1. september 2015

Samarbeid Norge–ASEAN

Skrevet av 

Norge blir det første vesteuropeiske landet som inngår et formelt partnerskap med ASEAN. Dette kunngjorde utenriksminister Børge Brende under et utenriksministermøte i regi av ASEAN i Malaysia i begynnelsen av august. ASEAN har ti medlemsland med til sammen 620 millioner innbyggere.

Vi spurte statssekretær i UD Morten Høglund:

– Hvorfor er akkurat Norge blitt det første vesteuropeiske land med partnerskap med ASEAN?

– Norge har en historisk tilstedeværelse i Asia. Norske bedrifter er tungt til stede i store deler av Asia, og norske politikere har hatt en utstrakt reisevirksomhet til asiatiske land. Vi har gode relasjoner til samtlige ASEAN-land, og har i flere år arbeidet for å etablere et tettere og mer formalisert samarbeid med ASEAN. Utstrakt besøksvirksomhet og kontakt på høyt nivå over en lang periode har demonstrert for ASEAN-landene at Norge er en seriøs partner.

Høglund legger til: – ASEAN-landene var i 2014 Norges fjerde største handelspartner. Vi har mange felles interesser, med ønske om enda tettere samarbeid.  Det er ikke bare økonomiske forbindelser som holder Norge og ASEAN sammen. Samarbeid innenfor felt som klima og energi, fred og forsoning og utdanning har også bidratt til å bringe Norge og ASEAN nærmere hverandre.

EU har allerede et formelt samarbeid med ASEAN, men som enkeltland blir altså Norge det første vestlige land i Europa med egen avtale.

Medlemslandene i ASEAN er Thailand, Singapore, Malaysia, Myanmar, Laos, Brunei, Vietnam, Kambodsja, Indonesia og Filippinene. (dae)

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2015 – 1. september 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge