2. januar 2016

Tømrerbien – vakker men sviende

Skrevet av 

De minner om små kolibri når de svever som et helikopter foran en blomst. De skinner i vakre, grønnblå metalliske farger, men forsøk for all del ikke å fange dem. De vet å forsvare seg.

 

På engelsk kalles den Carpenter Bee – tømrerbie. Årsaken til navnet er at disse biene lager sine reir i treverk av ymse slag. Thaier kjenner den som Malaeng Poo. Her er de svært vanlige.

De færreste forbinder dette store insektet med en bie. Det ligner mer på en bille eller en humle, men den mangler billens skall og humlens behåring.

 

Svir kraftig

Ser du en tømrerbie så nyt synet. De er ikke aggressive men stikker hvis du forsøker å fange dem. Stikket er ikke farlig, men brodden er kraftig og stikket svir som et vepsestikk – bare mye lenger. Mange hovner kraftig opp av giften som sprøytes inn.

Noen tømrerbier er helt svarte eller mørkeblå, mens noen har gule bånd. Biene er viktige for pollinering av mange planter.

[ annonse ]

 

Lager store bol

I motsetning til vanlige bier lager tømrerbien store bol. Noen bor alene, mens mødre og søstre lager felles bol. Dette sees ofte som et lite hull raspet ut i en trestokk. Innvendig kan det være plass til flere titalls hunnbier og deres avkom. Eggene legges i celler som bygges av trebiter, ikke voks slik som honningbiene bruker.

 

Passer på

Når tømrerbiene drar ut for å sanke nektar blir én bie igjen for å vokte egne og søstrenes egg og larver. Den plasserer seg da nært bolets utgang og sitter stille og vokter mot sultne insekter som måtte ønske seg et måltid bielarver.

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2016 – 1. januar 2016)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge