1. august 2015

På dronetrening i Bangsarey

Skrevet av 

Fire nordmenn fra droneledende AST Entreprenør i Stokke tilbrakte ti dager med å perfeksjonere kunnskapene i Bangsarey.

 

Ørjan Johansen har hatt sitt hus i Nordic Bansarey Resort i sju år. Da han traff en droneekspert i Pattaya var veien kort til å benytte Bangsarey til opplæring for folk i firmaet hans i Stokke, AST Entreprenør.

Læremester er engelske Paul Thomas, som har bakgrunn fra Garmin – et kjent merkenavn innen GPS og oppmåling. AST betalte ham 240.000 baht for en drone. Da fulgte opplæring og datautstyr med. Fire mann fra AST fikk kursing i ti dager. Mye av tiden gikk med til dataopplæring.

Datastyring er en viktig del av profesjonell droneflyving. Amatører styrer dronen og tar bilder samtidig, men når du bruker dronen profesjonelt trenger du to personer – en til å styre og en til å ta bilder og video.

– Vi har god presisjon, sier Johansen. – Vi fløy mellom husene her og til og med inn inngangsdøra og rundt i resepsjonslokalet på resorten.

 

Avansert teknologi

[ annonse ]

Johansen sier at dronene nå måler både areal og kubikk, for eksempel når det gjelder størrelse på fjellknauser etc. Firmaet AST er også nå i samtale med politiet i Vestfold om å tilby tjenester med infrarødt kamera. 

– Det er vel nå ca. 2500 medlemmer i droneklubben i Norge, sier Johansen. – Men dette er stort sett folk som har det som hobby. Vi mener å ha det mest avanserte utstyret i Norge nå, sier han, men skynder seg å legge til at da er det militære ikke regnet med.

Danmark har nå fått dronelover. Johansen studerer disse lovene, for han tror at Norge vil få noe tilsvarende. For tiden er det ingen begrensninger på droneflyvning i Norge, så lenge man har dronen innen synsvidde og ikke flyr over områder med restriksjoner eller fotoforbud. Flyplasser og militære områder er for eksempel ikke fritt vilt for droneflyvere.

 

Vurderer satsing i Thailand

Ørjan Johansen plages av reumatisme og tilbringer ofte vintermånedene her. Da var det naturlig å spørre om han nå vil starte med dronevirksomhet også i Thailand.

– Ja, jeg tenker på det. Det er avhengig av at jeg treffer rette person som kan lede virksomheten. Det blir nok ikke så store investeringer som hjemme i Norge, men jeg ser på muligheten. Jeg ser for meg at man kan tilby tjenester til private bedrifter, som for eksempel hoteller.

I Norge er det staten som er den store oppdragsgiveren, men Johansen har ikke noe tro på å selge dronetjenester til den thailandske stat eller politiet her. – Det virker ikke som om rassikkerhet er noen stor prioritet i Thailand. Jeg var nylig på Koh Chang. Der er det bratt og vegene er ofte utsatt for ras fra fjellsider. Men jeg ser ingen tegn til at myndighetene gjør noe for å bedre sikkerheten. Menneskeliv har ikke samme verdi her som i Norge.

– Vårt spesialfelt er fundamentering i fjell. Fra det jeg ser i Thailand har de ikke kompetanse på dette her.

 

Resort ønsket velkommen

– Vi har store ledige områder her, sier daglig leder Sigurd Karlsen ved Nordic Bangsarey Resort. – Så det var ikke noe problem for oss å la folk trene med droner. Som takk for hjelpen fikk vi en ti minutters film med markedsføring av resorten, smiler Karlsen.

Nordic Bangsarey Resort har utbyggingsplaner for de områdene som tidligere har vært brukt til både treningssamlinger for fotballag som Bodø/Glimt og nå til droneflyving. Men først må planene godkjennes av myndighetene, noe som tar tid. Resorten solgte nettopp den siste av 59 eneboliger de har bygd, men de har fortsatt leiligheter til salgs.

--------------------------

 

AST Entreprenør AS:

* AST Entreprenør AS har 40 ansatte og driver i hovedsak med rassikring. Det vil si at de studerer bratt terreng og fjell for å sikre veger og boligfelter. Tunnelsikring er også en del av jobben.

* Ørjan Johansen startet AST i Nordkapp i 1992 helt uten finansiering. Driften flyttet etter hvert til Hammerfest og oppdrag i forbindelse med Snøhvitfeltet. Da denne utbyggingen var ferdig var det også slutt på oppdrag for AST. Johansen flyttet like godt hele bedriften til Stokke i Vestfold.

* Det er ofte Vegvesenet som er oppdragsgiver, og de har store krav til dokumentasjon. For å drive rassikring må de ofte opp i helikopter eller fire seg ned i tau for å inspisere fjell. Droner kan forenkle denne jobben.

* AST tar i disse dager i bruk droner i arbeidet, og har allerede kjøpt en drone fra et sveitsisk firma for nærmere 400.000 kroner. De innreder nå en bobil med datautstyr for å operere droner.

(© Thailands Tidende. Utgave 8/2015 – 1. august 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge