Erik Schau ser problemer for luftfarten med f.eks. papirlanterner, droner, enmannsfly og infrarøde stråler. Erik Schau ser problemer for luftfarten med f.eks. papirlanterner, droner, enmannsfly og infrarøde stråler. Foto: Dag A. Ekeberg
1. september 2015

Flyekspert vurderer Thailand

Skrevet av 

Erik Schau jobbet med flysikkerhet i Beredskapstroppen i 19 år. Fra sitt tilholdssted i Pattaya følger han nøye med på situasjonen i regionen. Schau liker Nok Air best, men holder seg på bakken under Loy Kratong og nyttår, grunnet papirlanterner som kan være farlige for luftfarten.

 

Erik Schau (65) jobbet med flysikkerhet og bekjempelse av terrorhandlinger i lufta for Beredskapstroppen, også kalt Delta, i Oslo-politiet i 19 år. Han pensjonerte seg i 2009. I 2012 flyttet han og kona Nattha (52) til Thailand for godt.

Blant mye annet har Schau undervist politihundeførere og tollvesen i hvordan man kan lokalisere våpen og narkotika i luftfartøy.

– Dette må jo være kunnskap som ditt nye hjemland kunne ha dratt nytte av?

– Ja, du har nok rett i det. Norge ligger veldig langt fremme på disse områdene.

– Har du vurdert å tilby din kunnskap og erfaringer til thailandske myndigheter og flyselskaper?

– Ja, tanken har slått meg, sier Schau.

[ annonse ]

Schau vet mye om hvordan man håndterer flykapringer, og sier: – Thailand har aldri hatt noen stor flykapring. Jeg håper bare de vet hva de skal gjøre hvis dette blir realitet en dag.

 

Rødt flagg i juni

I juni fikk Thailand et såkalt rødt flagg fra ICAO – den internasjonale luftfartsorganisasjonen – for å ikke ha overholdt tidsfristen til å gjøre noe med personalsituasjonen, som ICAO påpekte i mars. Thailand er et av 12 land som har slikt flagg nå, og ICAO hevder at myndighetene her ikke har nok personale til å overse sikkerheten i de ulike flyselskapene.

– Hvordan er flysikkerheten her i Sørøst-Asia?

– Den er tilsynelatende god så lenge man holder seg til de anerkjente selskapene uten anmerkning fra ICAO. Men flysikkerheten avhenger ikke bare av flyets tekniske stand men også menneskenes oppfatning og tolking av sikkerhet samt evne til å overholde lovverket.

– Hvilke selskaper liker du her?

– Jeg liker godt Nok Air, men jeg flyr også Air Asia og Thai Airways.

Schau jobbet på flyene til Thai Airways allerede i 1969, da han var flymekaniker for SAS. SAS var partner med Thai Airways fra starten i 1960 og eide 30 prosent av aksjene.

 

Loy Kratong-lanterner en fare

Lenge før dronene kom på banen har Thailand hatt forbud mot å sende opp Loy Kratong-lanterner (flyvende lamper av papir) i områder nær thailandske lufthavner. Det har vært nestenulykker:

– I Chiang Mai ble et Bangkok Airways-fly fotografert med rester av en slik lampe i luftinntaket på jetmotoren. Etter min oppfatning representerer slike lamper en meget stor fare for flysikkerheten. Suges lampen lenger inn i en motor blir det motorhavari med påfølgende fare for brann. 

Lampene brukes ikke bare under Loy Kratong men også ved nyttårsfeiringen.

– Jeg lar være å fly under Loy Kratong og nyttår. Disse lanternene er potensielt veldig farlig for luftfarten, sier Schau.

Lampens konstruksjon gjør ikke saken bedre:

– Lampen har en metall- eller trekonstruksjon som bidrar til lampens fasong.  Treffer lampen et cockpitvindu er sannsynligheten stor for brudd i glasset. Det har skjedd flere alvorlige hendelser gjennom tidene som følge av knust cockpitvindu, ofte med påfølgende skade på piloter. Det er ikke uten grunn at man skyter varselskudd for å skremme fugler vekk fra rullebanene rundt omkring.  For eksempel kan en middels stor måke treffe et cockpitvindu med en kraft på 5–6 tonn.

 

Utvidet kontroll i Thailand

Schau opplyser: – Etter det jeg kjenner til, er det snakk om at passasjerer her i Thailand fra desember må være med på å finansiere en utvidet passasjerkontroll med 35 baht pr reisende.

Schau antyder at det kan skyldes immigrasjonsmyndighetenes forsøk på å hindre at kriminelle får adgang til flyet. Det er de internasjonale flyplassene Suvarnabhumi, Don Mueang, Phuket, Chiang Mai, Chiang Rai og Had Yai det gjelder.

– Forslaget kommer i kjølvannet av episoden hvor en høytstående polititjenestemann fikk med seg et håndvåpen gjennom passasjerkontrollen.

 

Omfattende svartelisting

– I fjor høst var det oppslag i media om at 310 flyselskaper var svartelistet av EU. Afrikanske selskaper dominerte, men også mange indonesiske og filippinske selskaper var på listen. Hva tror du er de viktigste årsakene til svartelisting?

– Det kan være at selskaper i økonomiske vanskeligheter ikke har hatt råd til å overholde fristene for regodkjennelser. Det ble påpekt at mange fly er gamle, men det er ikke nødvendigvis noe problem. Et 40 år gammelt fly kan være like sikkert som et nytt, vel og merke hvis vedlikeholdet er utført etter fabrikantens forskrifter. Ellers er det slik at høye støyverdier er årsaken til at enkelt flytyper ikke blir godkjent.

 

Droner skaper problemer

Droner er blitt svært populære både i Norge og Thailand. I Norge finnes regler for kommersiell og militær bruk av farkosten men ikke for privat bruk. Unntaket er forbudet mot å fly nære lufthavner og militære installasjoner. I Thailand må man ha tillatelse for å kjøpe drone. Ifølge Schau er det ut over dette kun restriksjoner på flyhøyde på 150 meter.

Schau sier at det er en stor potensiell fare med droner: – Om en drone passerer innflyvningssonen mens et fly er i ferd med å lande (såkalt Final Approach), kan det resultere i sammenstøt med påfølgende ulykke. 

 

Infrarøde stråler

Infrarøde stråler kan også utgjøre en trussel mot flytrafikken.  I Norge har man hatt episoder som er varslet inn til luftfartsmyndighetene, ifølge Schau. – Får pilotene strålen rett i øynene, blir synet negativt påvirket, med påfølgende fare for flysikkerheten.  Her i Thailand har jeg registrert at infrarøde stråler er svært utbredt.  Man får kjøpt disse nær sagt alle steder.

Ut over dette stiller Schau spørsmål ved hvordan folk tør å fly de små enmannsflyene man ser i lav høyde over turiststedene. Piloten henger under vingene. Det er ingen fallskjerm involvert. Schau mener at risikoen med denne aktiviteten er meget høy.

Når ikke ekteparet Schau er i Pattaya tar de turen til Natthas hjemsted Uthai Thani. Nattha Schau har bodd i Norge i fem år. Hun jobber som frivillig på Sjømannskirken med bl.a. ansvar i barnegruppen og med tolking.

-----------------------------

Erik Schau (65)

- Schau startet sin karriere innen luftfarten i en alder av 17 år. Han var flymekaniker i SAS i ti år, før han gikk over til Beredskapstroppen i Oslo-politiet.

- I Beredskapstroppen jobbet han blant annet med bekjempelse av terror- og sabotasjehandlinger innen luftfart. Ut over det har han erfaring fra trafikkavdelingen (motorsyklist), utlendingsavdelingen og kriminalavdelingen.

- Erik Schau er gift med Nattha (52). De bodde fem år i Norge før de solgte alt og flyttet til Thailand i 2012. De eier en condo på New Nordic. Ekteparet er aktivt på sjømannskirken i Pattaya. Erik er blant annet pianist og organist. Nattha har ansvar i barnegruppen og med tolking.

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2015 – 1. september 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge