[ annonse ]
Mange river ut gamle dører og vinduer og setter inn nye. Men ikke alle løsninger gir noe særlig reduksjon i støyen. Mange river ut gamle dører og vinduer og setter inn nye. Men ikke alle løsninger gir noe særlig reduksjon i støyen. Foto: Dag A. Ekeberg
19. november 2023

Slik reduserer du støyen der du bor

Skrevet av 
[ annonse ]

Lydisolering i Thailand er noe annet enn hjemme. Støyen er verre her, og byggestandarden er som oftest lavere. Men det finnes noen gode knep, både for deg som eier og deg som leier.

 

Når du leier en bolig i Thailand vil du ikke nødvendigvis bruke masse penger på å installere nye dører og vinduer. Men det finnes likevel måter å sikre nattesøvnen på, selv i tradisjonelle thaibygninger som er bygget like mye for vifter som for aircon.

Tredører er fortsatt utbredt i Thailand. Skal du ha noe mer avansert materialteknologi må det gjerne importeres, og da blir prisen enda dyrere enn hjemme. Dører av hardved har i utgangspunktet temmelig gode lydisolerende egenskaper, spesielt hvis ikke sprossene er for tynne. Men tredører kan være skjeve, og da slipper stort sett alt av støy gjennom likevel. En enkel måte å behjelpe dette på er å montere en haspe med et tilhørende håndtak på det området hvor døren er skjev. Da kan man trekke døren inn til karmen.

I tillegg må man selvsagt legge inn gummilister rundt hele karmen, noe som vel er standard i kjølige land men temmelig uvanlig i Thailand. 

 

Thailands Tidende

Gummilister (øverst) og hasper hjelper for tredører.

[ annonser ]

 

Byggevareforretninger her selger gummilister under navnet «Door and Window Seal» fra Häfele. Pakken koster ca. 250 baht og holder akkurat ikke (!) til en hel dørkarm med enkel list. Har du plass til dobbel list må du kjøpe tre pakker. Hvis karmen er for tynn kan den utvides med et ekstra lag treverk – hvis du er hendig eller er så heldig å kjenne en snekker. Det er også viktig å legge inn en dørstokk.

 

Mye dårlige vinduer

Et land uten skikkelig kulde har ikke noe akutt behov for skikkelige vinduer, og det beviser Thailand til gangs. Vinduskarmer av tre har vært standarden lenge. Glasset er gjerne kun 3–4 millimeter tykt og hengslene ruster slik at det etter hvert blir stadig vanskeligere å åpne vinduet. Aluminium er også et vanlig materiale. Det benyttes som oftest til skyvedører og -vinduer. Generelt sett er skyvedører det dårligste alternativet når det gjelder isolering mot støy, og det er ikke minst tilfellet her, hvor det spinkes og spares når det skal produseres vinduer og dører. 

 

Hvis du har en skyvedør ut til balkongen der du bor, og stedet er bygget etter thailandske standarder, så har du en dør i aluminium som isolerer svært dårlig mot støy. Leier du en studioleilighet betyr det at du sover i samme rom som denne skyvedøren, og da er du ille ute.

Hva med gardiner? Det er en myte at gardiner kan redusere støyen. Jo, hvis du har skikkelig tungt og tykt gardinstoff som fyller hele veggen fra tak til gulv så har det en viss effekt, men slikt stoff har vi ikke klart å oppdrive her.

Hvis du er plaget av støy på et slikt sted har du egentlig kun ett alternativ – å investere i nye uPVC-vinduer. Men ikke tro at det løser alle problemer.

 

Myten om doble vinduer

Vi har vært i kontakt med mange vindusprodusenter i Thailand. De vil alle selge deg dyre, doble vinduer, så de skryter av alle de gode egenskapene. De nevner energibesparelse. Akkurat det er ingen løgn. Det lille luftrommet på ca. en centimeter mellom de to vinduspanelene bidrar til å holde heten ute.

Så har du lydisoleringen, og det er her overtro og løgner dukker opp. Der har nemlig det lille luftrommet veldig liten effekt. Ja, i visse tilfeller – og for visse lydfrekvenser – kan faktisk doble vinduer slippe gjennom mer støy en enkle vinduer. Dette er tilfellet hvis de to vinduspanelene er av samme tykkelse slik at man kan få resonanseffekter.

Doble vinduer med ulik tykkelse på de to panelene reduserer støyen med ca. ti prosent i forhold til enkle vinduer, så lenge man snakker om støy med middels til høy frekvens.

 

Thailands Tidende

Profilene i doble uPVC-vinduer og -dører er avanserte, og det brukes i salgsøyemed.

 

For doble vinduer må du gjerne legge på ca. 50 prosent i prisen, så du skal betale ganske mange strømregninger før prisen er inntjent. Men hvis du har penger å bruke på dette, så anbefaler vi en løsning hvor det ene vinduspanelet er 8 millimeter laminert glass mens det andre panelet er vanlig 6 millimeter glass. Det gir en ørliten forbedring med hensyn til støy for høyere frekvenser og en relativt stor forbedring med hensyn til strømforbruk. Lamineringen er også noe som øker problemene for eventuelle innbruddstyver som vil knuse glasset, selv om tyvene til syvende og sist kommer seg inn hvis de virkelig vil.

 

Den store hemmeligheten

Når det gjelder støy så er ikke doble vinduer løsningen – men isteden to separate vinduer utenpå hverandre. Det er først når luftrommet mellom to vinduspaneler blir tjue centimeter eller mer at man får noen betydelig støydempende effekt. Hvis du bor i en kondo med doble vegger kan du kanskje finne en mulighet til å installere to sett med balkongdører og -vinduer. Da får du en betydelig stillere hverdag som fjerner støy helt opp til 60 dB (avhengig av frekvens), mot maksimalt ca. 30–35 for andre løsninger.

Folk som bor i hus eller leiligheter med tykke vegger kan installere ekstra vinduer i de eksisterende vinduskarmene. Gammelt vindu ytterst og nytt vindu innerst. 

Så har vi de som bygger nytt. De har alle muligheter til å ordne med god lydisolering, men det viktigste er da at man ikke tror på verken byggmestere eller selgere av vinduer og dører. Gjør dine egne undersøkelser!

 

«Vinduspropper»

Den kanskje beste løsningen for nattesøvnen er ørepropper, som i de siste årene faktisk har dukket opp i større thailandske apotekerkjeder. Men i tillegg til det finnes det noe som de engelsktalende genialt nok har kalt «Window Plugs» – vinduspropper.

 

Thailands Tidende

«Window Plugs» – vinduspropper.

 

Du kjøper rett og slett et lydisolerende materiale og skjærer ut en bit i samme størrelse som vinduet ditt. Hvis du har en litt dyp vinduskarm kan du dytte denne biten inn der, og plutselig er støyen betraktelig redusert. På dagtid kan du fjerne «proppen» for å få inn sollyset.

 

Faste vinduer

En annen spareløsning for folk som leier er å finne en glassmester som kan bytt ut ordinære vinduene med faste ruter som ikke kan åpnes. Dette må klareres med utleier, men hvis du tar vare på de originale vinduene så burde det mest sannsynlig være greit for langtidsleietakere. Du får en betraktelig forbedring i støynivå hvis du fjerner de gamle vinduene og finner en glassmester til å erstatte dem med 6 millimeter tykt glass. Bruk kitt og silikon for å isolere.

 

Balkong eller nattefred?

En radikal løsning som mange kanskje ikke tenker på er å mure inn soverommets balkong. Balkonger er ofte innebygget i Thailand og ikke påhengt utenfor byggverkets struktur. Det gjør at å mure inn balkongen kan være en ideell løsning. Du fullfører byggets yttervegg og unngår samtidig den elendige støyløsningen som heter «billig thailandsk skyvedør i aluminium».

 

Thailands Tidende

Mur inn en balkong og sett inn dobbelt sett med glassblokker. Da gjør du noe med støyen!

 

Hvis du velger denne løsningen så vil du kanskje likevel ha litt sollys. I så fall kan du benytte glassblokker. For å være på den sikre siden kan du lage en dobbel vegg med et dobbelt sett glassblokker. Glassblokker skal ifølge tilgjengelige data holde unna ca. 40 dB støy, men man vet aldri med thailandske produkter, så en dobbel løsning er ikke veldig mye dyrere og gir deg en sikrere støydemping.

 

Lydisolering er vanskelig

Problemet med lydisolering er at en liten tue kan velte et stort lass. Hvis du investerer en halv million baht i nye vinduer og dører i eneboligen din kan støyen fortsatt slippe inn gjennom små åpninger som du ikke vet om. Dette kan dreie seg om hull som snekkerne har boret i veggene dine av ulike grunner, for eksempel for ledninger til strøm, internett og kabel-tv. Soverommet ditt har sikkert en aircon. Der går det rør og ledninger ut til utsiden av veggen. Hvis du ikke ber spesielt om det gidder ikke installatørene å sørge for lydisolasjon. Bruk gjerne vanlig sement og tett igjen hullene de borer for rør og ledninger. Små åpninger kan tettes igjen med silikon, som er dagens billige vidundermedisin mot lekkasjer av støy og nedkjølt luft.

En annen vanlig kilde til støy er taket. I Thailand er det vanlig å bruke tynne gipsplater til innvendig tak. De isolerer dårlig både mot støy og hete. Det selges isolerende foiler man kan legge oppå gipsplatene.  Produsentene hevder at de isolerer både mot støy og hete, men det er hovedsakelig heten de tar seg av. Støyisolering krever helt spesielle materialer som nå finnes på enkelte av de største byggevarekjedene, men er veldig dyre i innkjøp. Det kan dreie seg om et par tusen baht pr kvadratmeter.

 

Til sist vil vi nevne at det finnes en del smarte produkter som isolerer den lille åpningen under innvendige dører. I mangel av dørstokker er det naturlig nok både støy, støv og varme som unnslipper der.

 

Thailands Tidende

Denne enkle saken hjelper mot støy, støv og energitap

 

Utlendinger selger isolerende vinduer

I større turistbyer som Phuket og Pattaya er det utlendinger som selger Upvc-vinduer og -dører inkludert installasjon. Vi har sjekket en del priser, og det har vist seg at akkurat på dette området virker ikke thaiselskapene å være noe rimeligere enn utlendingenes selskaper. Vel og merke hvis thaiene også selger skikkelig kvalitet, som ofte dreier seg om importerte profiler fra Europa, gjerne fra Tyskland.

 

Så finnes det rimeligere kvaliteter, produsert f.eks. i Kina, som man kan vurdere. De er rimeligere, men kjøper du ukurante løsninger kan du risikere at plasten i vinduskarmene gulner og at det utvikler seg rust i lukkemekanismene.

 

Det er Tyskland som virker å være forbundet med den beste kvaliteten på slike vinduer, og det gjenspeiles da også i markedsføringen. Tre større tilbydere i Pattaya har eksistert i mange år, det er EuroPVC, ARC og Trade Upvc. Prisene virker å være ganske like. Vi har selv benyttet EuroPVC og fått gode produkter og god service fra den britiske ledelsen i firmaet. 

 

(© Thailands Tidende 19. november 2023. Med utgangspunkt i artikkel fra utgave 10/2015)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)