Når du søker på Agoda får du automatisk opp «anbefalte» hoteller, men du kan sortere etter andre kriterier øverst på siden. Når du søker på Agoda får du automatisk opp «anbefalte» hoteller, men du kan sortere etter andre kriterier øverst på siden. Faksimile: Agoda.com
1. november 2015

Nettbyråene tar høye provisjoner

Skrevet av 

Stadig flere bestiller hotellrom på nettet, men ikke tro at det gjør overnatting billigere. De store formidlerne tar ofte provisjoner på 15 prosent eller mer. Vi har snakket med en dansk hotelldirektør som har sett seg lei på dette, men som ikke har noen veg utenom å betale.

 

Det blir stadig vanligere å bestille hotellrom via nettsider som  Agoda, Expedia, Booking.com og Hotels.com. Men man skal vita at provisjonene de tar er høye, normalt fra 15 prosent og oppover. De spiser altså mye av de totale inntektene i bransjen, for det blir nemlig ikke flere gjestedøgn av at folk har endret måte å bestille hotellrom på.

Før internettets tid gikk provisjonen til tradisjonelle reisebyråer, men den var sjelden over 10 prosent. Likeledes solgte hotellene en større andel av sine rom direkte til gjestene på den tiden. Så med den økte andelen av kaka som går til byråer må man da konkludere med at det er hotelleierne og gjestene som får svi økonomisk – med dårligere profitt i bransjen og dyrere hotellrom for de reisende. Likevel er det blitt en foretrukket måte å bestille på for de reisende. Det er praktisk, enkelt og oversiktlig.

 

Hemmelige avtaler

Vi har intervjuet en dansk hotelldirektør som ikke ønsker å stå frem med navn. Han sier han er pålagt av nettbyråene å holde størrelsen på provisjonene hemmelig, men gir oss her likevel et innblikk i hvordan denne bransjen er blitt for mindre overnattingssteder som ikke tilhører noen verdensomfattende kjede:

– Våre rom koster fra 800 norske kroner og oppover pr døgn. Vi har avtale med både Agoda og Booking.com. Begge tar normalt en kommisjon på 20 prosent for en booking. Men det er for en relativt standard avtale, som ikke gir oss noen spesiell profilering. Hvis vi ønsker profilering øker kommisjonen raskt, forteller mannen til Thailands Tidende.

[ annonse ]

Over halvparten av bestillingene til hotelldirektøren kommer gjennom disse nettstedene. En konflikt kan med andre ord koste ham dyrt hvis nettbyrået sier opp avtalen. Han opplyser også at nettbyråene bruker lang tid på å sende betaling videre til hotellet. For overnattinger i begynnelsen av en måned må han vente helt til midten av neste måned for å få sin betaling. 

 

Betaler for å bli anbefalt

Det finnes ulike typer profilering hos nettjenestene. På Agoda kan du bli «anbefalt» mens på Booking.com kan du bli «prioritert partner». Begge disse betegnelsene innebærer at du kommer høyt opp på søkelistene, men ifølge den danske hotelldirektøren er det ikke gratis. Han må betale for å bli «anbefalt» eller å bli «prioritert». Han advarer hotellgjester om at det faktum at et hotell er anbefalt eller prioritert ikke nødvendigvis betyr at det er bedre enn andre hoteller. Det eneste du som reisende kan være sikker på er at en større del av prisen du betaler havner hos formidlerne.

Agoda, som ble startet i Thailand, har vært ledende i Sørøst-Asia lenge. I 2007 ble selskapet kjøpt opp av Priceline Group, som også eier Booking.com. Søkeresultater på Agoda kommer automatisk sortert etter hva som er «anbefalt», men du kan klikke på en annen sortering, for eksempel sortering etter anmeldelser, pris eller stjerner. 

 

Expedia med høy provisjon

Ifølge rapporter på Loyaltylobby.com og andre websider tar Expedia normalt 25 prosent provisjon og det er etter sigende ikke mulig å kjøpe seg til en god plassering. Booking.com tar ifølge rapporter 15–25 prosent, mens Agodas standard rate skal være på 17 prosent, ifølge bransjesiden Roomplex.

The Economic Times i India opplyser at hoteller i snitt betaler 25 prosent i provisjon. Provisjonen avhenger i mange tilfeller av sted, tid på året, antall konkurrenter etc.

 

Ber gjester avbestille

– Det kommer nå og da gjester som spør om vi kan selge dem rom til samme priser som på Agoda eller Booking.com, forteller den danske hotelldirektøren. – Det er ikke populært hos nettstedene om de får vite at vi har solgt rom billigere eller til samme pris. Jeg må innrømme at det har skjedd at noen har booket via nettsteder for flere dager. Når de har ankommet har vi avtalt at de avbestiller hos nettstedet og betaler direkte hit isteden. Da kan jeg gi dem en billigere pris og likevel tjene mer penger, sier hotelldirektøren til Thailands Tidende. 

 

Tør ikke selge like billig

Det er sjelden at hoteller gir billigere priser enn det som oppgis på nettstedene. Når du kommer inn døra og spør om en god pris er det vanlig at de ber deg finne et godt tilbud på nettet. Årsaken er at de ikke vil risikere problemer med nettstedene.

Noen hoteller reklamerer med «Garantert laveste pris» på sine hjemmesider, men ofte viser det seg at dette likevel ikke er så billig som på de store nettsidene.

Det er store variasjoner på hvilken provisjon et hotell må betale, alt etter om det er et lite hotell, en kjede eller et kjent luksuriøst og stort hotell. Det er dyrere for små hoteller med få gjestedøgn, enn for store kjedehoteller som har en bedre forhandlingsposisjon overfor nettstedene.

Det er ingen tvil om at det nå er enklere enn noen gang å finne et brukbart hotellrom, men det er liten grunn til å tro at internett har gjort hotellovernatting rimeligere. Det er nok heller slik at gjestene må innfinne seg med at de betaler godt for tjenestene nettstedene tilbyr.

 

Mange små partnere

Det er flere mellomledd som kan tjene penger på den enorme industrien det er blitt å booke hotellrom online. Mange liker å sammenligne priser fra flere nettbyråer. Da kan man bruke webtjenester som Trivago og Kayak. Men det er ikke gratis. I siste instans er det du som bruker som betaler, ved at hotellet ditt blir dyrere. Disse søkeaggregatorene tar nemlig sin del av kaka for å sende deg for eksempel fra Trivago til Agoda.

Mange smarte nettbedrifter har sett inntektspotensialet i å sende folk videre til bookingsider. Det kryr av websider som omtaler reiser og reisemål, og disse sidene er gjerne tilknyttet nettbyråene. De har en såkalt affiliate-avtale, som gjør at de får prosenter når brukerne klikker seg videre inn på Agoda, hotels.com eller andre nettbyråer.

------------------

Facebook og Google vinner

Nettbyråene har store inntekter fra provisjon, men de har også utgifter. De har få ansatte i forhold til omsetning men store markedsføringsbudsjetter, ikke minst til andre nettgiganter.

Hvis du har bodd på et hotell har du sikkert lagt merke til at dette hotellet i ettertid dukker opp som reklame for eksempel på Google og Facebook. Selv om du kun har sett på et hotell og ikke bodd der, vet websidene dette via såkalte cookies som lagres på datamaskinen din. Det er den type direktemarkedsføring som de selskapene kan tilby, som hotellsidene betaler i dyre dommer for. De vil at du skal komme tilbake og bestille det samme hotellet igjen, selv om du kanskje nå befinner deg i en helt annen verdensdel og ikke har noen nye reiseplaner.

(© Thailands Tidende. Utgave 11/2015 – 1. november 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge