1. november 2015

La deg ikke lure i fiskedisken

Skrevet av 

Kommer du over «norsk makrell» til 15–20 baht pr stykk så er det juks. Norsk atlantisk makrell er bedre enn de andre typene man får i Thailand – men også dyrere.

 

Makrell er populær mat i Thailand. Norge eksporterte i årets ni første måneder hele 2118 tonn makrell til Thailand. Men i butikker og på fiskemarkeder finner en ikke bare norsk atlantisk makrell. Der kan man like gjerne påtreffe chubmakrell fra Stillehavet eller japansk makrell. Det er ikke nødvendigvis lett å se forskjell på disse makrellartene, og det er heller ikke ofte man har sjansen til å sammenligne dem i en og samme fiskedisk.

Kvalitetsmessig regnes atlantisk makrell som den beste. Makrellen som eksporteres fra Norge er generelt feit og godt bevart. Det er også derfor det importeres norsk makrell til Thailand til tross for at den er dyr.

Mange asiater er eksperter på fisk og de verdsetter at fettet i atlantisk makrell er godt fordelt i kjøttet, og ikke opptrer som ett fettlag under skinnet, som hos chubmakrell og japansk makrell.

 

Svak krone – billig fisk

I år har thailandske importører i snitt betalt 12–13 kroner for norsk makrell. Med en sterk baht og en svak krone blir det billig fisk. Men all konkurrerende makrell er likevel billigere. Kommer en over makrell på kjøpesentre til 15 eller 20 baht per stykk for fisk på rundt 350 gram, så er ikke dette norsk fisk.

[ annonse ]

Hvis fisken blir tint i en stor blokk, har blodvann på seg eller tydelige klemskader, så er det neppe norsk makrell. Klemskader er ofte et resultat av at makrellen pakkes i kartong om bord på fiskefartøyer. Den stables så i fryserommet hvor kartongene tynger hverandre ned. Når fisken fryses slik tar innfrysingen lengre tid enn ved norske fryserier, hvor fisken behandles skånsomt.

Noen ganger merker supermarkedene makrellen med opprinnelse. Et eksempel er bildet fra Tesco Lotus. Det viser norsk makrell. Vi fikk opplyst at denne var importert fersk.

 

Kjennetegn på makrellarter

Hvis opprinnelse ikke er opplyst er det mulig å skille de ulike makrellslagene ved å se på mønstrene. Atlantisk makrell har generelt brede tegninger og lite flekker under ryggmønsteret. Andre makrellslag har tynnere tegninger og flere flekker. Her er en oversikt:

- Atlantisk makrell (Scomber scombrus): Klare og relativt brede tegninger på ryggen. Noen ganger få og lite fremtredende prikker nedenfor tegningene. Fiskes på begge sider av det nordlige Atlanterhavet, fra Middelhavet og nord til Grønland og Bjørnøya.

- Chubmakrell (Scomber japonicus): Smalere mønster på ryggen enn atlantisk makrell, og mange definerte små prikker under ryggtegningene. Fiskes i ikke-tropiske deler av Stillehavet.

- Blå makrell (Scomber australasicus): Smalere tegninger på ryggen, og ofte noe som minner om to litt uregelmessige rekker med prikker langs siden. Fiskes fra Australia og over til USA, og i store deler av Asia.

- Atlantisk chubmakrell (Scomber colias): Smalere tegninger på ryggen og mye små prikker langt ned mot buken. Fiskes i stor grad lenger sør i Atlanterhavet enn atlantisk makrell.

(se papirutgave/e-avis for bilder)

(© Thailands Tidende. Utgave 11/2015 – 1. november 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Thailand i Norge