2. desember 2015

Premium Økonomi – store forskjeller

Skrevet av 

De siste årene har stadig flere flyselskaper innført en oppgradert versjon av økonomiklasse. Noe selskaper tilbyr både bedre seter, bedre bevertning og andre fordeler, mens andre tar svært godt betalt for kun litt ekstra seteavstand.

 

Fra Oslo tilbyr nå en rekke selskaper en oppgradert versjon av økonomiklasse, men det varierer sterkt hva man får igjen for pengene. I noen tilfeller må investeringen regnes som bortkastede penger, mens i andre tilfeller kan den oppgraderte økonomiklassen gjøre reiseopplevelsen mye mer behagelig.

Noen selskaper tilbyr premium-passasjerer ekstra bagasje, større tv-skjerm, bedre hodesett, prioritert ombordstigning, flere poeng i fordelsprogram, oppgradert mat og drikke m.m. Andre tilbyr lite og ingenting.

 

Norwegian best på komfort

Hvis vi ser bort fra Thai Airways – som i praksis ikke har noen premium-seter mellom Oslo og Bangkok – er Norwegian en klar vinner når man måler pris opp mot komfort. Vi tar da for gitt at de leverer det de reklamerer med i form av oppgradert mat servert på porselen.

Norwegian skårer høyt på seteplassering. De fleste som betaler for premium gjør dette for å få bedre plass. Med 46 tommer mellom setene er Norwegian i en særklasse. I bredde blir de bare slått av Aeroflot som har 20 tommer mot Norwegians 19 tommer. Dårligst på plass er KLM som tilbyr 35 tommers avstand og 17,5 tommers bredde.

[ annonse ]

 

KLMs tilbud dårligst

KLM kaller sitt tilbud Economy Comfort. For 160 euro får du et sete med bedre plass til beina på strekningen Amsterdam–Bangkok. Disse setene befinner seg ofte ved rømningsveier og foran ved toalett og pantryvegg, samt noen få rader bakover derfra. De er ikke bredere, men ryggen kan bøyes en tanke mer. Sitter du ved vegg vil du bli forstyrret av passasjerer som tror de ekstra centimeterne frem til veggen er en passasje hvor de kan snuble i beina dine hele natten. Ved nødutgangene er det kombinert trimrom og kø til toalett. Ingen av disse setene er verdt det ekstra påslaget. 

Skulle du velge Economy Comfort på grunn av stort livmål, får du ikke en eneste centimeter i bredden, og heller ikke noe ekstra bevertning. Med andre ord, KLMs Økonomi Komfort må ikke forveksles med tilbudet til andre selskaper.

Ifølge nettstedet Seatguru koster premium økonomi som regel cirka 85 prosent mer enn vanlige økonomipriser. I tilfellet KLM utgjør tillegget normalt cirka 50 til 75 prosent.

 

Full businessklasseservice

I motsatt ende av skalaen finner vi Thai Airways. De tilbyr premium mellom Oslo og Bangkok. Men deres premium er i realiteten businessklasse. Den største forskjellen er at premium tillater 30 kilo bagasje, mens på business er det 60. Det vanker også flere poeng i fordelsprogrammet om en reiser business. Prisforskjellen mellom premium og business er imidlertid tilnærmet null. Da vi sjekket prisene var det snakk om i cirka 23.000 baht for begge.

 

Finnair ikke verdt pengene 

Finnair satser også sterkt på salg av sine økonomi premium-seter. For noen tusenlapper ekstra får du prioritert ombordstigning, bedre seter og bedre høretelefoner. Du får også et lite sett med tannkost/tannkrem, strømper med mer. Mange andre flyselskaper, som Turkish Airlines og Emirates, deler imidlertid dette ut på ordinær økonomiklasse. Bevertningen er den samme hos Finnair, enten du velger ordinær billett eller premium økonomi.

Setene til Finnair har en avstand på 35 tommer, fire mer enn på ordinær økonomiklasse. Bredden er den samme, 18 tommer. På datoen vi sjekket kostet premium 12.842 kroner, mens vanlig økonomi kostet 5.125 kroner. Istedenfor å betale over dobbel pris for et litt bedre sete hos Finnair, burde en heller vurdere Norwegian eller Air France, som tilbyr rimeligere og atskillig bedre premiumklasse.

 

Turkish med god service

Turkish Airlines er premiert for sin gode inflight-service. De er blant mange ansett som kongen for de som vil ha en behagelig reise til en god pris. Selskapet tilbyr ikke bare gode seter, men også en oppgradering av mat og drikke til nivå som ikke er langt unna businessklasse. Det gis ikke ekstra bagasje i prisen.

Uheldigvis tilbyr Turkish Airlines for tiden premium økonomi kun på asiatiske flyvinger til Tokyo, Seoul, Guangzhou og Beijing, men ikke til Bangkok. En del av flyene som i senere år har blitt brukt til Bangkok har vært leaset fra indiske Jet Airways, hvilket sannsynligvis forklarer hvorfor premium ikke tilbys til Bangkok. Det er lov å håpe at disse flyene blir skiftet ut.

Hvis du først vil betale for bedre komfort og bedre bevertning, så sjekk alltid prisene på businessklasse først. Ofte er det ikke så mye dyrere å gå for en ren businessklasse. Når dette skrives selger Emirates businessklasse til rett over 14.000 kroner. Da blir det meningsløst å betale 12.842 for Finnairs tilbud.

(Se papirutgave/e-avis for tabeller)

(© Thailands Tidende. Utgave 12/2015 – 1. desember 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge