Knut Holstrøm slapper av i Pattaya før han tar turen tilbake til Tønsberg. Knut Holstrøm slapper av i Pattaya før han tar turen tilbake til Tønsberg. Foto: Dag A. Ekeberg
1. juli 2015

Kinafarer satser på Pattaya

Skrevet av 

Knut Holstrøm (62) har lang erfaring med å handle med kinesere, og han deler gjerne erfaringene med andre. De siste par årene har han brukt østenerfaringene til å formidle reiser for nordmenn via firmaet AsiaSpesialisten. Nå har også leilighetssalg ved New Nordic i Pattaya kommet med i bildet.

 

Før nobelprisen gikk til Liu Xiaobo i 2010 hadde Knut Holstrøm årlig visum til Kina og kunne komme og gå som han ville. Etter nobelprisutgivelsen endret Kina rutinene, og han måtte søke om ny innreisetillatelse hver gang.

– Det å bevare ansiktet er veldig viktig for kineserne, sier Holstrøm. – De tapte ansikt ved denne nobelprisen, og det er noe som er vanskelig å gjøre godt igjen.

Holstrøm har aldri hatt problemer med å gjøre forretninger i Kina: – Så lenge du vet om dette med «face» og ikke involverer deg i kinesisk politikk så er det ingen problemer.

 

Råd om forretninger i Kina

– Hva er de største likheter mellom Kina og Thailand, slik du ser det?

[ annonse ]

– For forretningsdrivende er vel likheten at begge land har et lukket system. Folk er ikke de letteste å komme inn på. Noen sier ja men gjør det stikk motsatte. Du må hele tiden sjekke at produkter er slik du har foreskrevet det.

– Hva med forskjellen på Kina og Thailand?

– Forskjellen er vel at i Thailand er de mer serviceinnstilte, smilende og hjelpende. Kinesere er mer teknisk, veldig arbeidsomme, og ser muligheter i alt.

– Har du noen gode råd til nordmenn som vil drive forretninger med kinesiske firmaer?

– Pass alltid på å ha en god tone. Unngå konfrontasjoner og lag et prospekt på det du skal produsere  ned til minste detalj. Be alltid om dokumentasjon, selv på småting som en skrue eller en etikett.

 

Satsing i Pattaya

Firmaet AsiaSpesialisten har eksistert i 3,5 år. Knut Holstrøm kom inn som medeier og daglig leder for to år siden. I mars ble firmaet kjøpt opp av eiendomsutvikler New Nordic i Pattaya, og det ble etablert et kontor i Tønsberg sentrum.

Firmaet har tre medarbeidere og er med i reisegarantifondet. Siden oppkjøpet har det blitt større fokus på Thailand, og de formidler nå også salg av leiligheter i New Nordic.

– Mange av våre kunder føler at det er trygt å kjøpe hos New Nordic, der jobber det nordmenn og man får hjelp på eget språk. Og det er jo en enorm utvikling, New Nordic åpner nesten et nytt hotell annenhver måned.

Holstrøm tar turen ned hvis det er kjøpere som ønsker å investere i flere leiligheter. New Nordics utleiegaranti på ti prosent årlig av kjøpesummen er noe som frister investorer.

 

Mange reisemål

– Vi formidler reiser og legger opp pakkeløsninger for nordmenn. Vi sender folk til mange land i regionen, inkludert Kina, Filippinene, Indonesia, Malaysia, Laos, Myanmar og Vietnam. Sistnevnte har blitt stadig mer populært i det siste.

Holstrøm forteller at det ofte er de samme reisemålene kundene ønsker, som den kinesiske muren og tunellene til Viet Cong fra Vietnamkrigen.

For tiden annonserer AsiaSpesialisten ti ulike pakketurer via Finn.no. De samarbeider også med søsterselskapet Asia Specialist.

 

Myanmars president

Nylig var Knut Holstrøm i Myanmar og fikk til og med hilse på president Thein Sein.

– Hvordan kommer man i kontakt med presidenten, da?

Holstrøm ler: – Det var nok ikke bare meg personlig, men en større delegasjon fra reiselivsbransjen. Det var organisasjonen Pacific Asia Travel Association som arrangerte turen.

Holstrøm var i Thailand allerede i 1979, på en tur sammen med folk som drev handel med orkideer. De var til og med innom Pattaya, som var temmelig annerledes på den tiden.

 

Karriere innen belysning

Holstrøm var administrerende direktør for Dolven Lys i femten år. De handlet med kjeder som Bohus, Skeidar og Christiania Belysning.

– Stort sett hadde vi egne designere som designet våre produkter og som vi produserte i forskjellige fabrikker i Guangzhou-provinsen og byen  Ningbo. Dette ble så tatt hjem å solgt gjennom disse kjedene, samt kjeder i Sverige, Finland og Danmark.

Det vart stort sett Holstrøm selv som hadde kontakten mot Kina. Men forretningsdriften brakte ham også til mange andre land i Østen. Han har vært i Bangkok mange ganger. 40-årsdagen ble feiret på det kjente Raffles Hotel i Singapore.

 

Vestfold og resten av Norge

Holstrøm har drevet med salg hele livet. I en alder av 60 år bestemte han at det var på tide å gjøre akkurat det han ønsket. Han solgte belysningsvirksomheten, og beholdt kun en liten del, i form av et firma som formidler hele kontainerlaster. Det var reiser til Østen Holstrøm ville jobbe med.

– Dette passet som hånd i hanske, sier han.

– Så det er vestfoldingene som nå skal overtales til å satse på Thailand?

– Ja, vi starter i Tønsberg, men vi har hele Norge som målgruppe. Det er jo ikke langt inn til Oslo med toget, eller ned til Skien for den saks skyld.

(© Thailands Tidende. Utgave 7/2015 – 1. juli 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge