En av Pranees favorittsysler er å stelle i egen hage. En av Pranees favorittsysler er å stelle i egen hage. Foto: Edd Hansen
1. august 2015

Thaier i Norge: Naturelsker i Sortland

Skrevet av 

Etter fire år i Sigerfjord i Sortland kommune stortrives Pranee Hansen (56) i landsdelen. Hun skryter av det norske helsevesenet og har blitt mer norsk i matveien enn mange nordmenn.

 

– Hva tenkte du da mannen din, Magne, sa han gjerne ville ha deg med til Norge?

– Da ble jeg veldig glad, for etter åtte års samboerskap i Thailand hadde jeg lyst til å bli med ham til Norge. Jeg visste veldig lite om landet da jeg kom hit, men jeg følte meg trygg her. 

– Til tider hører man om at thaier opplever det vanskelig å få visum. Hvordan var det for deg?

– Den første gangen jeg fikk besøksvisum var det veldig mange spørsmål. Om forholdet vårt og om jeg hadde bra med penger. Det måtte jeg si at jeg ikke hadde, men at mannen min klarte seg godt. Jeg opplevde at ambassaden var snille og greie og viste meg respekt. Men om de ikke hadde gjort det hadde de nok fått høre det, for jeg er en dame med ben i nesa... hehe. 

 

Fra fattige kår

[ annonse ]

– Hva synes du om å bo i Norge, langt nordpå med tøft klima?

– Jeg liker veldig godt å bo i Nor-ge, og jeg er veldig glad for at jeg har fått muligheten til å komme hit. Nå er det sol og veldig deilig her. Det er også fint å kunne jobbe og ha en god inntekt som vaskedame her oppe. Jeg kommer fra en fattig familie som ikke har hatt det lett i Thailand, og jeg jobbet blant annet som murer, på sukkerfarm og som værelsespike. 

– Hva liker du best av aktiviteter i Norge?

– Det beste er å være sammen med familien, og jeg elsker å dra på biltur. Jeg stortrivs når Magne og jeg fisker makrell sammen i fjæra. I tillegg har jeg jobbet mye med å lage en fin hage med masse blomster.

 

Liker helsevesenet

– Hva synes du er mest positivt med Norge, og hva synes du kunne vært bedre? 

– Helsesystemet her er veldig bra i forhold til i Thailand. Jeg liker også at jeg ikke ser korrupsjon her, og at det finnes en pensjonsordning. For meg virker det som om mennene her er bedre også, at de tar bedre vare på kona si og er snillere enn thailandske menn generelt sett. Men bedre service og lengre åpningstider i butikkene her hadde vært bra.

– Har du opplevd noe morsomt grunnet kulturforskjeller eller språkforvirring her?

– Ja, noe vi har ledd mye av var da jeg ringte mannen min etter å ha sett en fin bil jeg tenkte vi kunne kjøpe. «Magne, jeg har sett en fin bil med blankt kors. Rolex...Rolex». Han forstod ikke hva jeg mente, men etter litt forklaring forstod han at det dreide seg om en Chevrolet. 

– Ærlig talt, hva synes du om den norske maten? Hva liker du best, og hva klarer du ikke å spise?

– Favorittene er torsketunge, ribbe, fårikål, pinnekjøtt, fisk og elg. Men om noen spør om jeg har lyst på grøt, så er ikke det så fristende... Barebra er også godt. 

– Barebra?

– Ja, barebra. (Det viste seg at det rette ordet skulle være «rabarbra», journ.anm.)

 

Stort thaimiljø

– Hvordan er thaimiljøet i Sortland?

– Det er cirka 50 thaier i kommunen. Miljøet er veldig bra. Vi pleier å møtes på lørdager. Da drikker vi kaffe og spiser, spiser og spiser... Så drar vi på «trening». Vi kaller det trening, men det vi egentlig gjør er å parkere mennene våre på kafé  mens vi drar på shopping...

– Hva forteller du folk i Thailand når de spør om Norge?

– Da sier jeg at det er veldig fint her, og forteller om fine kjøreturer vi har hatt og mange fine fjell vi har sett. Så forteller jeg at snø er veldig fint, og at det er sol om natta. 

 – Hvis du hadde vært sjef for én dag, og kunne endre én ting i Thailand og Norge. Hva ville du valgt?

– I Thailand ville jeg helt klart ha ordnet slik at alle betalte skatt og fikk pensjon. I Norge ville jeg ha gjort så det ble mer sol i nord, for fra november til januar er det så mørkt...

-----------------------

 

Pranee Hansen

Alder: 56.

Hjemsted: Khampeng Phet, Sortland

Yrke: Vaskedame i Norge, murer, bonde etc. i Thailand.

(© Thailands Tidende. Utgave 8/2015 – 1. august 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge