Det tidligere hurtigruteskipet ligger i en bukt i Andamanhavet. Det tidligere hurtigruteskipet ligger i en bukt i Andamanhavet. Foto: Håvard Kristian Mathiesen
1. oktober 2015

– «Kong Olav» lar seg ikke redde

Skrevet av 

Endelig lyktes det Karl Fred «Kalle» Kristensen (70) å få tillatelse til å komme ombord for å sjekke tilstanden på det utrangerte hurtigruteskipet «M/S Kong Olav» nord for Ranong. Den norske entreprenøren fikk seg imidlertid et skudd for baugen da han så skipets tilstand på nært hold.

 

I forrige utgave av Thailands Tidende fortalte Kristensen om sitt forsøk på å finne ut av hvilke planer den medieskye eieren Vikrom Aisiri (68) hadde for skipet. Han kjøpte «Kong Olav» helt tilbake i 1997 for å benytte det som et flytende hotell med kasino. Etter å ha benyttet sitt nettverk lyktes det endelig Kristensen å komme i kontakt med eieren og ta en titt på skipet, som nå hviler i en fjordarm av Andamanhavet.

– Hva møtte deg da du besøkte skipet?

– Mottagelsen besto i at en av eierens nærmeste ansatte møtte oss på hovedveien like ved «Kong Olav». Jeg hadde sett bilder av skipet som var tatt i 2007, men tilstanden hadde nå forverret seg kraftig. Forfallet hadde kommet så langt at det var vannlekkasjer inn i lugarer og salonger mange steder. Utvendig så skuta ut som en skikkelig rustholk fra siden. 

Skipet bærer fortsatt sitt norske navn, men det er påført «Kong Olav» på thai i tillegg etter overtagelsen. Den stolte skorsteinen som før bar logoen til Det Stavangerske Dampskipselskap bærer nå navnet Andaman Club Company.

– Hvilke tanker gikk gjennom hodet ditt under omvisningen?

– Tankene gikk jo tilbake i tid, til da skipet var i rute langs kysten. Da vi stod på brua, og da jeg satt i kapteinstolen, følte jeg nesten at det var rett før vi var på vei ut på det store havet. Den gamle lugaren til vår folkekonge Olav var nesten helt perfekt, uten rust og vannskader. Jeg så for meg Kong Olav i badekaret, og at hans personlige hjelper sto klar med et stort hvitt håndkle. Mange tanker om livet ombord fra tiden skuta gikk i trafikk svirret rundt i hodet i løpet av rundturen.

[ annonse ]

– Hva tror du kan berges fra skipet?

– Det er mye flott interiør og maritimt utstyr som fortsatt kan reddes, men når det gjelder møbler, bord og utstyr fra restauranter og lugarer så begynner det å haste. En del er allerede ødelagt av vannskader og mugg.

 

Forandret mening

– Du har fått svar fra eieren, hva sier han om planene?

– Først fikk vi beskjed om at han ville selge hele skipet, og ikke deler av det. Men nå er han på gli når det gjelder å få kjøpe deler av interiøret. Eieren er meget spesiell og ikke enkel å forhandle med. Et eksempel på hans væremåte var at han omgående ville vite hvor mange penger vi ville handle interiør for. 

«Kong Olav» har tidligere vært annonsert for salg. Prisen var da ca. fem millioner kroner, noe som omtrent tilsvarer vrakverdien av skipet om det sendes til hugging.

– Hva kommer det av at du er interessert i interiøret?

– Jeg går med planer om å etablere «Restaurant Kong Olav«, basert på utstyr kun fra skuta. Da kan gjestene blant annet spise i en del av restauranten som består av møbler og interiør fra lugaren til Kong Olav. Så kan de titte inn på badet som kongen hadde, som også kunne blitt en del av restauranten. Planene er klare for et helt spesielt sted, forklarer Kristensen, som nå er bosatt i Chumphon-provinsen. 

Kristensen er interessert i kontakt med andre interessenter om et samarbeid for å berge mest mulig av skipets interiør.

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2015 – 1. oktober 2015)

13. oktober: Videoen fra besøket på skipet er nå klar: 

Produsert av Helge Heyerdahl. Video og stillbilder: Kalle Kristensen. Stillbilder: Jan-Olav Storli

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge