2. desember 2015

Lederartikkel: Ledighet er roten til alt ondt

Skrevet av 

Få land har lavere arbeidsledighet enn Thailand – hvis man skal tro det offisielle tallet på 0,9 prosent. Dette står i sterk kontrast til europeiske forhold, ikke minst i ghettoer rundt storbyer som for eksempel Birmingham, Brussel og Paris. Ifølge Al Jazeera er det over 50 prosent arbeidsledighet i forstedene til Paris. Den pro-arabiske tv-kanalen omtalte dette faktum som en tikkende bombe i januar i år. De fikk rett.

 

Det at staten lager et dyrt sikkerhetsnett som involverer alle borgere er blitt et kjennetegn for vestlige demokratier. Men fungerer dette egentlig så godt? Det går en vestlig debatt for tiden for og imot innvandring. Men jeg tror den er basert på feil premisser. Problemet er ikke innvandring som fenomen, men heller velferdsgodene, som gjør at man i litt for stor grad tiltrekker seg opportunister istedenfor folk som vil jobbe for sitt levebrød.

 

Thailand forsøker å bli som vesten. Det er nå gratis helsevesen her – selv om alle som har råd til det velger privat. Det er 12 års offentlig skolegang – selv om foreldre får nok av regninger, slik Thailands Tidende har rapportert tidligere. Men det neste steget – arbeidsledighetstrygd/sosialtrygd – blir nok tyngre å få til. Da må moms, skatter og avgifter økes betraktelig.

 

Men burde det egentlig være noe mål for Thailand å bli som de vestlige sosialdemokratier? Hvordan ville Thailand sett ut hvis folk kunne hevet trygd istedenfor å jobbe? Det vi liker ved thaiene er deres ustoppelige innsatsvilje og entreprenørskap. Det er et slitsomt liv, men det gir en god selvfølelse å se at man lykkes og kan ta seg av familien. I vesten har politikere under press fra fagforeninger skapt et rigid forretnings- og arbeidslivet som gjør det vanskelig å starte egen virksomhet og som gjør det risikabelt å ansette folk. Vi får håpe Thailand ikke går i den samme fella. Sikkerhetsnettet finnes for øvrig også i Thailand, i form av et stort antall templer.

Dag A. Ekeberg

[ annonse ]


Dag A. Ekeberg, redaktør

(© Thailands Tidende. Utgave 12/2015 – 1. desember 2015)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge