Alf og Kwan Aarvik foran huset i Sattahip Alf og Kwan Aarvik foran huset i Sattahip Foto: Athipong Wangnong
1. september 2015

Har ventet 15 mnd på å reise hjem

Skrevet av 

Alf Aarvik (87) fra Sauda sitter i rullestol og er avhengig av sin kone for å komme seg hjem til Norge. De har nå ventet 15 måneder på søknaden om familieinnvandring. Aarvik trenger å besøke lege i Norge samt et bokforlag, men tiden trekker ut.

 

Alf Aarvik har en omfattende yrkeskarriere bak seg, blant annet innen sivil og militær sjøfart, som redaktør i to aviser, som informasjonssjef i store norske konserner og som FN-utsending. Han legger ikke fingrene imellom når han karakteriserer norske myndigheter i dag:

– Dette føyer seg inn i rekken av hensynsløse og umenneskelige behandlinger norsk utenrikstjeneste utsetter sine borgere for.

UDI oppgir at behandlingstid for familieinnvandring for en søker fra Thailand med norsk ektefelle for tiden er 9 måneder. 3. september har Alf Aarvik og kona Kwan ventet hele 15 måneder.

– Noen tenker kanskje at jeg er for gammel, så det kan være det samme. Til dem kan jeg fortelle at hjertespesialisten ved Queen Sirikit-sykehuset i Sattahip påstår at jeg vil leve til jeg er minst 100 år.

Aarvik ble enslig i 2008 da kona Marie Laache døde etter 61 års ekteskap. Han har en stor familie, blant annet 19 oldebarn og 5 tippoldebarn. 

Han giftet seg igjen med Kwan (51) høsten 2012. I april 2013 tok han henne med til Norge på 3-måneders besøksvisum. De giftet seg på tinghuset på Lillestrøm 5. juli, fikk forlenget visumet og søkte om familieinnvandring for Kwan.

[ annonse ]

– Ingen fortalte meg at det var «forbudt» å gifte seg med en kvinne som var i landet på turistvisum. Norske myndigheter hadde ingen innsigelser. De var fornøyd med de dokumentene de fikk. Er det ikke noe samarbeid mellom myndighetene i Norge, spør Aarvik.

 

Først 3,5 måned i Norge

10. juli 2013 søkte de om familieinnvandring – også kalt familiegjenforening – hos politiet på Lillestrøm. 21. oktober, nesten 3,5 måned senere, fikk de avslag på søknaden. Avslaget var på generelt grunnlag, får vi vite fra UDI. Det er nemlig slik at ifølge UDIs hovedregel skal slike søknader innleveres i søkerens hjemland. Unntaket fra denne regelen er hvis søker er i Norge på annet enn besøksvisum (C-visum), eller hvis vedkommende har «kompetanse som faglært».

Som faglærte regnes personer som minst er fagutdannet tilsvarende videregående skoles nivå, har fagbrev, har avsluttet utdanning fra høyskole eller universitet, eller er regnet som en person med spesielle kvalifikasjoner.

Thailands Tidende har tidligere skrevet om at thaier gift med nordmenn søker om såkalt D-visum, reiser til Norge, søker om familiegjenforening og får forlenget opphold inntil søknaden er behandlet.

 

– Ikke anledning til å avvise

Vi spurte Mette Øverås, fungerende områdeleder i UDI:

– Hvorfor tar det flere måneder å gi et avslag på det generelle grunnlaget at søknaden var levert i Norge og ikke i utlandet?

– Søknaden ble levert til Romerike politidistrikt, som ikke har anledning til å avvise en søknad dersom personen insisterer på å levere den. Politiet vurderer heller ikke om vedkommende faller inn under den personkretsen som kan søke fra Norge eller ikke. Denne vurderingen tas av UDI når de mottar søknaden fra politiet.

Søknad nummer to, som ble levert i Thailand, har altså nå tatt 15 måneder – 6 måneder lenger enn stipulert ventetid. Ifølge et intervju med Karl Erik Sjøholt, avdelingsdirektør i oppholdsavdelingen i UDI, i avisa Utrop skyldes forsinkelser gjerne enten mangelfull dokumentasjon eller at det er mistanke om noe galt, ala proforma ekteskap. Vi spurte områdeleder Øverås om hva som var årsaken i Kwans sak.

– Det er dessverre flere saker som det har tatt for lang tid å behandle. UDI har nå tatt grep for å få ned saksbehandlingstiden. Også saken som du henvender deg om vil bli behandlet. Jeg kan dessverre ikke gi deg et annet svar enn dette. 

Det er også økonomiske utlegg ved slike søknader: – Vi betalte til sammen 4.450 kroner da vi søkte på Romerike. Da vi søkte på nytt i Bangkok var det 5200 kroner vi måtte ut med, forteller Aarvik.

 

Kan ikke søke om turistvisum

Ekteparet Aarvik dro tilbake til Thailand i november 2013. Aarvik trodde det var en formalitet å få opphold i Norge når den tiden kom. Derfor søkte Kwan først om opphold i Norge 3. juni 2014 – på ambassaden i Bangkok. Håpet var å tilbringe sommeren i Norge. Aarvik har dårlige lunger og tåler ikke kulde, så vinteren er ikke noe alternativ. Nå har den sommeren gått – og inneværende sommer er også sterkt på hell – og ekteparet sitter fortsatt og venter på beskjed fra ambassaden. De får kun en standardisert e-post hver måned.

Kwan var sist på ambassaden 19. august. Hun ville da søke om turistvisum, slik at de kunne ta en rask tur til Norge. Men det var ikke så lett. For å få lov å søke om turistvisum måtte søknaden om oppholde trekkes tilbake. De valgte å droppe turistvisumet. 

– Alf trenger å besøke en lege i Norge, sier Kwan. – Medisiner er også veldig dyrt her i Thailand.

 

Brev til ambassadøren

– Jeg sendte brev til ambassadør Kjetil Paulsen 3. juni i år for å få hjelp til å få fortgang i saken. Jeg fikk ikke noe svar fra ham, men derimot en e-post fra ambassadesekretær Marline Steensby, hvor hun ber om fullmakt fra min hustru for å kunne gi opplysninger om hennes søknad, sier Alf Aarvik.

– Jeg har gjennom årene skrevet til flere statsministre, og fått svar fra dem, ikke fra deres sekretærer. Min nærmeste nabo hjemme i Sauda, og min rektor, var Kjell Bondevik. Jeg har personlige brev fra ham, og fra hans nevø, Kjell Magne Bondevik. Men en norsk ambassadør kan ikke gi meg et personlig svar, spør Aarvik indignert. ­

 

Avtaler med forlag

Aarvik har de siste 20 årene vært frilans journalist og forfatter. – Jeg har viktige avtaler med mitt forlag i Norge, og med aviser, sier han. – Men jeg kommer meg altså ikke  hjem til Norge uten min kone.

Aarvik har 80 prosent av et manus om sitt tidlige virke som radiotelegrafist ferdig. Han begynte i marinen i 1945 og fikk sin utdannelse der.

Aarvik gikk i militær og privat sjøfart. Da han kom på landjorda igjen startet han to lokalaviser, Os og Fanaposten og Åsane Tidende. Han var i FN-tjeneste som radiooffiser ved FN-hovedkvarteret i Midt-Østen fra 1956 til 1960. Deretter fulgte et år som pressesekretær på den amerikanske ambassaden i Oslo. Senere kom karrieren som informasjonssjef blant annet for Akergruppen, Fred. Olsen Lines og Ulsteingruppen.

 

Marinemiljø i Sattahip

Alf Aarvik har en stor familie, både i USA, Frankrike, Norge og Thailand. Det var hos sønnen Niels Petter i Pattaya at han først traff sin tilkomne kone: – Jeg traff Kwan første gang hjemme hos min sønn og hans norsk-franske familie den 1. november i 2012. Jeg fridde til henne under en religiøs seremoni i hennes hjem en måned senere. En del av Kwans familie er tilknyttet marinen i  Sattahip, så det falt naturlig å kjøpe en bolig der, særlig fordi jeg selv er gammel marinemann.

Kwan er utdannet i fysioterapi og har også jobbet som kokk på større restauranter.

– Kwan er ingen ungmø. Hun er en voksen, moden og reflekterende kvinne. Hun snakker et utmerket engelsk. Vi er ikke bare sjelsfrender, vi møtes også på det intellektuelle plan, sier Aarvik.

---------------------------------

 

Peron-kontrovers i 1951

Alf Aarvik har en rik historie å fortelle fra sin utenriksfart. Det mest kontroversielle skjedde da han høsten 1951 fikk publisert en artikkel i Dagbladet under tittelen «Buenos Aires – nazismens høyborg» hvor han i en bisetning omtalte presidentfruen Eva Peron som en tidligere prostituert. 55 år senere, i 2006, omtalte Aarvik denne hendelsen i en kronikk – også i Dagbladet.

– Forhistorien var at jeg i 1949/50 seilte som radiotelegrafist ombord i bergensskipet MS Bowgran i fart mellom Nord- og Sør-Amerika, samtidig som jeg også var «utsendt medarbeider» i Argentina og Brasil for den norske avisa Nordisk Tidende i Brooklyn. Jeg skrev helst om nordmenn og norske foretak i Sør-Amerika, men også en del om de norske nazistene som hadde flyktet til Perons nazistat i Argentina. I februar 1951 skrev jeg altså at Eva Peron var en tidligere prostituert og dansepike ved en eksklusiv nattklubb i Buenos Aires da hun traff sin mann, oberst Juan Domingo Peron. Avisartikkelen førte til at den argentinske sendemannen til Norge, som satt i Stockholm, klaget til det norske UD over «visse krenkende ytringer i norske aviser vedrørende den argentinske president og hans frue», som det sto i en NTB-melding.

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2015 – 1. september 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge