Youtube-videoen som går verden rundt. www.youtube.com/watch?v=gRYd-jMYi5Y Youtube-videoen som går verden rundt. www.youtube.com/watch?v=gRYd-jMYi5Y Panorama Thailand
18. oktober 2015

– Det var en enestående redningsdåd

Skrevet av 

«Det føltes skremmende at vi ble trukket dypere jo mer vi jobbet for å komme løs...»

 

Ekteparet Guo Yaxiang og Arild Hagen er blitt berømte etter en redningsaksjon i Krabi som har gått rundene på sosiale medier det siste døgnet. Her forteller de til Thailands Tidende om hendelsen hvor de ble sittende fast i gjørme til livs – og ble reddet av en heroisk innsats av en nå berømt lokal fisker.

 

Faksimile fra Thai News Agency– Det var en enestående redningsdåd å hjelpe vilt fremmede mennesker på denne måten, helt uten tanke på egen vinning, forteller Arild Hagen fra sitt hotell i Krabi. Hagen er fotograf og har blant annet jobbet for NRK med serier som «Naturens former» fra 2007–08, som i ettertid også har kommet i bokform. Sammen med kona driver han også Silkeveven utstilling og vevstue på Skarnes i Hedmark. 

Videoen på Youtube er sett mer enn 440.000 ganger i skrivende stund. Thai News Agency (faksimile) tok bilder da det norske ekteparet møtte sin redningsmann etter å ha jobbet med å spore ham opp.

 

– Plutselig forsvant underlaget

[ annonse ]

– Hva holdt dere på med da dere havnet i denne gjørma?

– Vi holdt på med fotografering av dyrelivet som kommer fram på mudderflatene i mangroveskogen ved lavvann. Spesielt slamkryperne, de små fiskene som går på land og holder oppvisning. Det føltes trygt å gå langsomt utover, skritt for skritt og kjenne at grunnen føltes trygg. Så plutselig forsvant underlaget og jeg sto fullstendig fast i et synkehull med kvikkleire.

– Tok det lang tid før dere oppdaget at dere ikke kom løs og var dere redde for livet?

– I løpet av kort tid skjønte jeg at det ville bli vanskelig å komme løs. Min kone Guo Yaxiang ville hjelpe, men ble selv sittende fast. Det føltes skremmende at vi ble trukket dypere jo mer vi jobbet for å komme løs. Vi skjønte snart at det måtte vi ikke fortsette med, men direkte redde for livet kan jeg ikke si vi var. Man tenker vel også rasjonelt på løsninger i en slik sammenheng.

 

– Enestående redningsdåd

– Ropte dere på hjelp lenge før redningsmannen kom?

– Vi ropte ikke om hjelp, men tenkte vi skulle koble kameraet løs fra stativet, hive det et stykke inn på fastere grunn, og bruke stativet med beina trukket helt ut som støtte for å komme opp igjen. Men før vi rakk å gjøre dette, kom en fisker som var i nærheten raskt til unnsetning. Han flyttet først kamerautstyret lenger inn og prøvde å trekke oss opp i tur og orden. Det gikk ikke, og han la seg da flatt ned på underlaget slik at vi kunne støtte oss på ham og komme løs. Det greide vi etter hvert, og før vi rakk å takke var han forsvunnet igjen. Det var en enestående redningsdåd å hjelpe vilt fremmede mennesker på denne måten, helt uten tanke på egen vinning.

Hagen fortsetter: – Heldigvis greide vi, i samarbeid med lokal presse og TV, å spore ham opp slik at vi kunne få takket skikkelig. Sammen med ordføreren i Krabi og den øverste politiske ledelsen ble blomster og pengegaver behørig overbrakt fra flere, og det hele endte som en gladhistorie. Det føltes veldig fint at redningsmannen fikk så stor oppmerksomhet i lokalmiljøet. Nå er han blitt nasjonal folkehelt etter at saken har gått verden rundt på internett.

– Var det andre personer i nærheten som ikke viste like god rådsnarhet som redningsmannen?

– Det var ikke mange mennesker i nærheten, men da vi var kommet vel opp, innsmurt med leire, kom en dame med vannflasker slik at vi fikk vasket av det verste. Folk er så varme og hjelpsomme her, og det føles veldig godt at det finnes slike mennesker.

– Var du engstelig for å skade mannen da han ba deg tråkke på ryggen hans for å komme deg løs?

– Ja, vi måtte stige opp en av gangen, forsiktig – og forsikre oss om at det gikk bra. Han selv tok det hele med stor ro og visste tydeligvis veldig godt hvordan dette kunne gjøres på best mulig måte.

 

Heltedåd i ellers trist nyhetsbilde

– Videoen er delt mange ganger via Youtube og Facebook, hva tenker dere om dette? Er det morsomt å bli «berømt»?

– Det fine med denne saken er at hovedfokuset er på heltedåden i et nyhetsbilde med mange triste meldinger fra ulike deler av verden. Selv vil vi gjerne holde en lavest mulig profil i denne sammenheng, men stiller opp for å framheve den utrolig fine redningsdåden.

– Er beløpet redningsmannen fikk som takk en hemmelighet, eller kan det oppgis?

– Jeg synes ikke det er naturlig å gå ut med beløp, men pengegaver er gitt både fra oss og flere andre. Vi håper dette kommer godt med videre i livet for den omsorgsfulle fiskeren, som ikke ventet seg noe tilbake.

–  Han fikk penger fra hotellet dere bor på også, etter det vi leser i en thailandsk avis, så dere noe til det?

– Det kan sikkert være riktig, uten at jeg vet noe om det. Slike gaver vil man gjerne ikke skal være så åpenlyse, og vi vil jo ikke snoke i det. Vi regner med at den økonomiske hjelpen kommer godt med. 

 

Vært mye i Thailand

– Har dere vært mye i Thailand? Hva tenker dere om dette landet, spesielt nå etter at dette skjedde?

– Jeg har reist og arbeidet i Thailand mange ganger opp gjennom årene og opplevd ulike deler av landet. Det har alltid vært fine opplevelser å ta med seg videre i livet. Thailand er jo et fantastisk land på mange forskjellige måter, ikke minst mange praktfulle mennesker. Her i Krabi er naturen spektakulær, flotte fjell og mangroveskoger, utrolig fine strender, spennende nattmarkeder, god mat og smilende ansikter.

– Det er vinterstengt på forretningen deres, Silkeveven, så dere benytter vintertiden til reiseaktivitet?

– Ja, min kone Guo Yaxiang arbeider med kulturformidling i Silkeveven med sommersesong fra 1. mai til 1. oktober. Her kan folk oppleve den ypperste kinesiske vevkunsten med gull og silke. Om vinteren har vi andre aktiviteter, bl.a. seminarer i utlandet. Noen reiser blir det også, og vi vil helt sikkert komme tilbake til Thailand, som har gitt oss mange fine og spesielle minner.

(© Thailands Tidende Nett. 18. oktober 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge