Det kryr av dårlig isolerte leiligheter i Thailand, her sees noen skyvedører og -vinduer på Jomtien (illustrasjonsbilde) Det kryr av dårlig isolerte leiligheter i Thailand, her sees noen skyvedører og -vinduer på Jomtien (illustrasjonsbilde) Foto: Dag A. Ekeberg
1. oktober 2015

Reduser støyen der du bor

Skrevet av 

Lydisolering i Thailand er noe annet enn i Norden. Støyen er verre her, og byggestandarden er som oftest lavere. Men det finnes noen gode knep, både for deg som eier og deg som leier.

 

Når du leier en bolig i Thailand vil du ikke nødvendigvis bruke masse penger på å installere nye dører og vinduer. Men det finnes likevel måter å sikre nattesøvnen på, selv i tradisjonelle thaibygninger som er bygget for bruk av vifter og ikke aircon.

Tredører er fortsatt utbredt i Thailand. Skal du ha noe mer avansert materialteknologi må det gjerne importeres, og da blir prisen enda dyrere enn hjemme. Dører av hardved har i utgangspunktet temmelig gode lydisolerende egenskaper, spesielt hvis ikke sprossene er for tynne. Men tredører kan være skjeve, og da slipper stort sett alt av støy gjennom likevel. En enkel måte å behjelpe dette på er å montere en haspe med et tilhørende håndtak på det området hvor døren er skjev. Da kan man trekke døren inn til karmen.

I tillegg må man selvsagt legge inn gummilister rundt hele karmen, noe som vel er standard i kjølige land men temmelig uvanlig i Thailand. 

Byggevareforretninger her selger gummilister under navnet «Door and Window Seal» fra Häfele. Pakken koster ca. 250 baht og holder akkurat ikke til en hel dørkarm med enkel list. Har du plass til dobbel list må du kjøpe tre pakker. Hvis karmen er for tynn kan den utvides med et ekstra lag treverk – hvis du er hendig eller er så heldig å kjenne en snekker. Det er også viktig å legge inn en dørstokk.

 

Mye dårlige vinduer

[ annonse ]

Et land uten skikkelig kulde har ikke noe akutt behov for skikkelige vinduer, og det beviser Thailand til gangs. Vinduskarmer av tre har vært standarden lenge. Glasset er gjerne kun 3–4 millimeter tykt og hengslene ruster slik at det etter hvert blir stadig vanskeligere å åpne vinduet. Aluminium er også et vanlig materiale. Det benyttes som oftest til skyvedører og -vinduer. Generelt sett er skyvedører det dårligste alternativet når det gjelder isolering mot støy, og det er ikke minst tilfellet her, hvor det spinkes og spares når det skal produseres vinduer og dører. 

Hvis du har en skyvedør ut til balkongen der du bor, og stedet er bygget etter thailandske standarder, så har du en dør i aluminium som isolerer svært dårlig mot støy. Leier du en studioleilighet betyr det at du sover i samme rom som denne skyvedøren, og da er du ille ute.

Hva med gardiner? Det er en myte at gardiner kan redusere støyen. Jo, hvis du har skikkelig tungt og tykt gardinstoff som fyller hele veggen fra tak til gulv så har det en viss effekt, men slikt stoff har vi ikke klart å oppdrive her.

Hvis du er plaget av støy på et slikt sted har du egentlig kun ett alternativ – å investere i nye uPVC-vinduer. Men ikke tro at det løser alle problemer.

 

Myten om doble vinduer

Vi har vært i kontakt med mange vindusprodusenter i Thailand. De vil alle som en selge deg dyre, doble vinduer, så de skryter av alle de gode egenskapene. De nevner energibesparelse. Akkurat det er ingen løgn. Det lille luftrommet på ca. en centimeter mellom de to vinduspanelene bidrar til å holde heten ute.

Så har du lydisoleringen, og det er her overtro og løgner dukker opp. Der har nemlig det lille luftrommet veldig liten effekt. Ja, i visse tilfeller – og for visse lydfrekvenser – kan faktisk doble vinduer slippe gjennom mer støy en enkle vinduer. Dette er tilfellet hvis de to vinduspanelene er av samme tykkelse slik at man kan få resonanseffekter.

Doble vinduer med ulik tykkelse på de to panelene reduserer støyen med ca. ti prosent i forhold til enkle vinduer, så lenge man snakker om støy med middels til høy frekvens.

For doble vinduer må du gjerne legge på ca. 50 prosent i prisen, så du skal betale ganske mange strømregninger før prisen er inntjent. Men hvis du har penger å bruke på dette, så anbefaler vi en løsning hvor det ene vinduspanelet er 8 millimeter laminert glass mens det andre panelet er vanlig 6 millimeter glass. Det gir en ørliten forbedring med hensyn til støy for høyere frekvenser og en relativt stor forbedring med hensyn til strømforbruk. Lamineringen er også noe som øker problemene for eventuelle innbruddstyver som vil knuse glasset, selv om tyvene til syvende og sist kommer seg inn hvis de virkelig vil.

 

Den store hemmeligheten

Når det gjelder støy så er ikke doble vinduer løsningen – men isteden to separate vinduer utenpå hverandre. Det er først når luftrommet mellom to vinduspaneler blir tjue centimeter eller mer at man får noen betydelig støydempende effekt. Hvis du bor i en kondo med doble vegger kan du kanskje finne en mulighet til å installere to sett med balkongdører og -vinduer. Da får du en betydelig stillere hverdag som fjerner støy helt opp til 60 dB (avhengig av frekvens), mot maksimalt ca. 30–35 for andre løsninger.

 

«Vinduspropper»

Den kanskje beste løsningen for nattesøvnen er ørepropper, som i de siste årene faktisk har dukket opp i større thailandske apotekerkjeder. Men i tillegg til det finnes det noe som de engelsktalende genialt nok har kalt «Window Plugs» – vinduspropper. Du kjøper rett og slett et lydisolerende materiale og skjærer ut en bit i samme størrelse som vinduet ditt. Hvis du har en litt dyp vinduskarm kan du dytte denne biten inn der, og plutselig er støyen betraktelig redusert. På dagtid kan du fjerne «proppen» for å få inn sollyset.

I Thailand har de et materiale som heter M-Sorb (Acoustic PE Board). Dette er mest kjent som innvendig isolasjon i musikkstudioer, men det isolerer ganske godt for støy fra utsiden også. Platene er 60x60 centimeter, så det passer best for små

baderomsvinduer som gjerne er mindre enn dette. Det finnes også andre – og dyrere – materialer hos de største byggevarekjedene, hvis du vil investere litt tid og krefter i å konstruere større vinduspropper enn dette.

 

Faste vinduer

En annen spareløsning for folk som leier er å finne en glassmester som kan bytt ut vinduene med faste ruter som ikke kan åpnes Dette må klareres med utleier, men hvis du tar vare på de originale vinduene så burde det mest sannsynlig være greit for langtidsleietakere. Du får en betraktelig forbedring i støynivå hvis du fjerner de gamle vinduene og finner en glassmester til å erstatte dem med 6 millimeter tykt glass. Bruk kitt og silikon for å isolere.

 

Lydisolering er vanskelig

Problemet med lydisolering er at en liten tue kan velte et stort lass. Hvis du investerer en halv million baht i nye vinduer og dører i eneboligen din kan støyen fortsatt slippe inn gjennom små åpninger som du ikke vet om. Dette kan dreie seg om hull som snekkerne har boret i veggene dine av ulike grunner, for eksempel for ledninger til strøm, internett og kabel-tv. Soverommet ditt har sikkert en aircon. Der går det rør og ledninger ut til utsiden av veggen. Hvis du ikke ber spesielt om det gidder ikke installatørene å sørge for lydisolasjon. Bruk gjerne vanlig sement og tett igjen hullene de borer for rør og ledninger. Små åpninger kan tettes igjen med silikon, som er dagens billige vidundermedisin mot lekkasjer av støy og nedkjølt luft.

En annen vanlig kilde til støy er taket. I Thailand er det vanlig å bruke tynne gipsplater til innvendig tak. De isolerer dårlig både mot støy og hete. Det selges isolerende foiler man kan legge oppå gipsplatene.  Produsentene hevder at de isolerer både mot støy og hete, men det er hovedsakelig heten de tar seg av. Støyisolering krever helt spesielle materialer som nå finnes på enkelte av de største byggevarekjedene, men er veldig dyre i innkjøp. Det kan dreie seg om et par tusen baht pr kvadratmeter.

 

Balkong eller nattefred?

En radikal løsning som mange kanskje ikke tenker på er å mure inn soverommets balkong. Balkonger er ofte innebygget i Thailand og ikke påhengt utenfor byggverkets struktur. Det gjør at å mure inn balkongen kan være en ideell løsning. Du fullfører byggets yttervegg og unngår samtidig den elendige støyløsningen som heter «billig thailandsk skyvedør i aluminium».

Hvis du velger denne løsningen så vil du kanskje likevel ha litt sollys. I så fall kan du benytte glassblokker. For å være på den sikre siden kan du lage en dobbel vegg med et dobbelt sett glassblokker. Glassblokker skal ifølge tilgjengelige data holde unna ca. 40 dB støy, men man vet aldri med thailandske produkter, så en dobbel løsning er ikke veldig mye dyrere og gir deg en sikrere støydemping.

Til sist vil vi nevne at det finnes en del smarte produkter som isolerer den lille åpningen under innvendige dører. I mangel av dørstokker er det naturlig nok både støy, støv og varme som unnslipper der.

------------------------

 

Sterk konkurranse i Pattaya

I Pattaya er det flere vestlige folk som har sett forretningsmuligheten i å tilby vinduer av europeisk kvalitet.

 

Det er Tyskland som virker å være forbundet med den beste kvaliteten på slike vinduer, og det gjenspeiles da også i markedsføringen. Tre større tilbydere har eksistert i mange år, det er EuroPVC, ARC og Trade Upvc. De to førstnevnte importerer tyskproduserte varer – henholdsvis fra Aluplast og Veka – mens Trade Upvc ifølge egen markedsføring bruker profiler produsert i Thailand etter tyske kvalitetskrav.

Man skulle tro at sistnevnte løsning ville resultere i rimeligere priser, men på de tilbudene vi fikk var prisen omtrent den samme som for EuroPVC. Vi henvendte oss til ARC via websiden deres og brukte endel tid og energi på å fylle ut et kontaktskjema. Så virket ikke sendfunksjonen, så vi fikk aldri noe tilbud, men ifølge kommentarer på webforumet Thaivisa er ARC et hakk dyrere enn de andre. Vi fikk installert vinduer fra EuroPVC, og hadde ikke noe å utsette på den britiske ledelsen eller kvaliteten på produktene.

 

Thaier også dyre

Det er også noen thaier i dette markedet, for eksempel firmaet VB Quality, som selger vinduer av det landsomspennende merket Windsor fra sitt lokale i Najomtien, samt Singkhamron Products som holder til i Bangsarey. På de tilbudene vi fikk var Windsor 10–15 prosent billigere enn de tyske alternativene, mens Singkhamron virket å ligge på omtrent samme nivå som farangene.

 

Billige varer fra Kina

Det finnes også flere mindre operatører i dette markedet som bruker profiler produsert i Kina. Da er det mulig å komme ned mot halve prisen av importerte varer, noe vi har sett i Isan. Men bor du i Pattaya må du betale mer, for thaiene i markedet legger seg opp mot farangenes priser. Kjøper du ukurante løsninger kan du risikere problemer med at plasten i vinduskarmene gulner og at det utvikler seg rust i lukkemekanismene. Det er ellers en mengde små detaljer som gjør at det er tryggest å holde seg til vestlig kvalitet. Det er mange måter man kan ødelegge den lydisolerende effekten med bruk av kinesiske etterligninger. Men hvis pris er viktigere enn strømsparing og lydisolering så finnes det altså billige alternativer for de som er villig til å lete litt.

For både vindu og balkongdører valgte vi en løsning med en dør og et fast vindu. Det er tryggere isoleringsmessig enn den mer vanlige løsningen med to dører som møtes i midten – såkalt French Door. En dobbel balkongdør med dobbelt glass koster i størrelsesorden 40.000 baht, så det er ingen liten investering å ta en hel enebolig.

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2015 – 1. oktober 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge