1. september 2015

CP kjøpte norsk-russisk svinefarm

Skrevet av 

Svinebonden Knut Langeteig fra Drammen tjente i fjor 86 millioner kroner på svinegården han etablerte i Russland og som deretter ble solgt til det thailandske konglomeratet Charoen Pokphan Foods (CP).

 

Norske bønder er ikke kjent som storbønder i internasjonal målestokk. Men det finnes et unntak – svinebonde Knut Langeteig (57) fra Drammen. Bonden som av Finansavisen karakteriseres som mediesky tjente i fjor 86 millioner kroner på svinegården han etablerte i Russland.

I 2004 registrerte Langeteig selskapet Russia Baltic Pork Investment (RBI). Allerede da var det klart at det ikke var noe norsk småbruk som ble planlagt. Aksjekapitalen i det nystartede selskapet var over 8 millioner kroner.

For litt over tjue år siden var han en av fire bønder som fikk i oppdrag å bygge en svinegård i Polen. Dette ble en suksess. Over tusen arbeidsplasser ble skapt, og tanken om å satse i Russland ble skapt.

 

Gode medarbeidere og medeiere

I 2012 fortalte han til NRK at han hadde nådd  20.000 griser årlig som er taket for et gårdsbruk i Norge: – Når du har nådd alle produksjonstak, så kan du brøyte snø, kjøpe deg en gravemaskin eller liknende. Men jeg valgte å utvikle det jeg kan med filosofien «skomaker, bli ved din lest».

[ annonse ]

– Du må få medarbeiderne til å blomstre og du må få alle medeierne til å blomstre. Vi har vært spesielt lykkelige og heldige med vårt prosjekt fordi vi har fått med oss en utrolig god gruppe fra Danmark som kaller seg Bonus-gruppen. De er veldig gode på management av landbruk, og vi har fått med oss CapMan Finland som er spesielt gode på finans i Russland, forklarte grisebonden til NRK. Han hadde da fått utvannet sin eierandel til to prosent.

Åtte år etter at RBI ble etablert hadde produksjonen i Russland nådd 200.000 smågris årlig. Målet i et 10–15 års perspektiv var rundt to millioner gris og en omsetning på tre til fire milliarder norske kroner. Et av Thailands største og hurtigst ekspanderende selskaper hadde da lagt merke til suksessen.

 

CP tok kontroll i 2013

Bare kort tid senere, i 2013, begynte thailandske CPF Investment Ltd, en del av det agroindustrielle konglomeratet Charoen Pokphan Fooods PCL, å forhandle om overtakelse av aksjemajoriteten i RBI. I desember 2013 hadde CP kjøpt 69,7 prosent av selskapet. 

Langeteig er fortsatt styremedlem og eier 0,74 prosent av selskapet gjennom sitt heleide holdingselskap Knive Holding AS. Men styreleder i selskapet, som fortsatt er norsk, heter nå Nutthakrit Sivasri. Ifølge Finansavisen kunne Langeteig i 2014 koste på seg et godt smil. For da tjente han hele 86 millioner på RBI. Det fremgår ikke av artikkelen hva som var inntekt og hva som var betaling for aksjer. Uansett, for den norske «bonden» må thailandske CPs interesse for selskapet ha gitt god uttelling.

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2015 – 1. september 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge