1. august 2015

Alkoholforbud i nærheten av skoler

Skrevet av 

Juntaen vil at butikker som ligger nærmere enn 300 meter fra skoler skal slutte å selge alkohol. Forretningsstanden tror det kun vil bidra til at småbutikker går konkurs, ikke til mindre alkoholforbruk.

 

Militærjuntaen har lansert en ny lovgivning med forbud mot salg av alkohol fra butikker som ligger innenfor en radius av 300 meter fra skoler. Etter planen skal forbudet tre i kraft i midten av august. Loven gjelder alle utdanningsinstitusjoner, men visestatsminister Yongyuth Yuthavong sier til Bangkok Post at hovedmålet med forbudet er å unngå at studenter ved yrkesskoler og universiteter drikker på dagtid. Det er tydeligvis tidsrommet 11–14 han snakker om, for før 11 og mellom 14 og 17 har det i mange år allerede eksistert forbud mot alkoholsalg fra butikk. Likeledes eksisterer det allerede et forbudt mot å selge alkohol til personer under 20 år.

 

Mer drakoniske lover

Visestatsministeren sier at myndighetene vil observere hvordan forbudet virker før de planlegger neste steg. Han truer med at de har forslag liggende som forbyr salg 500 meter, en kilometer og hele tre kilometer unna skoler.

Unntatt fra forbudet er rene alkoholgrossister, hoteller og restauranter/barer i områder som er regulert som underholdningssoner.

 

[ annonse ]

Gjengkultur på yrkesskoler

Pressgrupper som StopDrink Network sier at de er fornøyd med juntaens forbud, og håper det hjelper mot vold man ser i skoleverket.

Jevnlig er det oppslag i nyhetene om at guttegjenger fra yrkesskoler har hatt voldelige sammenstøt med alvorlige konsekvenser. Pressgruppene hevder at alkoholen er en sterkt medvirkende årsak. Gruppen Youth Network of New Face Drinker Prevention frykter imidlertid at kampen mot alkohol ikke blir permanent, men vil forsvinne når landet igjen får et folkevalgt styre.

 

Mange tapte arbeidsplasser

Forretningsstanden er motstander av forbudet. Thanakorn Kuptajit, leder for Thai Alcohol Beverage Business Association (Tabba), hevder overfor Bangkok Post at det kan føre til inntil 125.000 tapte arbeidsplasser. Thailand har et enormt antall små, familiedrevne dagligvareutsalg som tjener stadig dårligere i konkurransen mot kjeder som 7-Eleven og andre. Mange av disse overlever på profitten ved alkoholsalg – ikke nødvendigvis til ungdom, men til alle type kjøpere. Hvis alkoholsalget forsvinner, forsvinner også enda flere av småbutikkene.

Kuptajit hevder at dette forbudet ikke vil hindre ungdom fra å få tak i alkohol, det vil bare føre til at aktiviteten går under jorden.

 

Flere ulykker

Juntaen har allerede innført strenge regler for alkoholreklame og økt antall promillekontroller rundt omkring på veiene. Det er likevel ikke mye som tyder på at alkoholkonsum går ned eller at alkoholrelaterte trafikkulykker reduseres i antall.  Årets Songkran hadde det høyeste dødstallet på veiene siden 2009. 364 personer døde, mot 322 i fjor.

Det statlige Health Invention and Technology Assessment Programme fant i 2010 at Thailand fikk anslagsvis 250.000 nye alkoholkonsumenter hvert år.

Flere av Thailands store formuer er skapt innen ølbrygging og import av øl og brennevin.

(© Thailands Tidende. Utgave 8/2015 – 1. august 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge