1. november 2015

– Ansett dansker i Thailand

Skrevet av 

Førsteamanuensis Ellen Hertzberg ved Høgskolen i Hedmark anbefaler norske og svenske bedrifter i Thailand å ansette dansker hvis de trenger vestlig ledelse.

 

Hertzberg, med lang fartstid i Thailand, har nylig ferdigstilt et forskningsprosjekt som ble startet i 2009. Her ble det gjennomført intervjuer av 255 mellomledere i 14 norske, svenske og danske multinasjonale bedrifter som har deler av sin virksomhet i Thailand. Konklusjonen er klar: Dansk og thailandsk kultur ligger nærme hverandre når det gjelder bedriftslederskap. Norsk og svensk kultur har færre likheter med thailandsk kultur.

[ annonse ]

Hertzberg har oppdaget dette ved å la intervjuobjektene få vurdere «Mission Statement» til de 14 firmaene. Mission Statement er en kortfattet beskrivelse av målsetning og forretningside til en bedrift. Større firmaer bruker mye energi på å lage en slik beskrivelse. Ifølge Hertzberg skal selve identiteten til firmaet være å finne i denne beskrivelsen.

– Danskenes Mission Statement ligner veldig på thaienes, sier Hertzberg.

 

Trekker på egen erfaring

Ellen Hertzberg er gjesteprofessor ved det private Bangkok University. Hun trekker på egne erfaringer når hun kommenterer undersøkelsen:

– Ansettelsespraksisen i thailandske bedrifter har vært å foretrekke dansker fremfor nordmenn og svensker, sier Hertzberg.

– Hvor lenge har du observert denne trenden?

– Jeg har observert dette de siste 4–5 år, spesielt på hotel og sykehus.

Hertzberg ble intervjuet av nettavisen Forskning.no tidligere i høst. Der var overskriften «Nordmenn i Thailand mindre likt enn dansker».

– Hvilke andre undersøkelser brukte du som erfaringsgrunnlag for dine svar hos Forskning.no?

– Min erfaring med skandinaviske bedrifter strekker seg helt fra 1992. Jeg har holdt kurs for noen av dem i Cultural Differences. Ellers er det min tid som styremedlem i Thai Norwegian Chamber of Commerce som er en del av erfaringsgrunnlaget.

 

Joviale dansker, strikte nordmenn

Hertzberg omtaler thailandske arbeidstakere slik: – De er ikke spesielt selvgående, men det er viktig for dem å bli behandlet med godt humør og høflighet. Det kan være blant årsakene til at danske ledere passer bedre inn.

Om de skandinaviske landene sier hun til Forskning.no: – Danskene er smilende, tilbakelente og joviale. Svenskene er mer utålmodige og forventer mer egeninnsats. Nordmenn blir oppfattet som strikte og relativt kritiske som arbeidsledere.

Tittelen på forskningsrapporten er «Mission Statements: Looking across cultures».

(© Thailands Tidende. Utgave 11/2015 – 1. november 2015)

 

Lest 653 ganger Sist redigert 2. november 2015 - 16:47

Hold deg oppdatert, lik Thailands Tidende:

.
Gratis e-avis: Fyll ut og få adgang med en gang. Du vil deretter motta ny e-avis den første i hver måned.
[ annonser ]

Vi trenger ditt bidrag!

Mest lest siste måned

Siste rubrikkannonser

Hus i Chiang Mai
( / Hus til salgs)

Hus i Chiang Mai

Najomtien - stor designvilla
( / Hus til leie)

Najomtien - stor designvilla

Raskt salg Koh Samui
( / Land til salgs)

Raskt salg Koh Samui

Bangsare ved stranden
( / Leilighet selges)

Bangsare ved stranden

Enebolig i Cha am
( / Hus til salgs)

Enebolig i Cha am

Interaktive oversikter