

Finnair er det mest effektive selskapet når det gjelder kort flytid. Effektiv flytid – mellomlanding til tross – er på nivå med direkterutene til Thai og Norwegian.

 

Finnair har en samlet effektiv flytid Oslo – Bangkok på kun 11:25 timer. Da har vi trukket fra tiden man tilbringer på mellomlanding i Helsinki. Til sammenligning bruker British Airways hele 14:10 timer.

[ annonse ]

Det er flere årsaker til forskjellen. En årsak er at når du bruker British Airways flyr du i feil retning når du flyr til London. En annen årsak er et flyselskapene bruker ulike fly med ulik marsjhastighet.

Tidstabellen vi har satt sammen viser også at det jevnt over tar en halvtime til tre kvarter mer å fly fra Bangkok til Norge enn motsatt vei. Årsaken er at flyturer mot vest stort sett har motvind hele tiden.

 

Jetstrømmer

Det logiske når en flyr mot vest – og derved mot jordens rotasjon – skulle være at en flyr raskere. Men luftstrømmene, kalt jetstrømmer, beveger seg alle fra vest mot øst. Når et fly på vei i nordvestlig retning møter den subtropiske jetstrømmen som finnes i en høyde på 10 til 16 kilometer får flyet normalt en motvind på 162 til 270 kilometer pr time. Flyets bevegelse i forhold til bakken bremses tilsvarende. Hastigheten på de subtropiske jetstrømmene er enkelte ganger målt til hele 720 kilometer pr time.

Hvis et fly med en marsjhastighet på 920 kilometer pr time får en medvind i en jetstrøm på 300 kilometer pr time flyr det i praksis raskere enn lyden, men siden det beveger seg med luftmassen bryter det ingen lydmur. Til glede for passasjerene kortes flytiden raskt ned, og flyselskapet sparer drivstoff. Derfor utnyttes jetstrømmene bevisst av flyselskaper og piloter.

 

Kortere flyrute

Når Finnair og Aeroflot er raskest av selskapene som har en mellomlanding mellom Oslo og Bangkok skyldes det i første rekke at de har kortere flyrute. Til tross for tiden som går med til å lande og ta av i Helsinki, er flytiden bare en halvtime lenger enn om en flyr med Thai Airways direkte. Norwegian bruker fem minutter mer, til tross for at de flyr direkte. Hovedårsaken er antakelig både flytype og at selskapet ikke har tillatelse til å fly over russisk territorium.

(Se papirutgave/e-avis for tabell over resultatene)

(© Thailands Tidende. Utgave 7/2015 – 1. juli 2015)

 

Lest 1140 ganger

Hold deg oppdatert, lik Thailands Tidende:

.
Gratis e-avis: Fyll ut og få adgang med en gang. Du vil deretter motta ny e-avis den første i hver måned.
[ annonser ]

Vi trenger ditt bidrag!

Mest lest siste måned

Siste rubrikkannonser

Hus i Chiang Mai
( / Hus til salgs)

Hus i Chiang Mai

Najomtien - stor designvilla
( / Hus til leie)

Najomtien - stor designvilla

Raskt salg Koh Samui
( / Land til salgs)

Raskt salg Koh Samui

Bangsare ved stranden
( / Leilighet selges)

Bangsare ved stranden

Enebolig i Cha am
( / Hus til salgs)

Enebolig i Cha am

Interaktive oversikter