Juntaens leder general Prayut Chan-o-cha pleier å si at han ønsker valg så raskt som mulig. Juntaens leder general Prayut Chan-o-cha pleier å si at han ønsker valg så raskt som mulig. Foto: Statsministerens kontor.
6. september 2015

Grunnlovsforslag nedstemt – valget ytterligere utsatt

Skrevet av 

Et forslag til ny grunnlov ble i dag nedstemt. Det gjør at nytt valg i Thailand tidligst kan skje våren 2017.

 

Juntaens oppnevnte lovgivende forsamling – National Reform Council – med 247 medlemmer har stemt nei til forslaget til grunnlovskomiteen – også oppnevnt av juntaen. Resultatet ble 105 for og 135 imot, med 7 fraværende. Dette øker dermed tiden til neste valg med sju måneder – en måned til å oppnevne ny grunnlovskomite og seks måneder til å forfatte et nytt forslag. Thailands Tidendes siste rapport om tidspunkt for valget sa august/september 2016. Nå blir det altså tidligst valg i mars/april 2017, ifølge våre beregninger. Avisa The Nation oppgir april 2017.

 

Mye lobbyvirksomhet

Ifølge Bangkok Post var ikke resultatet noen overraskelse. De skriver at det den siste tiden har vært sterk lobbyvirksomhet mot forslaget fra krefter i forsamlingen som står juntaen nær.

Avisa The Nation skriver at de som stemte imot forslaget stort sett var tilknyttet militærvesen og politi samt en del politikere.

 

[ annonse ]

Nytt forslag, deretter folkeavstemning

Når et grunnlovsforslag endelig blir vedtatt skal det ut på folkeavstemning. Det tar nye 4-5 måneder. Papirer skal sendes til alle husstander. Hvis forslaget til grunnlov blir vedtatt tar det ytterligere i størrelsesorden seks måneder før et valg kan gjennomføres, ifølge ulike eksperter på thailandsk valgprosess.

På kuppdagen 22. mai i fjor sa generalene at de skulle styre i ett år. Dette ble raskt justert opp til 15 måneder. Så ble valget fastsatt til februar 2016, deretter til august/september 2016. Nå er det altså snakk om ytterligere sju måneder.

Juntaen har lagt ambisiøse og langsiktige planer for landet, spesielt innen infrastruktur. Disse planene vil ta mange år å gjennomføre. Juntaens leder general Prayut Chan-o-cha pleier å si at han ønsker valg så raskt som mulig. Kritikere av juntaen hevder at juntaen ikke har noe imot at det trekker ut.

 

Ønsker å stemme over to forslag

Etter forrige kupp i 2006 ble det holdt en folkeavstemning over forslag til ny grunnlov. Her var det kun ett alternativ å stemme over. Det blir etter planen også tilfellet denne gangen. Det vil si at hvis folket stemmer ned forslaget blir det ytterligere utsettelser.

Tidligere statsminister Abhisit Vejjajiva foreslo tidligere i år å gi velgerne to alternativer, grunnloven fra 2007 og det nye forslaget.

Rødskjortene (United Front for Democracy against Dictatorship) har i dag foreslått at man tar i bruk grunnloven av 1997 for å få avholdt et valg raskest mulig, og at man deretter fortsetter arbeidet med en ny grunnlov.

(Thailands Tidende Nett - 6. september 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge