Torstein Olaussen Torstein Olaussen Foto: Dag A. Ekeberg
1. juli 2015

Ble skuespiller som 56-åring

Skrevet av 

Torstein Olaussen ble oppdaget for snart fire år siden. Det skjedde i Pattaya. Årsaken var at han hadde et markert ansikt med godt med rynker. Nå står USA for tur, etter at han har medvirket i både spillefilmer og reklame i en til tider tvilsom filmbransje i Thailand.

 

Torstein Olaussen var daglig leder på spisestedet El Paso Steakhouse, som var eid av Arve Lisland og var å finne på South Pattaya Road i årene 2008–2012. Da det skulle utarbeides en reklamefilm for restauranten kom skuespillertalentet til Torstein Olaussen for en dag. Han var like overrasket som alle andre.

– De som skjøt reklamefilmen anbefalte meg å ta kontakt med agent Peter Mossmann i Bangkok. To uker senere var første jobb sikret, en reklamefilm.

 

Sterkt varierende betaling

– Småroller i thailandske filmer og serier er forferdelig dårlig betalt, sier Olaussen. Han gidder normalt ikke dra på audition for slike roller. Men utenlandske filmer som skytes i Thailand, og ikke minst reklamefilmer for større bedrifter, betaler godt. Han har medvirket i reklamefilm for begge mobilkonkurrentene AIS og Dtac.

– Dine norske aner var vel avgjørende for å få være med å lage reklame for Telenor-eide Dtac?

[ annonse ]

– Nei, ler Olaussen. – Det var nok en tilfeldighet. Det var forresten bare på hengende håret. Jeg svarte ærlig nok at jeg nettopp hadde vært med å lage en film for konkurrenten AIS. Men siden rollene var så forskjellige så fikk jeg jobben for Dtac også.

 

Fyllefant i ny westernserie

Torstein «Thor» Olaussen skal spille den alkoholiserte byoriginalen Walter i den nye  amerikanske westernserien for tv, Big Sky. Filmingen av pilotepisoden – en helaftens film – skal etter planen starte i oktober, etter en del utsettelser:

– Jeg kom i kontakt med primus motor bak tv-serien, amerikanske Julie Bumgarner, ved en tilfeldighet. Vi snakket sammen via felles venner på Facebook, sier Olaussen. – Hun fikk nesten sjokk da jeg avslørte at jeg var skuespiller. Hun ba meg umiddelbart sende over min informasjon til Casting Department.

– Så du har hatt prøvespilling i USA før du fikk rollen?

– Nei, faktisk fikk jeg jobben ved å gjøre opptak av en liten snutt her og sende over til USA, sier Olaussen.

– Jeg spiller en fyllefant, «The Town Drunk». Walter forsøker å ta seg sammen. Han har en viktig historie i lokalsamfunnet som involverer indianerne der. Mer enn dette kan jeg ikke røpe foreløpig, smiler Olaussen lurt.

 

Språkøre nyttig

Olaussen mener at et godt språkøre er viktig i jobben. Han har evnen til å ta ulike engelske og amerikanske dialekter.

– Det kommer vel godt med under innspillingen av Big Sky?

– Ja, det vil jeg tro.

– Men du spiller altså ikke en nordmann som er innvandret til USA?

– Nei, i utgangspunktet ikke, men på den tiden i USA var det jo mange innvandrere. Walter kan godt ha vært norsk eller svensk, selv om den største utvandringen til USA fra Skandinavia kom litt senere.

– Flytter du til USA nå da?

– Nei, jeg blir boende i Pattaya, men hvis serien blir en suksess blir det nok cirka fire måneder i USA pr år.

 

Funnet sin nisje

– Tilbake til Thailand. Du har altså funnet deg en skuespillernisje som hvit mann i en asiatisk storby?

– Vel, ler Olaussen. – Det er en del jobber ute og går, men de største rollene går til de som kan snakke godt thai. Jeg snakker litt, men blir stort sett dubbet når jeg har taleroller. Ellers er det jo folk som er halvt thai som er mest populære her.

– Når vi snakker om det, har du møtt noen av de thai-norske skuespillerinnene her, da?

– Nei, det har jeg nok dessverre ikke.

Olaussen forteller hva som er hans virkelige nisje: – Jeg har karakter, jeg er markert.

– Hvordan det?

– Vel, egentlig er vel hemmeligheten at jeg har mye rynker i ansiktet for en mann på min alder, smiler Olaussen.

– Har du vært spesielt opptatt av film opp gjennom årene?

– Nei, ikke spesielt. Jeg så selvsagt på western i ungdommen, som de fleste andre.

– Har du hatt noen opplæring innen skuespill, da?

– Nei, overhode ikke. Jeg gikk rett ut i yrket.

