2. desember 2015

Lederartikkel: Ledighet er roten til alt ondt

Skrevet av 

Få land har lavere arbeidsledighet enn Thailand – hvis man skal tro det offisielle tallet på 0,9 prosent. Dette står i sterk kontrast til europeiske forhold, ikke minst i ghettoer rundt storbyer som for eksempel Birmingham, Brussel og Paris. Ifølge Al Jazeera er det over 50 prosent arbeidsledighet i forstedene til Paris. Den pro-arabiske tv-kanalen omtalte dette faktum som en tikkende bombe i januar i år. De fikk rett.

 

Det at staten lager et dyrt sikkerhetsnett som involverer alle borgere er blitt et kjennetegn for vestlige demokratier. Men fungerer dette egentlig så godt? Det går en vestlig debatt for tiden for og imot innvandring. Men jeg tror den er basert på feil premisser. Problemet er ikke innvandring som fenomen, men heller velferdsgodene, som gjør at man i litt for stor grad tiltrekker seg opportunister istedenfor folk som vil jobbe for sitt levebrød.

 

[ annonse ]

Thailand forsøker å bli som vesten. Det er nå gratis helsevesen her – selv om alle som har råd til det velger privat. Det er 12 års offentlig skolegang – selv om foreldre får nok av regninger, slik Thailands Tidende har rapportert tidligere. Men det neste steget – arbeidsledighetstrygd/sosialtrygd – blir nok tyngre å få til. Da må moms, skatter og avgifter økes betraktelig.

 

Men burde det egentlig være noe mål for Thailand å bli som de vestlige sosialdemokratier? Hvordan ville Thailand sett ut hvis folk kunne hevet trygd istedenfor å jobbe? Det vi liker ved thaiene er deres ustoppelige innsatsvilje og entreprenørskap. Det er et slitsomt liv, men det gir en god selvfølelse å se at man lykkes og kan ta seg av familien. I vesten har politikere under press fra fagforeninger skapt et rigid forretnings- og arbeidslivet som gjør det vanskelig å starte egen virksomhet og som gjør det risikabelt å ansette folk. Vi får håpe Thailand ikke går i den samme fella. Sikkerhetsnettet finnes for øvrig også i Thailand, i form av et stort antall templer.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør

(© Thailands Tidende. Utgave 12/2015 – 1. desember 2015)

Lest 846 ganger Sist redigert 3. januar 2016 - 11:32

Hold deg oppdatert, lik Thailands Tidende:

.
Gratis e-avis: Fyll ut og få adgang med en gang. Du vil deretter motta ny e-avis den første i hver måned.
[ annonser ]

Vi trenger ditt bidrag!

Siste rubrikkannonser

124 kvm i Pattaya
( / Leilighet selges)

124 kvm i Pattaya

Ønsker å leie hus i Pattaya
( / Hus til leie)

Ønsker å leie hus i Pattaya

Ønsker å leie i Pattaya
( / Hus til leie)

Ønsker å leie i Pattaya

Hus i Chiang Mai
( / Hus til salgs)

Hus i Chiang Mai

Najomtien - stor designvilla
( / Hus til leie)

Najomtien - stor designvilla