1. juli 2015

Thailandske værtegn til nytte

Skrevet av 

Nordmenn er vant til at en kraftig rød solnedgang varsler at det er regn på vei, men det er ikke alltid tilfellet i Thailand. En halo er derimot et sikrere værtegn.

 

Når kvelden nærmer seg i det thailandske innlandet kan solen ofte få en dypt oransje farge. Nordmenn er vant til at en slik farge på solen signaliserer regn. Her signaliserer det imidlertid kun at det er mye røyk i atmosfæren. I store deler av Sørøst-Asia er røyk fra brenning av vegetasjon et problem i tørketiden. Noen steder brennes skog for å gjøre det mulig å lage dyrkbare områder, andre steder er det buskas, rishalm eller sukkerrør som brennes.

 

Sot i atmosfæren

Ved soloppgang og solnedgang må sollyset passere gjennom ekstra mye av atmosfæren for å nå frem til vårt øye. Store deler av denne ferden går gjennom lave luftlag hvor forurensningen er høyest. Da farger rødbrune sotpartikler lyset oransje og rødt.

Det samme skjer når lyset må passere mye fuktighet. Da reduseres lysmengden og lyset blir mindre skarpt og får mer intens farge. Fuktigheten reduserer også enkelte farger slik at den varme fargen blir mer fremtredende. Ser du på solen gjennom et sotet glass kan du få omtrent samme effekt.

I Norge går solen ned i vest. Det er lite forurensning som kommer inn fra Atlanterhavet, selv om skysystemene passerer Storbritannia. Sterk rød solnedgang varsler derfor at det er høy luftfuktighet i luften i vest. I Norge vet alle at det som oftest betyr regn.

[ annonse ]

 

Lær deg å se forskjellen

En trenet observatør lærer å se forskjell på rødfarge som skyldes forurensning og en som skyldes fuktighet og et mulig værskifte. Skyldes solens røde farge regn vil den som oftest være hvitere lenger ned mot horisonten enn om det skyldes støv og røyk. Får solen sterk farge mens den fortsatt er ganske høyt over horisonten tyder det på støv og røyk.

Hvis en antar at fargen skyldes fuktighet må en i Thailand se på hvilken retning skyene – om det er noen – beveger seg. Værsystemene i Thailand er mer varierende enn i Norge, hvor det meste kommer fra vest. Retningen skyene beveger seg kan gi en indikasjon på hvilken vei nedbøren vil ta. 

Hvis kveldsskyene på himmelen er sterkt farget og står høyt oppe på himmelen etter at solen har gått ned er det mest sannsynlig fuktighet som skaper fargen. Store konsentrasjoner av røyk og forurensning ligger oftest så lavt at det skapes dis som gjør skydekket uklart.

 

Cirrusskyer og halo 

Et temmelig sikkert tegn på kommende nedbør er det vi kaller en «halo». Ordet kommer fra gresk og betyr sirkel. Det er et fenomen som oppstår når sollyset brytes gjennom ørsmå iskrystaller i atmosfæren.

Selv i Thailand er det kaldt høyt oppe i atmosfæren, og når det er høy luftfuktighet der dannes det skyer som kalles cirrusskyer. Disse består av fallende iskrystaller. Når krystallene kommer lengre ned dannes nye skyer med større krystaller eller vanndråper. Etter hvert som stadig  mer is og vann samles i lavere skyer oppstår det nedbør. I Thailand er det stor luftfuktighet og lite av fjell som presser sammen atmosfæren og derved skaper nedbør. Derfor vil ofte en halo ikke bare være et varsel om regn, men om kraftig regnvær som ofte vil vare i flere timer.

 

Rishalmen som værtegn

Noen ganger er det lett å se at regn kommer. Man observerer store mørke skybanker og et grått teppe som senker seg – gjerne akkompagnert av buldrende torden og lyn som flerrer over himmelen. Men følger man med på andre værtegn kan man med relativt stor sikkerhet vite en del om været mange timer før det endrer seg.

Thailandske bønder sier at hvis rishalmen er myk blir det regn. Det stemmer nok, for sammen med regn kommer det fuktighet. Det er fuktighet i atmosfæren som skaper kraftige regnbyger og tordenvær på ettermiddagene i regntiden. Den samme fuktigheten gjør halm og dødt gress mykt.

(© Thailands Tidende. Utgave 7/2015 – 1. juli 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge