2. desember 2015

Setemålene egnet til forvirring

Skrevet av 

Setet avgjør ofte om en flyreise blir behagelig eller ei. Ikke minst gjelder det for lange reiser mellom Europa og Asia. Det kan derfor være greit å forstå de ulike setemålene.

 

For deg med solid livvidde er setebredden viktig. Hvis du er høy, med lange lår, er avstanden til setet foran vel så viktig. En lang flytur kan bli ubehagelig hvis du sitter med knærne klemt mot setet foran.

På nettstedet seatguru.com kan du sjekke det meste. Du kan sjekke konfigurasjon – det vil si hvordan setene er arrangert, hvor mange det er i bredden, hvilke seter som er i nærheten av toaletter og så videre. Før du gjør en endelig bestilling kan du legge inn flyselskap, rutenummer og dato på dette nettstedet og få opp et kart over flyets setekonfigurasjon. Da kan du finne det setet som passer best for deg med hensyn til avstand til setet foran og plassering i flyet. Dette er nyttig, men vær oppmerksom på at flyselskapet i ettertid kan endre flytypen for denne ruten.

 

Seat Pitch og språkforvirring

«Seat Pitch» – seteavstand – blir ofte oversatt til «legroom», en oversettelse som er direkte misvisende. Seat Pitch er heller ikke reell avstand mellom setene. En vanlig Seat Pitch på økonomiklasse er 32 tommer (81,3 cm). Men det betyr ikke at lår og rumpe får hele 81,3 centimeter å kose seg med.

Seat pitch måles på et hvilket som helst sted på et sete frem til tilsvarende punkt på setet foran.  Det betyr at om seteryggen pluss lomme utgjør 20 centimeter, så blir reell avstand fra nederst på seterygg og frem til setet foran kun 61,3 centimeter. Det betyr at om konfigurasjonen er 30 tommer (76,2 cm) – som enkelte selskaper opererer med – så er avstanden redusert til 56,2 cm. Det er en forskjell på 5,1 cm. Det er disse centimeterne som kan avgjøre om flyreisen blir komfortabel for de som er høye og langbeinte.

[ annonse ]

 

Moderne seter romsligere

I nyere fly er setene ofte konstruert slik at de er tynnest nederst. Det gir i noen tilfeller flere centimeter ekstra for lår og kne. Fly på kortdistanseruter flytter gjerne lommen oppover på seteryggen, der en på langdistansefly normalt finner en skjerm. 

Skulle du ende opp med et trangt sete, så kan et godt råd være å tømme lommen for magasiner, taxfreekatalog, spypose og annet som flyselskapet har stappet nedi. Det er god plass i bagasjehyllen til dette, og du frigjør raskt både to og tre centimeter.

 

Setebredde forvirrende

Setebredde kan også være forvirrende. Er det faktisk bredde du har til rådighet, eller regnes armlener med i bredden? Til det er svaret både ja og nei. De fleste selskaper måler avstand mellom armlener, men noen måler fra midtpunktet i armlene til midtpunkt på det neste armlenet.

(© Thailands Tidende. Utgave 12/2015 – 1. desember 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge