Kurt og Anita Svendheim utenfor kontorfløyen med utsikt nedover «norske» soi 4 på Pratamnak Hill. Kurt og Anita Svendheim utenfor kontorfløyen med utsikt nedover «norske» soi 4 på Pratamnak Hill. Foto: Dag A. Ekeberg
2. desember 2015

New Nordic vokser stadig raskere

Skrevet av 

New Nordic på Pratamnak Hill i Pattaya har nå tolv leilighetsprosjekter under utvikling samtidig. Det er ny rekord for gründer Kurt Svendheim, som i 2009 startet med en beskjeden leieavtale på resepsjonsbygget – som nå er revet. Svendheim kommenterer her også støyproblemer og bortfall av russere.

 

En viktig del av forretningsideen hos New Nordic er å selge leiligheter til folk som leier dem tilbake til New Nordic for hotelldrift. Leiegarantien er fortsatt gunstige ti prosent årlig av kjøpsprisen. Dette er et konsept som har fungert godt for Kurt Svendheim (48). Han drar nytte av stordriftsfordeler som gjør at han kan ta inn store reisefølger på lengre og kortere opphold, for eksempel kinesiske turgrupper.

Det er nå i alt 54 eiendomsprosjekter under paraplyen «New Nordic» på Pratamnak Hill. I tillegg er det 14 store og små bevertningssteder. Prosjektene beveger seg ut fra kjernen ved soi 4. På den nederste stikkveien mellom soi 4 og 5 er nå alle prosjektene ferdig. På den neste stikkveien, et hakk lenger opp, er tre såkalte Trend-prosjekter helt ferdig, mens tre andre er fra 50 til 90 prosent ferdig. De to prosjektene som ennå ikke er påbegynt er de som kalles Trend 7 og Atrium.

 

– Ikke redd for økonomien

– Er du ikke redd for at en plutselig konjunkturendring i økonomien skal skape problemer her?

– Nei, det er jeg ikke. Det viser seg at når noe går ned går andre ting opp. Bunnen falt jo ut av det russiske markedet her, men samtidig har det vært en sterk økning i antall kinesere.

[ annonse ]

– Men kineserne bruker jo ikke noe penger i Pattaya?

– Vel, kanskje ikke så mye i restauranter og barer etc, men de må jo overnatt et sted, og der kommer vi inn.

 

Støy i lavsesong

– Det blir vel unektelig mye støy med så mange byggeprosjekter?

– Ja, men vi forsøker å legge perioder med mye støy til lavsesong. For eksempel kjører vi nå tre pælemaskiner parallelt på «Marcus 2» for å bli ferdig med dette til desember og høysesongen. Vi har også i god tid informert eierne her, og opplyser om mulig støy til hotellgjester og leietakere. Hvis noen er plaget av støy får de flytte til roligere leiligheter.

 

Revet resepsjon

Da Kurt Svendheim først kom til Nordic inngikk han en avtale om å leie resepsjonsbygningen. Det var hele fotfestet han hadde – i tillegg til forretningsideen om å tilby drift og utleie av leiligheter. Avtalen slo imidlertid fast at han hadde forkjøpsrett til bygget, og den benyttet han seg av etter et par år. Bygget ble for øvrig i høst for lite, og sto i veien, så det ble revet for å gjøre rom for «Marcus 2», som skal være et konferansehotell.

– Det blir to saler med plass til hundre personer hver, samt flere mindre saler, opplyser Svendheim.

 

Fortsatt mye franskmenn

– Er det fortsatt franskmenn som dominerer her, slik vi rapporterte i januar i år?

– Ja, vi har vel nå ca. 580 leiligheter eid av franskmenn, nordmenn ligger på i underkant av 500.

– Så dere har spesielt dyktige agenter i Frankrike?

– Ja, de har solgt veldig godt der. Formueskatten i Frankrike øker stadig, og folk er på utkikk etter gode investeringsmuligheter.

– Leiegaranti er vel et stort trekkplaster for mange investorer?

– Jo, det er klart. Vi har for øvrig ingen firmaer som investorer, det er kun snakk om privatpersoner. De aller fleste kjøper en eller to leiligheter først, for å se hva dette er for noe. Veldig mange kommer tilbake og kjøper flere leiligheter. Noen har programmer hvor de f.eks. kjøper en leilighet annenhver måned.

 

Registreres som condominium

Svendheim opplyser at alle nye prosjekter er registrert som condominium. Han har kun bygd ett leilighetsbygg – Suites 1 – som ikke er registrert som condominium, og det skyldtes at tomten var for liten. Ifølge thailandsk lov kan utlendinger eie inntil halve leilighetsmassen i et condominium.

I slutten av september i år kunne lokalpressen i Pattaya fortelle om en razzia i en bungalow eid av New Nordic. Det skulle etter sigende ha vært funnet store mengder taxfree alkohol samt en luksusbil som det ikke var betalt avgifter for.

– Hva ble enden på den visa?

– Dette var en sak som varte kun en dag, sier Svendheim. – Det dreide seg om noen få flasker kjøpt på taxfreebutikker på ulike turer brukt til utstilling. Flaskene er en del av dekorasjonen bak vårt slottskonsept.

– Og bilen, en Aston Martin?

– Registreringspapirene lå på kontoret til det selskapet her som eier den.

 

Misunnelse?

– Er du ikke redd for at det vil skape misunnelse blant mektige thaier når New Nordic kjøper inn luksusbiler?

– Nei, dette er New Nordic Castles bil, den tilhører firmaet som bygger slottene og brukes i slottskonseptet vårt. Dette ligger i øvre prisklasse, og det betyr at gjester blir hentet på flyplassen og kjørt hit med stil. Vi har også utleierom i andre enden av skalaen, fra 4500 baht pr måned.

De to slottene bygges sentralt på New Nordic, et fra soi 4 og et fra stikkveien der den gamle resepsjonen lå. Disse to slottene møtes så på midten og skal danne en L-form.

------------------------------------------

 

54 prosjekter

Det som startet som Nordic og som Kurt Svendheim i 2009 døpte New Nordic består i dag av 54 eiendomsprosjekter:

- 33 condominiums

- 7 leilighetsbygg

- 6 bungalow-prosjekter

- 2 administrasjonsbygg

- 6 planlagte prosjekter

I disse byggene er det 14 spisesteder og 22 butikker/kontorer og andre servicetilbud, ifølge New Nordic.

12 av disse prosjektene er under bygging i skrivende stund. Det dreier seg om: Trend 4-5-6, Suites 4-5, Club 1-2-3, Castle 1-2 og Marcus 2-3.

--------------------------------

 

Blir «familiebedrift»

New Nordic-gründer Kurt Svendheim har fått hjelp av sin datter Anita, som siden september har hatt ansvar for all markedsføring. Anita er utdannet innen markedsføring, men interessene er såpass uvanlige som veldedighetsarbeid i Afrika og kamp for nynorsken.

 

Anita Svendheim (23) var i sommer ferdig med sin bachelorgrad i markedsføring med hovedfag innen afrikapolitikk og internettpolitikk fra Royal Holloway, University of London. Samtidig som hun studerte var hun også med å grunnlegge og drive den veldedige organisasjonen Midlands Children Hope Project som hjelper barn i Zimbabwe.

– Vi startet med å samle inn skolepenger til barna der, men det utviklet seg til mer omfattende hjelpetiltak. Vi tar ingen midler til administrasjon, alt som samles inn går til barna.

– Det er vel vanskelig å tenke seg en større kontrast enn veldedig arbeid i Afrika og eiendomsutvikling i Pattaya?

– Ja, det kan du si. Men man bruker jo markedsføring i begge tilfeller. Veldedige prosjekter må jo også markedsføre seg for å nå ut.

– Du har vel tilbragt mye tid på New Nordic i ungdommen?

– Ja, vi var her i hvert fall to ganger i året. Jeg har testet alle bassengene, sier Anita med et smil.

 

– Ikke love grønne skoger

Anita Svendheim startet i sin jobb som leder av markedsføringsaktiviteten på New Nordic i september i år. Hun sier at en viktig oppgave er å samordne markedsføringen for de ulike prosjektene, som til nå ofte har drevet sin satsing separat.

– Hvilke prinsipper er viktig for deg å jobbe etter?

– Man skal ikke love gull og grønne skoger. Våre kunder skal være trygge på at de får nøyaktig det de har betalt for hos oss.

Hun legger til: – New Nordic har jo nå både stor tyngde og erfaring, så tallene burde også tale for seg selv.

 

Nynorskforkjemper

Anita gikk på high school i Colorado i USA og altså på universitet rett utenfor London. Det er derfor hele seks år siden hun har bodd hjemme i Norge. Hun har likevel hatt god kontakt med hjemlandet, og også engasjert seg i en litt uvanlig sak for ungdom – nynorsksaken. Familien Svendheim er fra Suldal, en ren nynorskkommune. Hun har skrevet for Framtida.no, som eies av Startsiden og drives på nynorsk. Anita er imidlertid ingen fanatiker, hun synes det skal være frivillig å bruke nynorsk. Hun har skrevet litt ironisk at de fleste innlegg på nynorsk på internett handlet om hvorfor man trenger nynorsken.

– Så markedsføringsmaterialet hos New Nordic blir altså ikke kun på nynorsk fremover?

– Nei, det gjør det nok ikke, ler Anita. – Det meste er jo uansett på engelsk.

– Hvordan er det å ha hoteller oppkalt etter seg?

– Det blir en vane. Noen ganger spøkte vi med at jeg hadde tre hoteller mens Kristine kun hadde ett.

Kurt Svendheim har oppkalt mange av sine prosjekter etter sine tre barn. Den yngste, Marcus (9), har også flere prosjekter som bærer hans navn nå.

(© Thailands Tidende. Utgave 12/2015 – 1. desember 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge