1. juli 2015

Slik finner du de laveste prisene

Skrevet av 

Hvis du vil gå et steg videre fra bruken av søkemotorer for å finne billige flybilletter skal du ta en titt på Googles program Matrix ITA.

 

Nordmenn bruker gjerne søkemotorer som Finn, Momondo, Kelkoo og Jetcost når de skal finne rimelige flybilletter. Disse tjenestene sjekker automatisk prisene hos reisebyråer som GotoGate, Bravofly, Tripmonster, SuperSaver, Reisefeber, Sembo, Travelpartner og Kilroy, slik at du skal slippe å gå inn på alle disse sidene selv.

I utgangspunktet skulle en tro at disse søkemotorene viste identiske priser, men en test vi foretok avslørte at det er forskjell i prisene som tilbys på ulike søk. Vi søkte på samtlige byråer i to omganger for å gardere oss mot at prisforskjellene skyldtes at billetter var solgt mens vi søkte.

 

Merkelig lav pris

Hos Momondo fikk vi opp svært rimelige billetter med Swiss. De kostet 5313 kroner og ble til samme eller tilnærmet samme pris tilbudt av flere byråer. Billigste billett hos Finn var til sammenligning en billett til 5891 kroner med Qatar/SAS. Hvorfor byråene ikke tilbød samme billett via de andre søkemotorene har vi ikke noe fornuftig svar på. Kanskje er henvisningsgebyret – dvs. beløpet som Momondo tar betalt for å sende en kunde videre til et byrå – lavere enn hva de andre søkemotorene tar. Søkemotorer selger ikke billetter, men får betalt for å styre kunder inn til byråene.

 

[ annonse ]

Smart program fra Google

Den rimelige billetten med Swiss kom heller ikke opp da vi brukte søkeprogrammet Matrix ITA. Dette er et program som Google kjøpte rettighetene til for 700 millioner dollar i 2010. Det henviser deg ikke til noe byrå, men det søker etter de rimeligste prisene og gir deg nettoprisen. Det forteller deg også hvor mye som betales i avgifter og hvilke regler som gjelder for billettene.

 

Søk før du går til byrå

De som liker å bruke tradisjonelle reisebyråer kan også nyttiggjøre seg programmet Matrix ITA. Når du har funnet en billett via dette programmet sender du informasjonen  til byrået og forklar at dette er billetten du ønsker. Byrået vil normalt kreve en litt høyere pris, da de også skal tjene på salget, men du har både oversikt over hvilken fortjeneste byrået beregner seg og hvilke rettigheter du har med hensyn til endringer, kansellering osv.

 

Byråer har hemmeligheter

Mange nettbyråer vil helst ikke fortelle deg om nettopriser og vilkår knyttet til billetten. De holder kortene tett til brystet og selger deg gjerne mulighet til å endre billetter mot et gebyr du betaler samtidig som du bestiller flybillett.

I et tilfelle oppdaget vi at gebyret på nesten 400 kroner ikke ga noen rettigheter i det hele tatt utover de som allerede lå i billetten. Reisebyrået Ticket unnlot bare å nevne at billetten kunne endres eller avbestilles.

 

Avbestillingsgebyr

Det koster i mange tilfeller mer enn gebyret å avbestille eller å endre en billett. Men reisebyråene tjener svært godt på dette tilbudet da få reisende faktisk benytter seg av muligheten til å endre sine billetter.

Bruker du Matrix ITA har du full oversikt over dine rettigheter. Programvaren har også en enestående priskalender hvor du kan se laveste pris i en valgt tidsperiode.  Når du finner en god pris her kan du også finne den med et lite prispåslag ved hjelp av en søkemotor, eller du kan be ditt faste reisebyrå om å gi deg pris på billetten.

(Se papirutgave/e-avis for tabeller)

(© Thailands Tidende. Utgave 7/2015 – 1. juli 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Thailand i Norge