 

Tvilsomme agenter

Olaussen har ingen agent nå, han skaffer oppdragene selv, via personlige kontakter og ved å være aktiv på relevante websider og på Facebook. Han sier imidlertid at han kunne tenkt seg en mentor eller «muse» før han reiser til USA.

Olaussen er ikke imponert over kvaliteten og etikken til agenter og mellomledd i skuespillerbransjen i Bangkok:

– Det er vel ca. 600 agenter i byen. 575 av disse er useriøse, de lyver for både skuespillere og oppdragsgivere og tar en altfor stor del av potten. Peter Mossmann er blant de få seriøse agenter, han tar 15 prosent og er ærlig på dette. Det finnes de agentene som tar hele 70 prosent av honoraret. Disse blir luket ut etter hvert, flere er blitt avslørt på Facebook.

Det er en annen årsak til at Olaussen holder seg til seriøse aktører, og det er spørsmålet om arbeidstillatelse. Større innspillinger har avtaler med myndighetene og en felles arbeidserklæring for hele settet. Dette mangler hos mindre aktører.

 

Gode venner til hjelp

Når vi intervjuer Olaussen har det vært en stund siden siste oppdrag. Han har for tiden ikke andre inntekter enn sin skuespillerkarriere. – Jeg har gode venner som hjelper meg i en nødsituasjon. Det kan du godt skrive, sier Olaussen.

– Sier du nå nei takk til jobber i Thailand grunnet oppdraget i USA?

– Nei, ikke ennå. Jeg skulle etter planen ha en rolle i filmen basert på kriminalromanen Private Dancer av Stephen Leather, men det ble utsatt pga.  militærkuppet. Det er ikke så lett å få utlendinger til å investere i et land med unntakstilstand. Nå ser det imidlertid ut til at det bedrer seg.

Olaussen har også fått en rolle i en produksjon som handler om forbudstiden i USA langs kysten av Florida, The Blue Magnolia. Innspillingen der starter etter planen neste sommer. Neste år skal han også ha en rolle i en produksjon til i Thailand, The Pirate’s Course.

 

Trener thaiboksing

Torstein Olaussen vet at han må holde seg i god form for skuespillerkarrieren.

– Jeg sluttet å drikke for sju år siden, skulle bare ønske jeg kunne slutte med sigarettene også, sier 60-åringen.

Det er på det nyåpnede thaiboksesenteret T. Kanomtom Gym (TKG) på Thepprasit Road at Olaussen nå holder formen ved like. Han er kamerat med den thailandske innehaveren, Thiva Suna, med 20 års bokseerfaring.

– Det er nok av skandinaver som kunne ha godt av en runde i ringen, isteden for å sitte på baken, sier Olaussen. – Jeg vil absolutt anbefale thaiboksing. Det er ingen dyr hobby heller, på TKG betaler du for eksempel kun fem tusen baht pr måned, som inkluderer opplæring.

--------------------------

 

Westernserien «Big Sky»

En familieorientert westernserie under planlegging i USA. Ekteparet bak satsingen, Julie og Chris Bumgarner, har hentet inspirasjon fra gamle, populære serier som Bonanza og Huset på Prærien. Handlingen er lagt til 1860-årene i Montana. Torstein Olaussen har inngått en avtale om å spille den lokale landsbyens fyllefant, Walter. Filmingen skal etter planen starte i oktober. Mer info på www.bigskytvshow.com

-------------------------------

 

Torstein Olaussen (60)

* Begynte som skuespiller i 2011.

* Har spilt i reklamefilmer og flere større spillefilmer, mest kjent:

- Vikingdom: Amerikansk fantasifilm med norsk-malaysiske Natassia Linn Malthe i hovedrollen som Brynna. Olaussen spilte en mindre rolle som Yomar.

- Countdown 2012: Om tre thailandske tenåringers flørting med narkotika. Olaussen spilte en katolsk prest.

- I tillegg har han medvirket i filmen The Other World, og hatt hovedrollen i kortfilmene After the Requiem og Charlie’s Garden.

* Har utdannelse innen hotell- og restaurantledelse.

* Var fem år i den norske marinen.

* Var daglig leder for restauranten El Paso Steakhouse i Pattaya.

* Har også jobbet for den norskeide restauranten Olala i Pattaya Soi 7.

* Har erfaring fra følgende idretter: Golf, squash, fotball, ridning, svømming, skyting og nå thaiboksing.

* Var eiendomsagent på Kanariøyene fra 1999 til 2001.

* Designet og drev restauranter og diskoteker i USA og Norge. I Norge jobbet han blant annet for Olav Thon-gruppen.

* Sto sammen med Per Andresen bak ideen til den avanserte mobiltelefonen MagCom som kom i salg i 2001. Kun ca. tusen enheter ble produsert.

(se flere bilder i papirutgaven/e-avis)

(© Thailands Tidende. Utgave 7/2015 – 1. juli 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge