[ annonse ]
1. august 2015

– Gratis helsevesen for dyrt

Skrevet av 
[ annonse ]

Militærjuntaens leder general Prayut Chan-o-cha gikk i begynnelsen av juli ut med kritikk av helseprogrammet som var med å vinne statsministertittelen for Thaksin Shinawatra i 2001. Programmet hvor folk kan få behandling for en engangssum på 30 baht pr gang (kalt Universal Healthcare Scheme) gjelder 47 millioner av landets 67 millioner innbyggere – nærmere bestemt de som ikke har annen form for helseforsikring. I følge Bangkok Post ble programmet av generalen betegnet som en kostbar populistisk politikk.

– Dette programmet vil gjøre at mange sykehus går konkurs i de kommende år, sa Chan-o-cha. – Kun få land har slike helseordninger. Thailand har ikke råd.

For kommende år er det budsjettert med 3,028 baht pr person i programmet. Dette tallet har økt betraktelig siden starten i 2002, da finansieringen lå på 1.250 baht pr person. Likevel sier generalen at budsjettet er for lite.

Tilhengere av systemet sier til Bangkok Post at ordningen har gjort en god jobb med å sikre folks adgang til behandling.

Uansett er det ikke ubegrenset hva slags behandling man får for 30 baht, har det vist seg i praksis. Og det er lange køer og mange pasienter pr rom på lokale sykehus rundt om i landet. De thaier som har råd til det bruker heller private forsikringer eller betaler av egen lomme for behandling. (dae)

(© Thailands Tidende. Utgave 8/2015 – 1. august 2015)

 

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)