2. desember 2015

Se opp for manetene

Skrevet av 

Turister dør eller blir hardt skadet av maneter i Thailand. Det skjer i snitt bare et par ganger i året, men det lønner seg å være oppmerksom på problemet og vite hva man gjør hvis uhellet er ute.

 

Det er blitt en årevis foreteelse at badende i Thailand blir drept eller hardt skadd av maneter (Meng Gaproon på thai). Den farligste er kubemaneten Chironex fleckeri – også kalt «sjøveps» – som er utbredt i det meste av sørøst-asiatiske og nord-australske farvann. Minst ti dødsfall i Thailand de siste femten årene kan spores tilbake til maneter.

Alle dødsfall vi har funnet har skjedd etter 1999. Det skyldes nok manglende registrering av slike dødsfall, samt at foreteelser før den tid ikke finnes som nyhetsartikler på internett. Til sammenligning finnes det heller ikke i Norge noe eget register over hvor mange som dør av huggormbitt eller vepsestikk, selv om det dreier seg om flere personer pr år.

Thailands Tidende har gått gjennom et stort antall nettsteder som er dedikert til maneter, og et enda større antall nyhetsartikler på nett, og vi har funnet ti dødsfall og 22 rapporter om skader som følge av maneter.

 

Færre thaier

Vi har satt sammen en oversikt over de 32 kjente tilfellene hvor mennesker er blitt drept eller skadd av maneter. I 20 av tilfellene har vi funnet bekreftelse på at det er utlendinger. Årsaken til dette er nok at thaier i mindre grad blir gjenstand for oppmerksomhet i mediene, samt at de ofte bader med klær på, noe som beskytter selve kroppen, om ikke armer og ben. Når en eller flere nesletråder kommer i kontakt med selve kroppen øker antallet nesler som sprøyter inn gift betraktelig, og faren for koma og død øker også.

[ annonse ]

Samtidig er det også eksempler på at mange bare reagerer med utslett eller svie etter kontakt med manetene. Her er det paralleller til norske brennmaneter. Forsøk viser at ca. to tredeler av de som kommer i kontakt med manetene får ubehag, resten klarer seg godt, mest sannsynlig grunnet hudtype.

Det er foreløpig ikke noen norske borgere som har dødd, men en 20 år gammel jente ble alvorlig skadd i Hua Hin i 2011. Blant svenske borgere er det registrert to dødsfall og en skade.

 

Bade med t-skjorte

Selv om det statistisk sett er liten sannsynlighet for å bli skadd eller drept av maneter i Thailand er det lurt å følge råd som gis. Det kan også være svært lurt å ha en t-skjorte på seg. Den beskytter de deler av kroppen hvor en har tynn hud.

Kremer som hevdes å beskytte mot maneter er nok en dårlig investering. Det finnes riktignok slike salver som virker beskyttende mot norske brennmaneter, men det er ikke bekreftet at noen beskytter mot farlige kubemaneter.

 

De færreste er farlige

Av over 2000 kjente manetarter er bare 70 regnet som giftige. Ofte er det store manetinvasjoner i enkelte områder i Thailand. I år har det blant annet vært enorme mengder med maneter i områder ved Trat og Koh Chang. I fjor måtte strender i Cha-am og Hua Hin ryddes for maneter som ble skyldt opp på land. Dette var ufarlige maneter. Selv om de er ufarlige kan disse manetene gi kløe og lett svie, spesielt hos barn. Det er derfor lurt å dusje straks en er ferdig med å bade for å hindre at huden blir irritert og begynner å klø.

 

Eddik hjelper

I Thailand kommer de fleste tilfeller av manetskader i perioden oktober til april. Mange steder er det satt opp advarselsskilter på strendene. På de mest populære strendene er det tilgjengelig eddik. Dette brukes også mot svie fra brennmanet i Norge.

Forskerne er imidlertid usikre på hvor god virkningen av eddik er. Mye tyder på at nesleceller som ikke har «sprukket» vil bli nøytralisert, mens de som allerede har sprukket vil tømme seg for gift når de får på seg eddik. En god forholdsregel er derfor at en forsiktig får fjernet nesletråder som ligger på huden før det påføres eddik.

---------------------------

 

Maneten Chironex fleckeri:

- Denne kubemaneten er formet som en kvadratisk boks med sider på opptil 30 centimeter. Den finnes i tropiske farvann i Sørøst-Asia og langs Australias nordkyst samt utenfor Papua New Guinea.

- Maneten har tentakler som kan bli opptil tre meter lange og er dekket av millioner av celler som ved berøring skyter ut små «piler» fylt med svært dødelig gift. Giften virker lammende på hjerte og nervefunksjoner, samtidig som den ødelegger cellemembraner. En fullvoksen manet skal teoretisk ha nok gift til å drepe 60 mennesker.

- Mange ofre får sjokk og hjertestans på grunn av de intense smertene. Noen av de som rammes dør i løpet av fire til seks minutter.

- Chironex fleckeri har 24 øyne og har evne til å «se» enkelte farger, selv om den ikke har hjerne i vanlig forstand.

- Maten består i hovedsak av reker og små fisk. Maneten er også en god svømmer som kan bevege seg med en hastighet på inntil fire knop.

- Det er også fem små kubemaneter som bare er en centimeter brede, som går under fellesbenevnelsen Irukandjimaneter. De skal nå ha spredd seg til thailandske farvann, og det er rapportert om skadde i Malaysia.

- Maneter finnes oftest i sjøvann med lav salinitet. Det vil si brakkvann og bukter omgitt av mangrove. Det er også her det er mest mat for manetene. De overlever ikke i ferskvann.

------------------------

 

Manet-mat

- Maneter er ikke bare en farlig plage. Både i Thailand, Filippinene, Indonesia, Malaysia, Korea, Kina og Thailand er manet brukt som mat. I Thailand kalles den mest kjente retten for Meang Kaproon.

- I Bangkoks Chinatown får du servert kinesisk manet i kyllingkraft. Som oftest blir maneter saltet først. Det binder vann i kjøttet og gir det en konsistens ikke ulik lutefisk. Deretter vannes maneten ut og brukes i ulike retter.

- Du kan kjøpe manet i de fleste thailandske supermarkeder.

(© Thailands Tidende. Utgave 12/2015 – 1. desember 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge