De som tjener under 200.000 kroner i året spiller mest, viser en studie ledet av professor Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen. De som tjener under 200.000 kroner i året spiller mest, viser en studie ledet av professor Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen. Foto: Kim Andreassen, UiB
1. juli 2015

Spilleavhengighet rammer skjevt

Skrevet av 

– De med lav sosioøkonomisk status spiller mest, sier professor Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen.  Forskningen viser at innvandrere i Norge taper mye. Ofte kommer de fra land med strenge restriksjoner mot pengespill, som Thailand.

AV: HÅVARD SOLERØD

 

Pengespillene utgjør en industri med over 40 milliarder kroner i omsetning i Norge. 

Ifølge Lotteritilsynets tall for 2013 ble det spilt for 30,9 milliarder kroner i regulerte spill – som domineres av Norsk Tipping – mens innsatsen i uregulerte utenlandske spill blir estimert til 11–13 milliarder. Spillerne tapte 9 milliarder på norske spill og mellom 700 millioner og en milliard på spill registrert i utlandet.

Høye profittmarginer og liberal spillepolitikk gir knoppskyting av nye aktører. 

Flere nye pengespill ble introdusert i 2014, og Norsk Tipping annonserte i januar nytt rekordoverskudd på 4,2 milliarder. Spillernes tap finansierer budsjettet til Kulturdepartementet, som igjen fordeler midlene på idrettslige aktiviteter og anlegg, kultur og humanitære organisasjoner. 

 

[ annonse ]

Fattige og minoriteter

Rapporten «Omfang av penge- og dataspillproblemer i Norge 2013» er utgitt av Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen. Den viser at de som tjener over en million kroner i året er minst aktive i pengespill, mens de med inntekt under 200.000 spiller mest. Det er altså de menneskene med lav sosioøkonomisk status som spiller mest i Norge.

– For å sette det på spissen finansierer de med lav sosioøkonomisk status middelklassens fritidsaktiviteter, sier professor Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen.   

22.000 personer i kategorien problemspillere domineres av personer med lav utdannelse, lav inntekt, og ofte med status som arbeidsledig/ufør/på attføring. Blant de som har fødested utenfor Norge dominerer personer fra andre land enn Europa, Nord Amerika og Oceania. Etniske minoriteter har et høyere nivå av pengespillproblemer.

 

Monopol fra 2007

I positiv retning peker Pallesen på at omsetningen på automater falt med 20 milliarder etter reformen i 2007, som fjernet 20.000 spillautomater fra butikkene og ga Norsk Tipping monopol. Det resulterte i færre henvendelser til Hjelpelinjen, som gir support til spilleavhengige. 

Etter 2007 har imidlertid Norsk Tipping og andre aktører introdusert nye nettspill, og antallet utenlandske operatører har vokst. At Norsk Tipping setter ny rekord i 2014 betyr at folk spiller mer enn året før – og har tapt mer. 

Det store taktskiftet i spillindustrien skjedde i andre halvdel av 1990-tallet da Stortinget ga grønt lys for frislippet av pengespillautomatene. Det økte omsetningen med over fire tusen prosent, ifølge psykiater Hans Olaf Fekjær, som har belyst problematikken gjennom bøker og foredrag i en årrekke.

Tidligere hadde politiet kontrollen med bingolokaler og henviste til straffelovens paragraf 281 dersom gevinstene ble for store og fristende. Fra 2001 overtok Lotteritilsynet oppsynet med spillene.

--------------------------------

 

Norsk Tipping har høye grenser

Norsk Tipping har satt innsatsgrensen for tallspill til 10.000 kroner per dag og en million kroner i året per spiller, selv om mandatet fra Stortinget var «ansvarlig spill».

Det er Kulturdepartementet som i siste instans godkjenner grensene til Norsk Tipping, etter at Lotteritilsynet har gitt sin kommentar. Direktør Torbjørn Almlid i Norsk Tipping sier om grensene for innsats:

– Du må skille mellom to typer grenser, forretningsgrenser for innsats og ansvarlighetsgrenser, som stort sett går på tap. Grensen på en million kroner er en forretningsgrense som skal beskytte integriteten i spillene i forhold til hvitvasking, korrupsjon og den slags. 

– Lotto er et ufarlig spill i forhold til avhengighet. Derfor er det ingen tapsgrenser i forhold til ansvarlighet på dette spillet. På kasinospill på nett og spillautomater har vi grenser. Dette er såkalt røde spill, eller farligere spill, som i større grad kan skape spillavhengighet. Vårt Multix-spill har en tapsgrense på 2500 kroner i måneden og 600 kroner per dag, forklarer Almlid. 

Likevel har selskapet innsett behovet for ytterligere grensesetting: – Fra 4. kvartal i år vil Norsk Tipping innføre tapsgrenser på tvers av alle spill. Det vil bli grenser for maksimaltap per tidsenhet, per dag, uke og måned, sier Almlid.

 

– Ikke egnet for privat drift

Almlid mener spillbransjen ikke er egnet for privat profitt: 

– Lønnsomheten er så stor at pengebegjæret fort kan ta overhånd. Jeg har veldig tro på at den må skje i offentlig regi, sier tippedirektøren, som måtte rydde i egen organisasjon da han tok over etter den forrige lederen. En intern granskning i det statlige spillselskapet påviste nære bånd mellom personer på leverandørsiden av terminaler  til en verdi av nærmere en milliard kroner og personer i Norsk Tipping. I flere saker ble det satt spørsmålstegn ved dobbeltroller og flere personer måtte forlate selskapet.

 

Grensene er fiktive

Idet Norsk Tipping lanserer flere «røde spill», og forsvarer det med strenge beløpsgrenser, er virkeligheten i bingohallene og på internett ganske annerledes. En erfaren spiller vi har snakket med gir oss et eksempel: – Belago-maskinene til Norsk Tipping har beløpsgrenser, men hvis vi vil spille mer kan vi gå over på en OK-maskin eller andre spill.

Den samme virkeligheten møter spillerne på web hvor det kun er Norsk Tippings nye spill som får beløpsgrenser. Hvis de vil spille mer er det bare å klikke seg inn på et nytt spill. 

Ifølge Lotteritilsynet plikter ansatte i bingolokalene å si ifra hvis noen viser tegn til å spille bort pengene sine, men det skjer ikke, ifølge våre kilder.

-----------------------

 

Minoriteter sliter mest

I en rapport fra Blå Kors fra 2012 står det at mennesker med innvandrerbakgrunn er særlig utsatte for fristelser fra spilleautomater og spillehaller i Norge. Da rapporten ble fremlagt i august 2012 kommenterte sosiolog og prosjektleder for rapporten, Silje Hirsch, i Vårt Land: «For mange er det å tilpasse seg den norske kulturen både stressende og belastende. De som ikke lykkes med dette blir lettere spilleavhengig. Mange forteller at deres første møte med spilleautomater er i Norge. Derfor har de lite kunnskap om dette».

Hirsch forklarte også stillheten rundt problemene: «Vi ser en større grad av isolasjon og skam hos minoritetene, spesielt for dem fra muslimske miljøer. Koranen forbyr å spille om penger».

Ifølge rapporten er det spilleautomatene i bingohallene som gjør mest skade, etterfulgt av poker, spill fra Norsk Tipping og nettspill.

(© Thailands Tidende. Utgave 7/2015 – 1. juli 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge