Jan-Helge Haugeplass på barnehjemmet Baan Jing Jai i Pattaya tidligere i høst. Jan-Helge Haugeplass på barnehjemmet Baan Jing Jai i Pattaya tidligere i høst. Foto: Privat
1. oktober 2015

Med barneklær i bagasjen

Skrevet av 

Jan-Helge Haugeplass og Kim Karlsen startet i januar organisasjonen Child Care Thailand. Baan Jing Jai i Pattaya var første mottaker. I disse dager utvides prosjektet til å inkludere også andre barnehjem.

 

Jan-Helge «Yanni» Haugeplass har drevet med innsamling av klær i flere år allerede. Han har hatt kofferten full når han to ganger i året har tatt turen til Pattaya. Da han møtte Kim Karlsen på hjemstedet Geilo oppsto ideen om å gjøre virksomheten offisiell via en veldedig organisasjon. Det er Kim Karlsen som nå er koordinator for organisasjonen. Han forteller at de hittil har fått sendt ca. 800 kilo med klær og at de i tillegg har ca. 1,2 tonn liggende ferdigpakket hjemme hos Yanni i påvente av transport. I tillegg til klær er det også noen som donerer sko og leker.

– Vi er i samtale med UD om å ordne en garanti på at vi ikke får problemer hos tollen i Thailand. Målet er å få sendt ned en hel 40-fots kontainer innen mai 2016. 

Wilhelmsen Logistic har vært behjelpelig med å transportere 300 kilo, men de foretrekker å gi sin støtte til barnehjemmet i Pattaya via direkte økonomisk bidrag, forteller Karlsen. 

 

Mottar også pengegaver

I tillegg til klær tas også pengegaver imot. Bedrifters støtte går både til barnehjem og administrasjon – med fordelingsnøkkelen 65/35. Private donasjoner går i sin helhet til barnehjemmene, forteller Karlsen. For tiden er det snakk om Baan Jing Jai i Pattaya, men de har ikke behov for alle klærne så det jobbes med å finne andre mottakere. 

[ annonse ]

– Vi har nå avtalt å levere klær også til Chaiyapruk Orphanage utenfor Bangkok. I tillegg vil vi ta med mye klær til nordområdene i Thailand, blant annet fattige landsbyer rundt Udon Thani, sier Karlsen.

Det er meningen at givere via websidene til organisasjon skal kunne spesifisere hvilket barnehjem de vil gi til. Det koster 250 kroner pr år å være støttemedlem. Foreløpig har Child Care Thailand kun to støttemedlemmer. Vervingsprosessen har ikke startet for alvor. Når det gjelder pengestøtte fra bedrifter har de i skrivende stund fått inn ett beløp på ti tusen kroner.

– I tillegg har vi sendt inn søknad til Østfold Sykehus for utlevering av brukt utstyr slik som gåstoler, rullestoler og annet praktisk utstyr når de omsider flytter inn i nytt bygg. De regner med at dette skjer i siste del av 2015, eventuelt første del av 2016, sier Karlsen.

 

Ønsket om å hjelpe

Yanni Haugeplass forteller om hvordan det hele startet:

– Interessen og ønsket om hjelpe til, eller kort sagt gjøre noe der jeg har vært, har på en måte alltid fulgt meg. Til Thailand dro jeg første gang i 2008 med noen gode venner. Destinasjonen ble da Phuket. Jeg leide en sykkel og dro rundt hele øya for å bli kjent med stedet, mens vennene mine dro på stranda.  Så dro jeg ned igjen til Phuket i 2009, men med en kamerat som skulle videre til Pattaya. Han spurte om jeg ville være med, så jeg ble med ham dit. Jeg ville jo se flere sider av Thailand. Og siden har jeg alltid reist til Pattaya. 

Haugeplass fortsetter: – Jeg var veldig heldig og ble kjent med en usedvanlig hyggelig sjåfør som heter Sawas og prater engelsk. Han har vært min faste sjåfør siden den tid. Det er han som nå kjører meg mellom Bangkok og barnehjemmene.

 

Tilfeldig møte med barnehjem

– Hvorfor Baan Jing Jai?

– Jeg ba Sawas kjøre ut av selve Pattaya og fortelle litt om det vi så underveis.  Etter et par timer pekte han opp mot et gammelt, slitt skilt. Der sto det følgende: «Children`s Home – A Home with a Heart».  Det var noe ved det skiltet som fikk meg til å be ham stoppe, for jeg var nysgjerrig. I det jeg gikk ut av bilen kom det plutselig noen barn løpende sammen med en voksen dame, og hun ønsket meg velkommen. Hun fortalte meg om fadderordningen til barnehjemmet, og at mange nordmenn, både fastboende og turister, var blitt faddere. Hun sa at om jeg hadde ledig plass som jeg kunne fylle opp med brukte klær fra Norge så hadde de satt veldig stor pris på det. Og det var slik det hele startet.  

Da Haugeplass kom hjem gikk han inn på nett og leste mer om dette barnehjemmet, og tenkte at han jo kunne bruke Facebook og høre om det var noen der ute som hadde liknende tanker som ham.

– Det gikk ikke lang tid før jeg fikk første telefonen, fra en som sa at jeg kunne komme og ta en titt. Det viste seg og være to kofferter med barneklær, og siden det har ballen virkelig begynt å rulle. Mye klær har kommet fra mitt eget hjemsted Geilo og Hol, men også fra  Bærum, Østfold, Vestfold og Bergen.   

 

Tur i desember

Når det gjelder samarbeidspartner Kim Karlsen så har han følgende forklaring på årsaken til engasjementet: – Det var vel mest på grunn av den «egotrippen» man får når man er i utelivsbransjen at man skulle ønske man kunne hjelpe andre. I alle år har jeg tenkt «nå må jeg hjelpe til med noe», men det har blitt med tanken, inntil nå.

– Så hva er status nå?

– Planen er at vi i løpet av de neste seks månedene skal få samlet inn ca. tjue tusen norske kroner fra bedrifter. Dette skal gå til å sende en 40-fots kontainer med klær og utstyr. Dette vil bli fordelt mellom flere barnehjem. Neste tur for Yanni vil være i midten av desember, hvor han vil besøke både Baan Jing Jai og Chaiyapruk. I tillegg vil dette bli første gangen vi kan overbringe et pengebeløp som medlemmene er lovet skal gå til Baan Jing Jai.

Karlsen har forøvrig sendt inn en forespørsel til både Color Line og Stena Line om å kunne arrangere en thaicruise til inntekt for Child Care Thailand. Han krysser fingrene og håper på positivt svar.

– I tillegg vil Vulkan Frisør fortsatt være innsamlingspunkt for klær. Hallingdølene har virkelig stått på for å levere klær, avslutter Karlsen. –  Vi er glade for den støtte vi får.

 

Jan-Helge Haugeplass

- 44 år gammel, ugift

- Går under navnet Yanni

- Født og oppvokst på Geilo

- Har jobbet i reiselivsbransjen i inn- og utland i mange år

- Jobbet som frilanssjåfør på minibuss ved sightseeingturer

- Fra 1. september jobber han med salg på Dr. Holms Hotell på Geilo

- Har reist til Thailand siden 2008

 

Kim Karlsen

- 36 år gammel, ugift

- Har jobbet de siste 16 årene i utelivsbransjen, både som DJ, bartender, servitør, manager og eier

- Jobber med å bygge opp en internettportefølje som han håper å ta med seg til Thailand en gang.

- Dette er blant annet thailanddirectoryonline.com samt bygging av websider.

- Har reist til Thailand siden 2009

- Har en tante fra Sattahip

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2015 – 1. oktober 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Thailand i Norge