Sutus Court i Pattaya er billig. Omtalene på nettet varierer sterkt. Sutus Court i Pattaya er billig. Omtalene på nettet varierer sterkt. Foto: Agoda
2. desember 2015

Slik unngår du dårlige hoteller

Skrevet av 

Bruk vår sjekkliste – eller lag din egen – før du bestiller hotell. Thailand har enormt mange overnattingstilbud men kvaliteten er høyst varierende.

 

Det potensielt største problemet er støy. Uten nattesøvn blir det en dårlig ferie. Thaier aksepterer det aller meste av støy uten å mukke, og nettopp derfor er dette kanskje den største fallgruben for vestlige turister. Skal du bo på tettsteder må du sjekke omgivelsene. Karaokebarer har ofte åpent hele natta, og med mindre du selv er festløve og sover på dagtid, må du sørge for å bo langt unna disse.

Støy kan også komme fra gamle og dårlig vedlikeholdte airconanlegg eller fra naborommet. Mange thairesorter har dører mellom rommene (for store reisefølger). Dette er en dårlig løsning både sikkerhetsmessig og støymessig.

Såkalte konferansehoteller kan også være en risiko. Kanskje blir du boende i en etasje med en gjeng festglade thaier på konferanse. Nyere hoteller er gjerne bygd med doble vegger, men det hjelper ikke så mye når dører og vinduer er av sparetypen.

Støy får du ikke vite om ved å spørre hotellbetjeningen eller lese hva hotellet skriver om seg selv. Dette må du spørre kjente om, eller lese deg til ved å bla gjennom omtaler skrevet av tidligere hotellgjester på steder som Agoda og Booking. Les gjerne femti omtaler for å være trygg. Hvis ingen har nevnt noe om støy siste året kan du være noenlunde sikker. 

 

Dagens viktigste måltid

[ annonse ]

«Frokostbuffe» kan bety så mangt. Den billigste varianten består av loff med tre ulike påleggsvarianter og rissuppe (Khao Tom) for thaier. Den andre ytterligheten er et gedigent koldtbord med alskens retter, en mengde ulike brødtyper og fruktjuice å velge i, salatbar, osteanretning, omelettbar etc.

Informasjon om dette må du hente inn selv, enten via kjente eller på nettet. Vær også oppmerksomme på at små hoteller ofte jukser og har redusert frokosttilbud utenfor høysesongen. Da vanker det en av verdens mer tvilsomme kulinariske opplevelser – Thai Style American Breakfast: Søtt loff, søte pølser, syntetisk speilegg og stekt ris med rosiner.

 

Wifi mulig irritasjonsmoment

Når det gjelder wifi er det i dag kun én standard som er akseptabel, nemlig at tilbudet er tilgjengelig overalt på hotellområdet. For bare få år siden tok mange hoteller seg betalt for wifi på rommet, men de aller fleste har sluttet med dette nå. Likevel henger mange av de gamle systemene igjen, hvor det er kronglete og tidkrevende å logge seg inn og man må logge inn på nytt hvis man ikke bruker nettet et kvarters tid. Dette kan bli et stort irritasjonsmoment i ferien.

De fleste turiststeder har nå god internettdekning, så hvis wifien er upålitelig eller treg skyldes det som oftest at hotellet har forsøkt å spare penger. Dette er en av mange grunner til å skygge unna de aller billigste hotelltilbudene.

 

Stort eller lite hotell?

Vi var fristet til å inkludere følgende punkt: Bo aldri på et hotell med mindre enn femti rom. Men vi vet at en del folk foretrekker intime omgivelser og liker å bli godt kjente med eier og betjening på små gjestehus og resorter. Men du skal vite at sannsynligheten for at noe slår feil er mye større på små overnattingssteder. Dette gjelder særlig utenfor høysesongen. Da er det gjerne oppussingsarbeider, svømmebassenget er stengt for renovering og frokostbuffeen er droppet til fordel for American Breakfast.

Små «intime» resorter tilbyr også gjerne bungalower. Her kan mye slå feil. Det er mye tyngre å vedlikeholde 50 bungalower enn et hotellbygg med 50 rom, og vi vet hvordan thaier hater vedlikeholdsarbeid. Lei deg en billig bungalow og du kan være nesten garantert at du får tilbringe natten med insekter og at et eller annet ikke virker på badet.

De aller fleste hotellrom i dag har en safe, men litt for ofte oppdager vi at disse bare er plassert i skapet uten å være boltet fast. Det virker å være standardstørrelse på safer i Thailand. I vår erfaring er de store nok til å romme en bærbar pc med 13-tommers skjerm, men hvis du oppgraderer til 15 tommer må du enten stole på hellet eller dra med deg pc-en rundt omkring.

 

Stole på omtaler?

Du bør lese mange omtaler før du trekker noen konklusjon. Det er utrolig hvordan to ulike gjester kan ha diametralt motsatt oppfatning av et hotell de bodde på i samme tidsrom. Her er et eksempel fra omtale på Agoda av Sutus Court 5 i Pattaya. Prisen da vi sjekket lå på 570 baht pr rom. Da var avgifter inkludert men ikke frokost. Prisen er så rimelig for en sentral beliggenhet i Soi Buakhao at det nesten burde vært forbudt å klage, men folk klager nå likevel.

«Terrible. The front office staff were very rude and unhelpful. Air con hardly worked. No safe in the room. Will not stay here again.» (Stanley R., New Zealand, 18. september 2014)

«Stayed 2nd time in this hotel and my stay was comfortable, staff helpful, 1 km from beach, good nice budget hotel.» (Dinesh A., India, 11. august 2014)

 

Sesong?

Ferie i Thailand kan være to vidt forskjellige ting avhengig av tiden på året. Priser varierer sterkt. Det gjør også servicetilbudet.

Problemer i lavsesong:

- Oppussingsarbeider

- Redusert frokosttilbud

Problemer i høysesong:

- Treg inn- og utsjekking

- Treg romvask

- For lite basseng

- Kamp om solstolene

- Dårlig kapasitet på wifi

-------------------------------

 

Sjekkliste for hotellopphold

1. Er det oppussingsarbeider på gang? Er bassenget i bruk?

2. Hva slags frokost tilbys? Er tilbudet avhengig av sesong og belegg?

3. Hvordan er støynivået i området? Er rommene godt lydisolerte?

4. Er det wifi på rommet? Koster det noe? Er internett pålitelig og rask? Må man logge inn på nytt hver gang man brukere wifi?

5. Er det mulig å avbestille rommet? Eventuelt hvor lang tid i forveien?

6. Er det mulig å bestille røykfritt rom?

7. Betyr «dobbeltrom» to enkeltsenger eller en dobbeltseng?

8. Er det dør direkte inn til naborommet (problem for sikkerhet og støy)?

9. Har hotellet egen parkering? Er det tilstrekkelig med plasser?

10. Koster det ekstra å ha med barn? Isåfall fra hvilken alder? Koster barneseng ekstra?

11. Er det safe på rommet? Er den boltet fast?

12. Er airconanlegget godt vedlikeholdt? Bråker det eller avgir vond lukt?

13. Er det mulig å få to nøkler/nøkkelkort slik at man ikke er avhengig av hverandre hele tiden?

14. Når er bassenget åpent? Er de strenge med å overholde åpningstiden?

15. Fungerer dusj og vask, varmt og kaldt vann, samt toalett (toaletter i rom på bakkenivå har ofte problemer)? Har baderommet avtrekksvifte?

16. Er det langt å gå fra parkering til resepsjon og fra resepsjon til rommet? Er det heis?

17. Er det trimrom? Er hotellområdet stort nok til å tillate en joggetur?

(© Thailands Tidende. Utgave 12/2015 – 1. desember 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge