Oljefondet eier aksjer i mange kjente merkevarer i Thailand. Oljefondet eier aksjer i mange kjente merkevarer i Thailand.
1. august 2015

Oljefondet inne i 83 thaiselskaper

Skrevet av 

På en vanlig handletur på et kjøpesenter i Thailand støtter du det norske Oljefondet på mange måter. De er for tiden inne med 23 milliarder kroner i Thailand.

 

Statens pensjonsfond utland, populært kalt for «Oljefondet», har investert 23 milliarder kroner i thailandske børsnoterte selskaper og rentebærende papirer.

Når du går på Big C og handler dagligvarer eller hvitevarer støtter du firmaer hvor Oljefondet er aksjonær. Det samme om du handler møbler eller jernvarer til boligen din på Home Pro.

Har du et måltid hos restaurantkjeden MK Restaurants, så støtter du opp om Oljefondet. Og det samme gjør du hver gang du drikker Chang eller Archa øl.

Flyr du Thai Airways, så har Oljefondet en liten eierandel der også. Det samme gjelder om du i Bangkok reiser med Skytrain, eller på bomvegen, for den saks skyld. Da støtter du Bangkok Expressway Pcl, hvor oljefondet er medeier.

 

Aksjeposter i mange banker

[ annonse ]

Mange turister tar ut kontanter fra en minibank på flyplassen ved ankomst til Thailand. Allerede da tjener sannsynligvis Oljefondet penger, for Oljefondet er aksjonær i Bangkok Bank, Krung Thai Bank, Siam Commercial Bank, Kasikornbank, TMB Bank og flere andre banker og finansselskaper.

Både Thai Airways og bankene som har minibanker på Suvarnabhumi må betale leie til Airports of Thailand Plc, hvor nært sagt selvfølgelig Oljefondet er medeier.

 

7-Eleven og AIS

Oljefondet eier 0,68 prosent i firmaet CP All, som driver 7-Eleven i Thailand. De har også eierandeler i moderfirmaet, et av landets gigantkonserner, Charoen Pokpand. Der har Oljefondet investert nær 300 millioner kroner for en eierandel på 0,62 prosent.

På telekomsektoren har de eierandeler i både AIS og Telenor-eide Dtac. Eierandelen er omtrent den samme, men de har investert omtrent tre ganger så mye penger i AIS, nærmere 600 milliarder kroner.  Fondet eier også 1,18 prosent i firmaet Intouch Holdings, som folk fleste kjenner bedre under sitt forrige navn, Shin Corporation. Dette er moderselskapet til Dtac-konkurrenten AIS og ble grunnlagt av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra.

 

Sykehusaksjer

Oljefondet har nesten fem prosent eierandel i Bangkok Chain Hospital. Bangkok Chain Hospital eier ni sykehus som heter enten Kasemrad eller Karunvej. I tillegg har Oljefondet aksjer i Bumrungrad Hospital og Bangkok Dusit Medical. Sistnevnte firma eier mange ulike sykehus, deriblant kjeden av «Bangkok»-hospitaler ala Bangkok Pattaya Hospital.

 

Øker raskt i verdi

Oljefondet hadde en verdi på 7008 milliarder kroner da Thailands Tidende startet arbeidet med denne artikkelen. Tre dager senere var verdien 7094 milliarder kroner. Fondet har nådd en størrelse som gjør at om en legger historisk utvikling til grunn, så er avkastningen nå større enn inntektene fra olje og gass.

Fallet i oljepris har ikke påvirket veksten i fondet målt i norske kroner. For samtidig som oljeprisen har falt, har også verdien på norske kroner stupt mot dollar og mange andre større valutaer. Resultatet er at verdien på fondets investeringer har økt målt i norske kroner.

 

God avkastning i Asia

I Asia og Oseania hadde fondet en avkastning på 11 prosent i første kvartal i år. Nesten 21 prosent av fondets totale aksjeinvesteringer er plassert her. Til tross for at Japan sliter økonomisk hadde fondet en avkastning på 14,5 prosent på japanske aksjer. Kinesiske aksjer hadde en avkastning på 12,6 prosent i første kvartal. Muligheten er stor for at avkastningen i Kina er radert bort i andre kvartal og begynnelsen av tredje kvartal. Hva avkastningen er på thailandske aksjer har ikke fondet opplyst noe om.

Pr 31. desember 2014 eide oljefondet aksjer verdt 10,962 milliarder kroner i thailandske børsnoterte selskaper. I tillegg hadde fondet 12,022 milliarder kroner investert i thailandske rentebærende papirer.

 

Eier eiendom indirekte

Oljefondet skal ha kun fem prosent av sin kapital investert i eiendom. Selv om store investeringer er gjort i eiendom i blant annet London, er det ikke investert i eiendom i Asia. Og det er nok lenge til bygningene i Sukhumvit blir kjøpt opp.

Om ikke Oljefondet er direkte eier av eiendom i Thailand, så er de aksjonær i selskaper som Quality Houses, Pruksa Real Estate og Sansiri. Samtlige av disse er store eiendomsutviklere som sitter på viktige bygningsmasser i blant annet Bangkok.

Det bør kanskje også bemerkes at mens det er en rekke investeringer i energiselskaper, olje- og gassleting og omsetning, er det få investeringer i shipping. Unntaket er Thoresen Thai Agencies, som tidligere var kontrollert av den norske Teigen-familien.

--------------------------

 

Dette er Oljefondet

* Oljefondet ble etablert som et statlig norsk fond 1. januar 2005. Fondet består av to uavhengige deler – Statens pensjonsfond utland og Statens pensjonsfond Norge.

* Statens pensjonsfond utland administreres av Norges Bank, mens Statens pensjonsfond Norge administreres av Folketrygdfondet. Sistnevnte fond forvalter ca. et par hundre milliarder kroner, hvilket er under tre prosent av totalen.

* Fondene ble etablert for å gi norske myndigheter større handlingsrom i den økonomiske politikken ved fallende oljepriser eller nedgang i fastlandsøkonomien. Det skulle være en buffer for statsfinansene. Overskudd på statsbudsjettet ble overført til fondet, mens underskudd ble dekket ved å trekke på fondet. Det skulle også være et redskap for å håndtere utfordringene ved økte pensjonsutbetalinger og avtakende petroleumsinntekter. Fondet skulle derfor investeres langsiktig, men slik at det var mulig å ta det i bruk ved nødvendighet.

* Fondet het Statens petroleumsfond inntil det skiftet navn til Statens pensjonsfond utland i 2006. En viktig oppgave for fondet er å støtte den statlige sparingen slik at den forventede sterke veksten i folketrygdens pensjonsutgifter kan finansieres. Navneskiftet fremhevet denne oppgaven. Fondet er imidlertid ikke øremerket pensjoner eller andre formål, og sannsynligheten for store uttak er begrenset. Dette gjør fondet langsiktig.

* For å spre risiko er 60 prosent av oljefondets kapital investert i aksjer, 35 prosent i rentebærende papirer og 5 prosent i eiendom.

(Se papirutgave/e-avis for fullstendig oversikt over alle selskapene og eierandeler)

(© Thailands Tidende. Utgave 8/2015 – 1. august 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge