Alf-Helge Jordal (47) og Jan-Arne Olsen (51) foran restauranten som ligger mellom de to condoene. Alf-Helge Jordal (47) og Jan-Arne Olsen (51) foran restauranten som ligger mellom de to condoene. Foto: Dag A. Ekeberg
2. januar 2016

Condobyggere med golf på hjernen

Skrevet av 

Alf-Helge Jordal og Jan-Arne Olsen fra Bergen er nettopp ferdig med sitt andre condobygg på Pratamnak Hill. Her deler de av sine erfaringer, både om husbygging og favorittaktiviteten golf.

 

Jordal og Olsen eide utleieeiendommer sammen i Bergen men fant ut at de ville bytte ut kulde og slaps med 32 grader og sol hele året. Med investorer i lomma og Jordals ti år lange erfaring som elektriker var det bare å hoppe i det. Det andre condominiumet er ferdig og 67 av totalt 68 leiligheter i de to byggene er solgt. De som ønsker å leie må vente til godt ut på våren før noe er ledig. De fleste leietakerne er folk som jobber i Thailand eller andre land i regionen og leier på årsbasis.

– Når kommer neste bygg?

– Det er klart vi er på utkikk etter gode tomter, sier Olsen. – Men for tiden er vi faktisk mest fokusert på et prosjekt på Koh Chang.

De to hjelper til å finne kjøpere og investorer til Tranquility Bay Residence, helt på sydspissen av øya. Det er en thailandsk kjenning av de to som bygger dette prosjektet, som startet for sju år siden. Denne karen har vokst opp i England og USA, og ham traff de selvsagt på golfbanen. 

 

En gedigen papirmølle

[ annonse ]

– Det er ingen som aner hvor mye jobb det er med å bygge condominium, sier Jordal. – Det er en stor papirmølle og en mengde forskrifter som skal overholdes. I tillegg kommer miljøgodkjenningen EIA, som heldigvis er blitt et krav til utbyggere etter hvert. Den tok nesten et år å få på plass for det siste bygget.

Det var støy- og luftkvalitetsmålere utenfor nybygget i to måneder.

– Gudene vet hvorfor dette er viktig, når man ser hundrevis av turbusser som støyer og slipper ut dieselrøyk på vegene her. Men vi må jo bare følge regelverket her, sier Olsen med en skjevt smil.

Olsen forteller at de to byggene har hatt fem resalg bare siste halvannen måned. Salgene formidles av de to utbyggerne. De har imidlertid fått kontakt og gått inn i et samarbeid  med en dansk eiendomsmegler som har vært til god hjelp. De to legger ikke skjul på at man treffer mange eventuelle kjøpere og investorer når man spiller golf.

Sammen med åpningen av nye Siam Royal Ocean View ble også restauranten Siam Royal Bar & Grill åpnet. Den er det svenske Pelle Pettersson som har ansvaret for. Han er også innehaveren av Akvavit Grill & Bar på Jomtien Beach.

 

De beste golfbanene

– Hvilke er de fem beste golfbanene i byen?

De to golferne er skjønt enige: – Det dreier seg om de tre Siam Country Club-banene samt to baner vegg-i-vegg med hverandre: Laem Chabang og Burapha.

Siam Country Club ligger ca. en mil øst for byen, de to andre banene ligger omlag to mil unna, i nordøstlig retning.

– Reklamen sier at det er 25 golfbaner i Pattaya. Stemmer dette?

– Ja, det gjør det nok, sier Olsen. Han teller innvendig: – Og det er i hvert fall minst 15 av dem som er høyst spillbare.

På østsiden av Bangkok, bare en times tids kjøring fra Pattaya, ligger det enda flere baner, inkludert noen med veldig høy standard, som Amata Spring Country Club. Der koster det riktignok 6000 baht å spille, men ingen av de to er et sekund i tvil om at det er verdt pengene.

I umiddelbar nærhet av Suvarnabhumi Airport ligger cirka ti baner.

 

Norsk miljø – snart turnering

– Hvordan er det norske golfmiljøet i området?

– Jeg vil si det er veldig bra, sier Olsen. – Det er ulike grupper som arrangerer turer. Noen avtaler turene via websider, andre bruker facebookgrupper.

«Golf i Pattaya» er en lukket gruppe som i skrivende stund har 83 medlemmer. Olsen sier at interesserte bare må sende ham en e-post så skal de få råd.

10. januar skjer årets høydepunkt for disse to golferne. Da går Mai Thai Invitational av stabelen. Det er nordmenn som står bak og turneringen har vært arrangert siden 2004. Jordal vant turneringen i 2012. 

 

Gode råd til forretningsdrivende

Til sist ber vi Jordal og Olsen dele litt av sine erfaringer innen forretningsdrift med håpefulle nordiske businessmenn her.

– Følg alle lover og regler til punkt og prikke, kommer det unisont. De har sett nok eksempler på at utlendinger har kommet hit og ønsket å gjøre rask suksess. Det er ingen god oppskrift.

– Vær tilstede hele tiden, sier Jordal. Han var tilstede stort sett hver dag under byggingen av Siam Ocean View. Og en av de to var alltid tilstede under byggingen av Siam Royal Ocean View.

-----------------------------------------------------

 

Råd om oppussing og bygging

Mange nordmenn bygger hus i Thailand. Andre pusser opp eksisterende hus, enten de eier eller leier. Jordal og Olsen gir her noen gode råd på vegen:

 

1. Velg aldri billigste alternativ

Dette gjelder både entreprenør og ikke minst varer. Byggevarekjeder i Thailand selger mye varer som aldri ville sluppet inn i en tilsvarende forretning i Norden, enten grunnet statlige reguleringer eller fordi butikkeieren simpelthen ikke vil risikere dårlig omdømme. Men thaiene bryr seg tydeligvis ikke så mye om slike ting. Du er nesten garantert å få dårlig kvalitet hvis du velger rimeligste alternativ her.

 

2. Fokuser på tre viktige ting

Det er greit å spare penger på en del områder, men forsøk aldri å spare på dører, vinduer og aircon. Dette er de tre viktigste tingene i en bolig her. Byggevarekjeder selger både vinduer og dører, men kvaliteten er ofte ikke bra.

Det er mange tilbydere av tredører, men disse anbefales heller ikke. Det er mye juks med treverk, og man sitter uansett som oftest igjen med utette dører. Siam Royal Hill bestiller sine dører fra Scorpion Doors i Pattaya.

På vindusfronten anbefales uPVC-løsninger fra spesialfirmaer, ikke standard aluminium-løsninger som mange thaier bruker.

Siam Royal Hill-prosjektene bruker aircon fra Daikin, men de sier at for eksempel LG og Mitsubishi også er bra. Uansett er det viktig å velge en god og stillegående modell. Man trenger normalt ikke legge på mange tusenlappene for å gå fra billigste modell opp til en meget god modell.

En fin bonus med å fokusere på disse tingene er at strømregninga går ned.

 

3. Kjøp varene selv

Mange entreprenører liker å gi anbud som inkluderer varer. Dette anbefales ikke. Resultatet vil som oftest bli at entreprenøren forsøker å tjene ekstra penger på å velge billige og dårlige varer.

 

4. Stol på deg selv

Mange utlendinger har thaier til å hjelpe seg, enten de er kjærester eller venner. Men med mindre de har erfaring innen byggfag er det ingen grunn til å la dem få velge byggevarer. Stol på deg selv. Hvis et tilbud virker for godt til å være sant er det bedre å gå opp i pris og få en god kvalitet. Større byggevarebutikker har betjening som snakker engelsk. Hvis du treffer noen som snakker dårlig engelsk så be om å få snakke med en annen person.

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2016 – 1. januar 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge