Erstatningskrav i forbindelse med en KLM-flyvning mellom Equador og Amsterdam endte i EU-domstolen. Erstatningskrav i forbindelse med en KLM-flyvning mellom Equador og Amsterdam endte i EU-domstolen. Foto: Terje Engø
1. oktober 2015

Bedre rettigheter til flypassasjerer

Skrevet av 

Tidligere har du ikke hatt krav på erstatning om forsinkelser i flytrafikken skyldtes uforutsette tekniske problemer. Nå har EU-domstolen endret på dette.

 

Thailands Tidende har tidligere skrevet om de rettigheter du har som flypassasjer hvis flyet er forsinket. Hvis en flyvning til Thailand er forsinket fire timer kan du få hele 600 euro i erstatning samt dekket utgifter til overnatting og bespisning. Til nå har flyselskapene nektet å gi erstatning hvis forsinkelsen skyldtes uforutsette tekniske problemer.

Regelverket gjorde at Norwegian slapp rimelig unna alle oppstartsproblemene de hadde på flyvningene mellom Skandinavia og Bangkok. Når selskapet nå må møte i retten i Sverige er det fordi de hadde markedsført flyvninger med Dreamliner, men satte inn eldre fly av annen type med lavere standard. Dette er et brudd på løfter brukt i markedsføring. Å gå til retten for å kreve erstatning ved forsinkelser på grunn av uforutsette tekniske problemer ville neppe ført frem basert på tidligere tolkning av reglene.

 

Passasjer endret reglene

Dette er nå endret. I 2009 ble en KLM-flyvning mellom Equador og Amsterdam forsinket i 29 timer. KLM nektet å etterkomme kravet fra en passasjer om erstatning, siden de mente forsinkelsen skyldtes en uforutsett teknisk feil.

Dommen som EU-domstolen nå har avsagt gir passasjeren rett til erstatning. Ifølge dommen skjer det nesten aldri at tekniske feil på fly er å anse som ekstraordinære problemer. Som uforutsette tekniske problemer må det kunne vises til skjulte produksjonsfeil. At en sikring ryker, et dekk punkterer, en sensor gir feil utslag og lignende tekniske feil skyldes sjelden produksjonsfeil.

[ annonse ]

Avgjørelsen i EU-domstolen er en fordel for de som blir rammet av forsinkelser, men til syvende og sist vil det være passasjerene som må dekke disse kostnadene i form av høyere priser på billetter.

 

Lettere å få godtatt krav

I senere tid har det blitt etablert en del virksomheter som hjelper flypassasjerer med å kreve erstatning. Et av disse, Flyforsinkelse.com, tar på seg å fremme krav overfor flyselskaper. Hvis flyselskapet betaler erstatning tar de en provisjon på 25 prosent. Dette er god butikk om de for eksempel har 20 passasjerer fra en og samme flyvning som krever 600 euro. De kan da tjene 3000 euro om flyselskapet godtar kravet.

Flyselskapene er forpliktet til å gi passasjerene informasjon om hva de kan kreve ved forsinkelser. Når det nå blir svært vanskelig å nekte å utbetale erstatning ved forsinkelser som skyldes tekniske feil, vil det sannsynligvis bli lettere for passasjerene å få gjennom sine krav på egen hånd.

Det er viktig å huske på at rettighetene en passasjer har er avhengig av hvor billetten er kjøpt. Er billetten kjøpt i Bangkok gjelder thailandsk lovverk samt internasjonale minimumsregler. EUs satser for erstatning – og tidsfrist for når disse skal utbetales – gjelder for billetter solgt i EU og EØS-land.

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2015 – 1. oktober 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge