Sjefsveterinær Suraphong Wongsutthawart beklager at de ikke kan fange hunder når det er enklest – på morgenen – grunnet overtidsbestemmelser. Sjefsveterinær Suraphong Wongsutthawart beklager at de ikke kan fange hunder når det er enklest – på morgenen – grunnet overtidsbestemmelser. Foto: Dag A. Ekeberg
2. januar 2016

– Si fra om løshundene

Skrevet av 

Det er mye løshunder på strender og i smågater i Pattaya – som de fleste andre steder i Thailand. Sjefsveterinæren i byen oppfordrer utlendinger til å slå seg sammen og ta kontakt med ham. Hans team er ute og fanger hunder hver dag og lover å hjelpe.

 

I slutten av november meldte vi fra til Pattayas veterinærmyndigheter (Pattaya City Veterinary Section) om det som virker som en økning i antall løshunder på Jomtien Beach. Tre uker senere hadde vi fortsatt ikke fått noen tilbakemelding, så vi ba om å få snakke med sjefen. Det fikk vi.

Vi viste sjefsveterinær Suraphong Wongsutthawart et oppslag fra Thailands Tidende 1. mars 2014. Der er det bilde av 65 nordmenn som tropper opp hos lokale myndigheter i Cha-am for å klage på løshunder. Vi spurte om dette var en mulighet i Pattaya også.

– Ja, vi vil gjerne høre fra utlendinger her. Slå dere gjerne sammen og ta kontakt. Da avtaler vi et tidspunkt og møtes på stedet hvor løshundene er observert.

 

To ganger pr år

Ifølge veterinæren har Pattayas myndigheter drevet hundefangst i drøyt ti år. Han forteller at de har team som er ute og fanger hunder alle hverdager. De fanger i snitt 80 hunder pr måned, noen ganger opptil 100.

[ annonse ]

– Men Pattaya er stort?

– Ja, vårt område er på 54 kvadratkilometer.

– Jomtien Beach er et populært sted for skandinaver. Hvor ofte fanger dere hunder der?

– I 2015 fanget vi hunder på Jomtien-stranda to ganger. I 2014 var vi der oftere enn det.

 

Hundre hunder

I slutten av november talte vi nærmere hundre løshunder på en kjøretur en tidlig morgen langs den fire kilometer lange Jomtien-stranda. Da vi konfronterte Wongsutthawart med dette virket han veldig overrasket.

– Vi har dessverre ikke mulighet til å innvilge overtid for våre ansatte, så vi fanger hunder kun i ordinær arbeidstid.

– Men løshundene trekker jo ofte inn i skogholt på dagen. Da er det vel ikke lett å finne dem?

– Det stemmer nok det. Men vi har våre metoder.

Wongsutthawart sa seg uansett enig i at det hadde vært gunstig å kunne drive hundefangst tidlig på morgenen.

– Er det noen eiendomsutviklere som har egne ordninger for å fange hunder i sine prosjekter?

– Nei, ikke det jeg vet. De kontakter oss hvis det er problemer.

– Er det mulig å hyre inn private firmaer til å fange hunder mot betaling?

– Det anbefaler vi ikke. Det er veldig dyrt og vi kan ikke gå god for måten de opererer på.

 

Bringes til Tony’s

Pattaya City har et budsjett på 1,2 millioner baht pr år til hundefôr. Veterinærsjefen forteller oss at hundene i hovedsak bringes til Plutaluang syd for Pattaya. Der ligger Tony’s hundefarm, hvor det er rom for drøyt tusen dyr. Dette drives av ingen andre enn den kjente pattayafiguren «Tony» (Surapol Sanguanchartisorakrai), som er mest kjent for sitt diskotek men som også driver med ting som helsestudioer og eiendom.

–  Er denne farmen full nå?

– Nei, ikke ennå. Jeg håper at Pattaya City får være alene om å bruke denne. Hvis andre distrikter i området kommer med sine hunder dit blir det raskt fullt.

– Kunne dere fanget flere hunder hvis det var bedre plass på hundefarmer?

– Nei, ikke slik situasjonen er i dag. Vi er ute og fanger hver dag, og gjør så godt vi kan.

Pattaya City har også et team med veterinærer som er ute to ganger i måneden. De vaksinerer og tester hunder for rabies. Det er veldig få dødsfall pr år fra rabies i Thailand. Departementet for husdyrutvikling (Department of Livestock Development) har uttalt til Bangkok Post at det dreier seg om ensifrede tall.

 

Dart med sovemedisin

Veterinærsjefen viser oss hvordan de fanger hundene. De har flere metoder. De bruker dartpiler med sovemedisin. Disse skytes enten med et spesiallaget gevær eller med lange blåserør av lettmetall. De bruker også nett til å fange hunder med.

Sjefsveterinæren er interessert i forholdene i Skandinavia. Vi forteller at det ikke finnes løshunder der. Det er han overrasket over. Han spør om vi spiser hundekjøtt, slik enkelte thaier gjør (i strid med loven). Det kan vi berolige med at vi ikke gjør.

 

Ikke mat dem

Det er mange personer – både thaier og utlendinger – som skaper problemer for hundefangerne i Pattaya. Wongsutthawart forteller at noen slår hundene. Det er ingen god oppskrift. Han vil heller ikke at folk skal mate hundene:

– Ifølge thailandsk lov blir den som mater en hund automatisk hundens eier og må ta ansvar for hunden. Loven sier at slik adferd kan bøtelegges med inntil ti tusen baht.

– Men noen utlendinger kjører rundt og mater disse hundene daglig og har holdt på med dette i årevis.

Sjefsveterinæren kjenner tydeligvis til problemet, og navngir også en person. Han sier at det ikke er lett å gjøre noe med.

Han forteller også at mange steder er det personer som nekter å la hunder fanges. De hevder at de tar ansvar for hundene, selv om det som oftest ikke stemmer. Dette gjelder for eksempel utleier av strandstoler, som hevder at hundene fungerer som vaktbikkjer om natta.

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2016 – 1. januar 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge