Wanida blander deigen mens moren Mali inspiserer. To skoleungdommer er leid inn som pakkehjelp. Wanida blander deigen mens moren Mali inspiserer. To skoleungdommer er leid inn som pakkehjelp. Foto: Prakaiphet Thungchan
1. september 2015

Penger å tjene på gjærbakst

Skrevet av 

Velstående thaier i Bangkok har lenge spist gjærbakst på kafe. Nå kommer bondelandet etter. I Sisaket selger Wanida (26) kaker til kun 10 baht pr stykk – men har likevel god fortjeneste.

 

Wanida Wongwilai (26) ble hektet på kaker og gjærbakst da hun studerte og senere jobbet i Bangkok. Etter fire år med jobb innen bokføring for det medisinske laboratoriet Alcat bestemte hun seg for å ta en sjanse og forsøke seg som selvstendig næringsdrivende.

– Valget av sted var enkelt. I min landsby i Sisaket var det ennå ingen som tilbød denne type kaker. Hvis jeg skulle startet opp i Bangkok måtte jeg investert store penger i et lokale – der spiser man nemlig som oftest kun kaker på kafe, ikke på gata.

 

Skoleelever

Wanidas universitetsgrad er innen markedsføring, og hun drar god nytte av den nå. Det lille bakeriutsalget har selvsagt egen facebookside. I tillegg har hun alliert seg med noen skoleelever som hjelper å selge kakene. De får 1 baht i provisjon pr kake de selger. I tillegg sprer de ryktene til den største kundegruppen, som er skoleelever.

Voksne folk på landsbygda er vant med sine tradisjonelle søtsaker av sticky rice, kokosnøttmelk, nøtter, frukt etc. De er vanskelige å omvende til gjærbakst.

[ annonse ]

– Jeg er nå representert på alle tre ukentlige markedene i Baan Pran, sier Wanida. Baan Pran er et distrikt bestående av flere landsbyer og med nærmere ti tusen innbyggere. Neste punkt på programmet er å skaffe seg en bod i de to tilliggende byene, Khun Han og Kantharalak.

 

Mulig å tjene godt

Mange thaier drømmer om å være selvstendig næringsdrivende. Årsaken ligger nok i den frihetselskende naturen til thaier generelt, men også det faktum at man ikke tjener spesielt godt som ordinær lønnsmottaker. Med universitetsgrad starter man nå på minimum femten tusen baht i månedslønn, det er lovfestet. Men det er ofte tungt å gå opp i lønn, og Wanida kan røpe at hun allerede tjener like godt som i sin tidligere jobb, etter kun et par måneder med bakeriutsalg. I tillegg bor hun hjemme hos moren, og sparer både husleie og transportutgifter.

Småkakene koster 10 eller 12 baht og Wanida forteller at beholdningen stort sett er utsolgt hver dag. I tillegg tilbyr hun større kaker til bursdager og andre tilstelninger. For 170 baht får du en stor kake med navnet ditt på. Igjen er det barn og ungdom som har tatt til seg den vestlige tradisjonen med kake på bursdagen. Den voksne garde er ikke vant til slikt.

 

Dyktig offentlig lærer

Før hun sa opp jobben i Bangkok tok Wanida to voksenopplæringskurs i Bangkok. Det ene kurset var på en privat institusjon i Minburi, mens det andre kurset var et offentlig tilbud ved Chatuchak-markedet. Sistnevnte viste seg å være både billigst og best. Det var mye på grunn av læreren, en suksessrik forretningsmann med flere bakeriutsalg i Bangkok. Han hadde bestemt seg for å gi litt tilbake til samfunnet, og ga av sin tid til studentene på Chatuchak-markedet.

 

Investering

Wanida kjøpte alt utstyret nytt. En industriell gassovn kostet ikke mer enn ca. tjue tusen baht. Eltemaskinen måtte hun ut med tretti tusen for. Den visper også egg i tillegg til å elte deig.

De ordinære ingrediensene som mel, gjær, melk og egg kjøper hun lokalt, men en del av spesialingrediensene må hun til Bangkok for å få tak i.

Prosessen går ut på å la deigen hvile omlag en time før kakene får tilbringe 7–8 minutter i ovnen. Noen type kaker stekes lengre, men aldri mer enn 25 minutter.

Wanida er heldig som har sin mor til å hjelpe til. Det er hennes utsalg som nå er konvertert til et kombinert kaffe/iskrem- og kakeutsalg. På travle dager hyrer de inn hjelp til å pakke kakene. Det er nok av rimelig og villig arbeidskraft på landsbygda. Sisaket er i hovedsak en landbruksprovins og utenfor høstesesongen er det nok av ledig kapasitet på arbeidsmarkedet.

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2015 – 1. september 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge